Connect with us

Actualitate

Două Persoane Înjunghiate în Florești în Urma unui Incident în Parcarea unui Supermarket

Dani Muresan

Published

on

Doi tineri au ajuns la spital în urma unui atac în fața unui supermarket din Florești, după ce au fost agresați de un grup de patru bărbați. Incidentul a mobilizat o prezență masivă a forțelor de ordine și a echipajelor medicale, generând neliniște în zonă.

La sosirea polițiștilor și jandarmilor, precum și a ambulanței și a unui echipaj SMURD, locuitorii din zonă au fost alertați de amploarea situației. Un localnic a exprimat întrebarea pe care o aveau mulți, observând agitația: „Știe cineva ce s-a întâmplat la Mega pe Sub Cetate? Plin de ambulanțe, poliție și jandarmi.

Inspectoratul de Poliție Județean Cluj a comunicat că cei doi tineri au suferit răni în urma unui conflict spontan cu un grup de patru bărbați. Conform declarației IPJ Cluj: „La data de 8 ianuarie a.c., în jurul orei 19.00, polițiștii au fost sesizați despre faptul că în localitatea Florești ar fi avut loc un conflict spontan, în urma căruia doi bărbați au necesitat îngrijiri medicale. Polițiștii s-au deplasat de urgență în zona indicată, unde au identificat doi tineri, de 19 și 20 de ani, care prezentau leziuni ce ar fi putut fi provocate cu un obiect tăietor-înțepător. Cei doi tineri au fost preluați de un echipaj medical și transportați la spital pentru investigații suplimentare. Din primele cercetări efectuate, polițiștii au constatat că aceștia ar fi fost angrenați într-un conflict spontan cu un grup de patru persoane. În continuare se efectuează cercetări pentru a se stabili cu exactitate împrejurările în care a avut loc incidentul, identificarea persoanelor implicate și luarea măsurilor legale.

Martorii din zonă au relatat că parcarea acelui supermarket este adesea utilizată ca loc de adunare pentru diverse grupuri care consumă băuturi alcoolice, indicând un context potențial asociat cu incidentul.

Facebook Comments Box

Actualitate

Noi Reguli pentru Șoferi: Ce Se Întâmplă Cu Cei Care Refuză Primirea Procesului-Verbal?

Dani Muresan

Published

on

Poliția a anunțat recent modificări legislative relevante pentru șoferii amendați care refuză să primească procesul-verbal contravențional. Potrivit informațiilor furnizate de News.ro, conform noilor prevederi, dacă un șofer este înregistrat audio-video în timp ce refuză să primească procesul-verbal, procedura de comunicare a acestuia se consideră îndeplinită pe loc.

Aceste schimbări înseamnă că nu mai este necesar ca unitatea de poliție să trimită procesul-verbal la domiciliul persoanei amendate. În schimb, contravenientul poate solicita o copie a procesului-verbal de la unitatea polițienească de unde face parte agentul constatator. De exemplu, dacă un șofer primește o amendă în județul Prahova, dar locuiește în județul Iași, va trebui să se prezinte la secția de poliție din Prahova pentru a obține copia procesului-verbal, întrucât acesta nu va mai fi trimis acasă, așa cum se întâmpla anterior.

Aceste modificări au fost incluse în OUG 84/2024, o ordonanță controversată recent publicată în Monitorul Oficial. Aceasta a stârnit critici din partea unor persoane, nu doar pentru regulile legate de procesul-verbal, ci și pentru introducerea unor noi reguli privind testarea antidrog în trafic. Potrivit noilor reglementări, șoferii, dar și bicicliștii și trotinetiștii, care refuză să fie testați cu aparatul Drugtest și solicită să fie testați la Institutul de Medicină Legală, riscă să rămână fără permis de conducere până la sosirea rezultatelor testului.

În răspuns la aceste schimbări, organizația Declic a inițiat o petiție semnată de peste 130.000 de persoane, adresată premierului Marcel Ciolacu, prin care se solicită anularea Ordonanței. Totodată, Declic a anunțat organizarea unui protest în Piața Victoriei, programat pentru data de 11 iulie, la ora 18:00.

Facebook Comments Box
Continue Reading

Actualitate

Controversele Ordonanței 84: Controversele Ordonanței 84: Teste DrugTest fals pozitive și medicamentele care te pot lăsa fără permis

Dani Muresan

Published

on

Poliția Română avertizează că anumite medicamente pot avea efecte psihoactive și pot genera rezultate false pozitive la testele DrugTest. Șoferii sunt sfătuiți să verifice prospectul medicamentelor înainte de a conduce, deoarece în cazul unui test pozitiv, permisul de conducere poate fi reținut preventiv până la confirmarea rezultatelor de laborator, conform OUG 84.

Rezultate fals pozitive la testele DrugTest

În ultimii doi ani, aproximativ 15-20% dintre mostrele biologice prelevate au indicat rezultate negative la analizele ulterioare cu aparatele DrugTest.

 Reevaluarea mecanismelor de verificare

Prin O.U.G. nr. 84/2024 au fost reevaluate mecanismele de verificare a consumului de băuturi alcoolice sau substanțe psihoactive. Șoferii care refuză testarea sunt conduși la cea mai apropiată unitate medicală pentru recoltarea de mostre biologice. În lipsa unor indicii clare privind prezența acestor substanțe, permisul de conducere este reținut preventiv până la confirmarea rezultatelor analizelor toxicologice, fără a constitui o faptă penală”, a transmis miercuri Poliția Română.

Această măsură este motivată de nevoia de a proteja viața, integritatea corporală și sănătatea persoanelor din trafic sau din proximitatea drumurilor publice, se precizează în comunicatul Poliției.

 

Efectele medicamentelor asupra capacității de a conduce

Majoritatea șoferilor cunosc efectele alcoolului și drogurilor, însă există o categorie aparte de substanțe, precum medicamentele, care afectează capacitatea de a conduce. Este important ca înainte de a conduce, să se verifice ambalajul medicamentelor administrate, deoarece acestea pot conține compuși care determină apariția de efecte psihoactive și pot fi detectați de aparatele DrugTest”, completează instituția.

Medicamente care dau teste fals pozitive

Consiliul Superior de Medicină Legală (CSML) explică diferențele în rezultatele testelor de depistare a substanțelor psihoactive între sistemul toxicologic medico-legal și testele efectuate de Poliție. Testele rapide folosite de Poliția Română sunt de screening și nu sunt echivalente cu analizele de diagnostic realizate la INML sau IML. Un rezultat pozitiv trebuie confirmat prin alte investigații. Pentru a îmbunătăți acuratețea testelor în trafic, au fost achiziționate noi echipamente Dräger, folosite și de alte poliții internaționale, care vor înlocui cele vechi și vor uniformiza practicile în diverse regiuni ale țării, reducând riscul de teste fals pozitive sau fals negative.

Rata răspunsurilor fals pozitive

Un studiu din „Journal of Analytical Toxicology“ (2018) arată că în cazul aparatelor Dräger DrugTest 5000, rata unui răspuns fals pozitiv a fost: canabis – 14,5%, amfetamine – 23,2%, metamfetamine – 38,4%, enzodiazepine – 36,4%, opiacee – 65,9%, cocaină – 87,1%. Poliția Rutieră din România este dotată cu acest tip de aparate.

Alte substanțe și medicamente ce pot genera rezultate fals pozitive

Există și medicamente care pot genera rezultate fals pozitive la testele antidrog. Medicii legiști menționează că medicamentele pentru diabet, antiemeticele, antibioticele sau antialergicele pot da reacții fals pozitive la amfetamine. Antiiflamatoarele și antiviralele pot da reacții fals pozitive la cannabinoizi, iar antiinflamatoarele pot da reacții fals pozitive la barbiturice. Medicamentele antitusive, antibioticele, antialergicele, antiepilepticele sau vasodilatatoarele pot produce teste fals pozitive la opiacee. Analizele toxicologice medico-legale efectuate pe probe de sânge pot infirma aceste rezultate fals pozitive.

Alte produse care pot influența rezultatele testelor

De asemenea, băuturile energizante sau semințele de mac pot genera rezultate fals pozitive la testele antidrog, avertizează medicul Emilian Popovici, vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie. Ibuprofenul poate da rezultate fals pozitive pentru marijuana, iar semințele de mac pot duce la rezultate fals pozitive pentru opiacee, din cauza urmelor de morfină pe care le conțin. Energizantele pot produce teste fals pozitive pentru metamfetamine și THC (marijuana) dacă sunt consumate înaintea testării.

Oamenii trebuie să știe că dacă au băut un energizant există posibilitatea ca testul să iasă fals pozitiv, mai ales dacă consumul a fost aproape de momentul testării. De asemenea, consumul prăjiturilor cu mac poate genera rezultate fals pozitive la test, mai ales dacă testul este foarte sensibil”, explică doctorul Emilian Popovici.

Petiție împotriva OUG 84

Ordonanța de Urgență 84, adoptată de Guvern pe 28 iunie și publicată în Monitorul Oficial, introduce noi reguli pentru verificarea consumului de alcool și substanțe psihoactive la volan. Șoferii care refuză testarea rapidă sunt obligați să se supună recoltării de mostre biologice la cea mai apropiată unitate medicală, iar permisul de conducere le este reținut până la primirea rezultatelor analizelor toxicologice de laborator. Comunitatea Declic a lansat recent o petiție prin care solicită premierului Marcel Ciolacu să anuleze această ordonanță. Până acum, peste 124.000 de oameni au semnat petiția.

Noi, semnatarii acestei petiții, cerem anularea de îndată a prevederilor OUG 84/2024, care lasă fără permis șoferi nevinovați! Aceste modificări, date prin ordonanță de urgență, suspendă permisul șoferilor care cer să fie testați antidrog la INML. Șoferii fie acceptă testarea cu aparatele rapide, unde 1 test din 2 pozitive este fals pozitiv, fie rămân fără permis până la un an, până când sosesc rezultatele analizelor oficiale.”, precizează petiția.

Controverse și nemulțumiri în rândul șoferilor

OUG 84 stârnește controverse printre șoferi, care spun că jumătate din testele efectuate de poliție sunt fals pozitive, iar aceștia pot aștepta chiar și un an pentru infirmarea unui test fals pozitiv.

De acum, fiecare șofer care cere analize de sânge rămâne fără permis până vine rezultatul. Aceasta înseamnă până la un an fără permis, deoarece laboratoarele sunt puține și Institutul de Medicină Legală nu are suficient personal. Premierul Marcel Ciolacu și ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, riscă permisele a zeci de mii de șoferi, pentru că jumătate din testele antidrog rapide pozitive sunt fals pozitive. Oameni nevinovați se aleg cu dosare penale și își pot pierde locurile de muncă până când se stabilește că testul lor a fost fals pozitiv. Dacă această OUG rămâne în vigoare, zeci de mii de șoferi vor fi acuzați pe nedrept și nu își vor mai putea folosi permisul de conducere luni de zile.”, afirmă comunitatea Declic.

Facebook Comments Box
Continue Reading

Actualitate

GALERIE FOTO: Noile grădini urbane unesc comunitățile – Un nou parc va fi realizat în nordul Clujului pentru evenimente culturale, relaxare și conectare cu natura

Dani Muresan

Published

on

Cluj-Napoca este cunoscut pentru dimensiunea sa culturală vibrantă și dinamică, pentru diversitatea sa istorică, pentru mediul academic de prestigiu, pentru inovația în diverse domenii și pentru faptul că este un important hub IT în Europa. În plus, Cluj-Napoca este un oraș aflat într-o continuă și rapidă dezvoltare. Orașul este bogat în spații verzi unde natura și urbanul se întrepătrund armonios, parcurile sale fiind adevărate oaze de liniște și frumusețe, perfecte pentru evenimente memorabile în aer liber și pentru relaxare.

Parcuri și spații verzi

Cel mai cunoscut parc este Parcul Central „Simion Bărnuțiu”, cu o vechime de peste 180 de ani, fiind unul dintre primele parcuri publice din Europa Centrală și de Est. Un alt parc foarte îndrăgit de clujeni este Iulius Parc, situat în proximitatea Iulius Mall Cluj. Acesta este renumit atât pentru zona sa de promenadă și pentru lacul Gheorgheni, unde se pot închiria hidrobiciclete, cât și pentru infrastructura sa bine pusă la punct pentru organizarea diverselor evenimente în aer liber.

Evenimente în aer liber

În luna iunie, Iulius Parc a găzduit Street Food Picnic, ediția specială de vară a Street Food Festival, un eveniment ce a atras mii de iubitori de experiențe culinare memorabile și distracție. Vara este plină de evenimente în aer liber, care continuă să atragă participanți dornici de interacțiuni spontane și autentice. De exemplu, de vineri, 5 iulie, Iulius Parc găzduiește cea de-a opta ediție a „Movie Nights”, unde, până în septembrie, cinefili de toate vârstele se bucură pe înserat de cele mai apreciate pelicule recente. În plus, spectacolele de teatru de păpuși, organizate în fiecare joi seara în lunile iulie, august și începutul lui septembrie, au devenit o tradiție îndrăgită. Accesul este gratuit, iar „scena” din parc este mereu ocupată de un spectacol, un concert, un târg, o expoziție sau o sesiune de yoga.

Regenerare urbană și noi parcuri

Proiectele de regenerare urbană au transformat spațiile betonate în parcuri moderne și spații de socializare. Orașele Iași și Timișoara, prin proiectele Palas și Iulius Town, au creat adevărate centre de socializare. Investițiile în aceste grădini urbane, dar și în Iulius Parc, realizate de compania Iulius, au depășit 18 milioane de euro, acoperind 130.000 mp de natură, cu mii de arbuști și arbori maturi aduși din Italia și aclimatizați în România.

Proiecte de viitor

În nordul Clujului, pe fosta platformă Carbochim, se conturează un nou proiect propus de grupul Iulius, ce include amenajarea de spații verzi de peste 5 hectare. Acestea vor integra cei peste 700 de arbori maturi pregătiți în pepinieră, relocați de pe fosta platformă și aduși din Italia. Printre atracțiile acestui nou parc se numără o grădină japoneză, un loc inedit unde vizitatorii se pot deconecta de ritmul cotidian. Pe lângă spațiile de relaxare, parcul va găzdui evenimente în aer liber, spectacole, seri de film și multe alte activități pentru întreaga familie, similare cu cele din Iulius Parc.

Acest proiect, cel mai amplu proiect mixed-use de reconversie urbană din România, va include și funcțiuni culturale, precum un centru de arte performative și o sală de spectacole. În plus, va oferi spații office, diverse magazine, facilități sportive și zone de entertainment. Investiția, estimată la peste jumătate de miliard de euro, va aduce și soluții moderne pentru infrastructura auto, velo și pietonală din zonă, inclusiv un nou pod rutier cu patru benzi și două pasarele pietonale peste râul Someș, piste velo, sensuri giratorii, și stații de transport public modernizate.

Cluj-Napoca continuă să se dezvolte rapid, oferind locuitorilor și vizitatorilor săi o combinație unică de cultură, natură și inovație. Parcurile și proiectele de regenerare urbană contribuie semnificativ la creșterea calității vieții, transformând orașul într-un spațiu vibrant și atractiv pentru toți.

📷 Vlad Cupşa ◘ http://komiti.media/

Facebook Comments Box
Continue Reading

Cele mai citite