Sâmbătă, 6 ianuarie, în orașul Cluj-Napoca, va avea loc slujba de Bobotează în toate bisericile, eveniment la care sunt așteptați sute de credincioși pentru a lua parte și a se închina la apa sfințită. În centrul orașului, la Catedrala Mitropolitană „Adormirea Maicii Domnului”, au fost pregătite 20.000 de sticle pentru acest moment deosebit.
Boboteaza, sărbătorită la 6 ianuarie, marchează sfârșitul celor 12 zile ale sărbătorilor de iarnă, încheind ciclul festiv început în Ajunul Crăciunului. În acest an, Catedrala din Cluj-Napoca a pregătit un număr impresionant de 20.000 de sticle de apă pentru ceremonia solemnă.
Ritualul Bobotezei și Agheazma Mare
Unul dintre cele mai cunoscute rituale asociate cu Boboteaza este cel legat de agheazma mare sau apa sfințită. Credincioșii își aduc recipiente proprii pentru a colecta apa sfințită la biserică sau primesc direct de la aceasta această apă, considerată a avea calități curative și protectoare. Această apă binecuvântată este păstrată în case pentru a fi folosită în momente speciale sau în perioade dificile.
Arhimandritul Simeon Pintea de la Catedrala Mitropolitană a explicat procedura și importanța acestui moment: „Am pregătit 20.000 de flacoane de câte jumătate de litru. La ora 8:30 începe Utrenia, adică slujba de dimineață, de la ora 10:00 începe Sfânta Liturghie și după finalizarea Liturghiei se va face sfințirea apei. Părintele Mitropolit Andrei slujește și predică și tot el va sfinți apa. Aceasta va fi sfințită în fața catedralei pe o scenă amenajată.”
Importanța și Semnificația Bobotezei
Arhimandritul Simeon Pintea a subliniat importanța Bobotezei și semnificațiile acestei sărbători: „Sărbătoarea Bobotezei are foarte multe semnificații. În primul rând este o sărbătoare a Teofaniei, adică a arătării Sfintei Treimi. La botezul Domnului s-a revelat Preasfânta Treime, Domnul Hristos, fiul lui Dumnezeu întrupat, s-a botezat în apa Iordanului, Tatăl din cer a mărturisit că El este Fiul cel iubit și Duhul Sfânt s-a pogorât asupra lui în chip de porumbel. De aceea noi numim această sărbătoare Teofanie.”
„De asemenea, este o sărbătoare a Epifaniei pentru că Domnul Hristos în această zi s-a descoperit în fața lumii ca Fiu al lui Dumnezeu și Mântuitor al lumii. Apoi, este sărbătoarea luminilor pentru că în vechime această zi se luminau, adică se botezau cei care s-au pregătit, prin Catehumenat ca să primească Sfântul Botez.”
„În această zi sărbătorim restaurarea creației pentru că Domnul Hristos botezându-se în Iordan a sfințit firea apelor și acest lucru înseamnă că este o zi a ecologiei, în sensul că Biserica are grijă de natura înconjurătoare și promovează grija și atenția oamenilor față de natura înconjurătoare tocmai prin faptul că o parte a creației cosmice, adică apa care este un element vital, se sfințește în ziua de Bobotează”, a încheiat Arhimandritul Simeon Pintea.
Evenimentul din Cluj-Napoca se anunță a fi un moment de adâncă închinare și împlinire spirituală pentru credincioșii care participă și sărbătoresc această tradiție milenară în data de 6 ianuarie.