Actualitate

Digitalizarea Diplomelor de Doctor: Noutatea Anunțată de Ministrul Educației – Coduri QR pentru Autenticitate

Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a făcut public vineri un anunţ care va aduce o schimbare semnificativă în modul în care diplomele de doctor vor fi gestionate în învăţământul superior. Potrivit declarației oficiale, începând cu anul curent, diplomele de doctor vor include un cod QR special, având scopul de a facilita validarea și conformitatea acestora. Noutatea constă în faptul că acest cod QR va permite accesul la informaţii direct din baza de date a Ministerului Educaţiei.

Deca a subliniat că introducerea acestei tehnologii are ca scop simplificarea procesului de verificare a autenticității diplomelor, aducând un nivel suplimentar de transparență și securitate în sistemul educațional superior. Este un pas decisiv către modernizarea și eficientizarea procedurilor legate de recunoașterea și validarea titlurilor academice.

O altă modificare importantă anunțată de Ministrul Educației vizează actele de studii eliberate absolvenților învăţământului superior. Din anul universitar 2024-2025, toate aceste documente vor fi întocmite în limba română și engleză, punând astfel la dispoziția absolvenților o versiune bilingvă a actelor lor de studii.

Este o inițiativă menită să faciliteze accesul absolvenților la documentele lor academice și să le ofere oportunități sporite în contextul unui mediu academic și profesional din ce în ce mai internaționalizat”, a declarat Ligia Deca într-o postare pe platforma Facebook.

De asemenea, conform proiectului prezentat, din anul universitar 2024-2025, toate actele de studii vor fi însoțite exclusiv de suplimentul la diplomă în format Europass. Acest pas reprezintă o adaptare la standardele europene și urmărește să asigure o mai mare coerență în eliberarea și gestionarea documentelor academice.

Potrivit Ministrului Educației, aceste modificări au fost deja introduse într-un proiect de Hotărâre de Guvern, aflat în prezent în stadiul de consultare publică. Astfel, autoritățile își propun să obțină feedback din partea comunității academice și a societății civile înainte de a implementa definitiv aceste schimbări.

Aceste inițiative reprezintă pași semnificativi către o mai mare standardizare, eficiență și transparență în sistemul de învățământ superior din România și reflectă angajamentul Ministerului Educației de a adapta sistemul la cerințele și tendințele actuale din domeniul academic.

Facebook Comments Box
Dani Muresan

Recent Posts

Mișcarea ca mod de viață: Ciclismul câștigă tot mai mult teren în rândul clujenilor

În ultimii ani, tot mai mulți clujeni lasă mașina acasă și folosesc bicicleta pentru a…

17 hours ago

CARBOCHIM, CIFRĂ DE AFACERI DE 34,2 MILIOANE DE LEI ÎN 2023

CARBOCHIM S.A., cel mai mare producător de abrazive profesionale din România, a încheiat anul 2023…

17 hours ago

Președintele TIFF, Tudor Giurgiu, despre Cluj vs București: Experiența după trei săptămâni în capitala Ardealului.

O nouă etapă a "competiției" Cluj vs București a fost marcată de sinceritatea președintelui TIFF,…

2 days ago

Studenții UAD au Transformat Căștile de Protecție în Opere de Artă pe Șantierul Carbochim, în Parteneriat cu Grupul IULIUS

Într-o inițiativă inedită de colaborare între mediul academic și cel industrial, 25 de studenți de…

2 days ago

Pasager în stare gravă pe un zbor Tarom: posibilitatea unei aterizări de urgență a fost luată în considerare

Un pasager aflat la bordul unei curse Tarom duminică seara a întâmpinat dificultăți medicale grave,…

1 week ago

Incident dramatic pe teren în timpul meciului dintre Ungaria și Scoția: fotbalist transportat de urgență la spital

Duminică seara, medicii au intervenit de urgență pe teren pentru a-i acorda primul ajutor fotbalistului…

1 week ago