Sponsorizat
Actualitate

După revolta șoferilor, Guvernul modifică Ordonanța Antidrog – Cum se procedează în restul Europei?

Sponsorizat
Sponsorizat

Revolta sutelor de mii de șoferi români a determinat Guvernul să renunțe la modificările Codului Rutier privind testarea antidrog. În câteva zile, Executivul va emite o nouă ordonanță, prin care șoferii care refuză testul antidrog vor rămâne fără permis pentru maximum trei zile. Dacă rezultatele testelor de sânge nu sunt disponibile în acest interval, șoferii își vor putea recupera actele, indiferent de starea lor de intoxicație în momentul opririi în trafic. Între timp, Guvernul intenționează să achiziționeze echipamente performante care să furnizeze rapid rezultatele de laborator, moment în care legislația ar putea fi revizuită din nou. Investiția estimată este de câteva milioane de euro, finanțată de Banca Mondială.

Secretarul de stat în MAI, Bogdan Despescu, a declarat: “Premierul ne-a cerut o soluție astfel încât, în termen de 72 de ore de la recoltarea probelor biologice sau de la testul inițial în stradă, să avem un rezultat. Dacă acesta nu vine în 72 de ore, premierul a solicitat un act normativ care să permită restituirea permisului de conducere după acest interval. Procedura continuă și, dacă rezultatele probelor biologice sunt pozitive, se întocmește dosar penal. Țările din vestul Europei au găsit de mult timp soluții pentru combaterea șoferilor drogați.

Referitor la situația din Italia, se menționează că șoferii pot rămâne fără permis imediat dacă starea lor este alterată și rezultatul testului rapid antidrog este pozitiv. Acesta trebuie confirmat printr-un test de sânge, ale cărui rezultate vin rapid, în câteva zile, datorită numeroaselor laboratoare acreditate. Totuși, parlamentarii italieni discută renunțarea la evaluarea simptomelor, șoferii urmând să își piardă carnetul doar pe baza testului salivar pozitiv.

În România, procedura pentru șoferii suspectați de consum de droguri prevede că, în cazul prezentării semnelor de influență a drogurilor, aceștia sunt conduși la un laborator omologat pentru un al doilea test. Dacă testul este pozitiv și nu există simptome evidente, se efectuează un al doilea test, iar rezultatele determină aplicarea unei amenzi, retragerea punctelor de pe carnet sau confiscarea acestuia.

Facebook Comments Box
Dani Muresan

Recent Posts

Apa revine în Cluj! Lucrările de urgență sunt aproape finalizate

Lucrarea programată la rețeaua de apă din județul Cluj, desfășurată în intervalul 20–23 mai 2025,…

13 hours ago

Judecătorii CCR închid jocul: Simion pierde definitiv, Nicușor Dan devine președintele României

Curtea Constituțională a României (CCR) a respins joi, 22 mai, cererea depusă de George Simion…

20 hours ago

În Cluj-Napoca va circula un autobuz cu conducere autonomă

Angajații companiei Adastec, deținută de turci, efectuau testele finale la autobuzul autonom pe care compania…

23 hours ago

Distinguished Gentleman’s Ride revine la Cluj-Napoca – Eveniment caritabil pentru sănătatea bărbaților

Pe 25 mai, Clujul nu este doar vibrant – devine epicentrul unui spectacol urban cu…

23 hours ago

Istoric! U Cluj revine în cupele europene după o pauză de 53 de ani. Sabău: „La revedere, Untold!”

Universitatea Cluj scrie istorie! După o pauză de 53 de ani, „Șepcile Roșii” revin în…

1 day ago

Arestat la doar 19 ani pentru trafic de droguri de mare risc vindea minorilor in Cluj

Un tânăr de doar 19 ani a fost arestat la Cluj, după ce a fost…

2 days ago