Comisia Europeană a emis miercuri un aviz motivat către România, semnalând că țara nu a respectat în totalitate prevederile a două directive referitoare la gestionarea deșeurilor. Conform comunicatului oficial al Executivului comunitar, este vorba despre Directiva 1999/31/EC privind depozitele de deșeuri și Directiva 2008/98/EC privind deșeurile.
Directiva 1999/31/EC impune statelor membre să ia măsuri pentru închiderea și reabilitarea gropilor de gunoi care nu au primit autorizație. În același context, Directivei-cadru privind deșeurile le cere acestora să recupereze și să elimine deșeurile în mod care să nu pună în pericol sănătatea umană și mediul, interzicând abandonarea sau eliminarea necontrolată a deșeurilor.
România, în calitate de stat membru al Uniunii Europene, a primit în Tratatul de aderare un termen limită până la 16 iulie 2017 pentru a respecta aceste reglementări în privința a 101 gropi de gunoi. Neîndeplinirea acestei obligații a determinat Comisia să trimită o scrisoare de punere în întârziere în octombrie 2020.
Până în prezent, autoritățile române au reușit să închidă și să reabiliteze 92 de depozite de deșeuri. Cu toate acestea, termenul pentru închiderea și reabilitarea celorlalte nouă depozite de gunoi rămase este planificat între 2026-2028 pentru cinci dintre ele, iar pentru celelalte patru este incert. Având în vedere această situație, Comisia Europeană a emis un aviz motivat pentru România, acordând acesteia două luni pentru a răspunde și a lua măsuri adecvate. În caz contrar, Comisia poate decide să aducă cazul în fața Curții de Justiție a Uniunii Europene.