Actualitate

Vești proaste pentru chiriași, dar bune pentru românii care vor să își cumpere casă: Prognozele analiștilor imobiliari pentru 2024

După o serie de scumpiri semnificative în 2023, analiștii imobiliari aduc vești bune pentru românii interesați să devină proprietari de locuințe în acest an. Se preconizează că vom asista la majorări de doar câteva procente în ceea ce privește prețurile locuințelor, în timp ce chiriile vor înregistra o creștere mai semnificativă. Această evoluție este influențată de creșterea cererii, generată de scăderea apetitului pentru împrumuturi, determinată de inflație și dobânzi mari la credite.

Stagnarea temporară a planurilor de achiziție

Cu aproximativ 95% dintre români considerați proprietari, țara se situează în fruntea statelor din Uniunea Europeană în ceea ce privește procentul de populație cu proprietăți. Mulți dintre acești proprietari nu renunță la visul de a avea propria locuință, ci doar amână planurile până când condițiile de creditare devin mai avantajoase. Un viitor proprietar declară: Știu că în ultimul timp s-au scumpit chiriile, din ce știu. Pe viitor am de gând să-mi cumpăr un apartament. Nu-mi place ideea să stau în chirie, vreau să fie al meu.

Divergențe în creșterea chiriilor la nivel național

Creșterea cererii pentru chirie a dus la majorări semnificative în diverse orașe ale țării. În Constanța, de exemplu, proprietarii au scumpit chiriile cu 29%, în timp ce Timișoara a înregistrat o creștere de 3%. Bucureștiul a avut o medie de creștere a chiriilor de 16% în 2023, iar analiștii anticipează continuarea acestui trend în 2024. În ciuda acestei creșteri, specialiștii prevăd că chiriile pentru locuințele vechi nu vor cunoaște majorări semnificative, ci doar cele pentru locuințele noi.

Perspective economice și influențe asupra pieței imobiliare

Specialiștii în domeniul imobiliar anticipează o scădere în primele trei luni ale anului 2024 în ceea ce privește tranzacțiile, datorită creșterii taxelor, impozitelor și TVA-ului. Gabriel Blăniță, consultant imobiliar, explică: Avem creșteri de taxe, de impozite, avem o creștere de TVA de la 5 la 9%. Nu mai avem acea cotă redusă. Și asta va pune presiune pe cerere, cel puțin în prima parte a anului. Cu toate acestea, în a doua parte a anului se anticipază o redresare odată cu accelerarea economică și semnele de reducere a dobânzilor, care vor contribui la restabilirea încrederii în piață.

Proiecții pentru prețurile locuințelor în 2024

După scumpirile semnificative din 2023, se preconizează că prețurile apartamentelor și caselor nu vor înregistra creșteri semnificative în acest an. Acest scenariu ar face achiziționarea propriei case mai accesibilă pentru români. Silviu Pop, directorul unei companii de consultanță imobiliară, explică: Avem undeva la 8 salarii medii anuale pentru a achiziționa un apartament mediu în București. Praga și Bratislava erau pe la 15 ani pentru a achiziționa un apartament mediu. Cehia și Slovacia se numără printre țările europene unde prețurile locuințelor au înregistrat scăderi în 2023.

Cu o evoluție moderată a prețurilor locuințelor și a chiriilor, și cu perspective economice favorabile în a doua jumătate a anului, piața imobiliară din România pare să ofere oportunități interesante pentru cei interesați de achiziții imobiliare în 2024.

Facebook Comments Box
Maria Costea

Recent Posts

Pasager în stare gravă pe un zbor Tarom: posibilitatea unei aterizări de urgență a fost luată în considerare

Un pasager aflat la bordul unei curse Tarom duminică seara a întâmpinat dificultăți medicale grave,…

1 week ago

Incident dramatic pe teren în timpul meciului dintre Ungaria și Scoția: fotbalist transportat de urgență la spital

Duminică seara, medicii au intervenit de urgență pe teren pentru a-i acorda primul ajutor fotbalistului…

1 week ago

Topul celor mai sigure orașe și cartiere din România: Vezi pe ce loc se află Clujul și care sunt zonele de evitat

Conform indexului T.R.A.I., realizat de Storia, platforma de anunțuri imobiliare lansată de OLX, Brașov, Oradea…

2 weeks ago

Cursuri pe șantierul de reconversie a fostei platforme Carbochim pentru studenții de la Facultatea de Construcții, printr-un parteneriat între UTCN și grupul IULIUS

Studenții de la Facultatea de Construcții, din cadrul Universității Tehnice din Cluj-Napoca, au ocazia de…

2 weeks ago

VIDEO: Lucrări de conservare și modernizare la clădirea emblematică a „Uzinei Carbochim”, cu valoare ambientală pentru Piața 1 Mai din Cluj-Napoca

Clădirea-reper a "Uzinei Carbochim", cel mai mare producător de abrazive din România și un simbol…

2 weeks ago