Economie

Topul Orașelor cu Cel Mai Ridicat Cost al Vieții în România în 2024: Bugetul Necesar unei Familii din Cluj pentru un Trai Decent

Costul vieții în Cluj-Napoca pentru o familie cu patru membri este de peste 10.000 de lei pe lună. Cu toate acestea, acesta se află pe locul trei în topul orașelor cu cel mai ridicat cost al vieții la nivel național. Conform datelor estimate pentru anul 2024, orașul cu cel mai înalt nivel de trai din România este Constanța, unde cheltuielile pentru un trai decent depășesc 11.600 de lei pentru o familie, conform site-ului Numbeo.

Pe locul doi în acest clasament se află Capitala, București, unde o familie are nevoie de 10.637 lei pe lună pentru a asigura un trai decent. În Cluj, o familie cu patru membri se află la mica distanță, având nevoie de 10.615 de lei pe lună pentru a acoperi cheltuielile lunare esențiale. Este important de menționat că aceste calcule nu includ costurile de chirie.

Costul vieții în Constanța este cu 6,7% mai mare decât în Cluj-Napoca, iar acest calcul nu include chiriile. Chiria medie în Cluj este cu 14,6% mai mare decât în Constanța, iar prețurile din restaurante sunt cu 1,1% mai mari în Cluj. Cu toate acestea, clujenii se pot bucura de prețuri mai mici la alimente, cu 2,9% comparativ cu Constanța. Puterea de cumpărare la Cluj este semnificativ mai mare, cu 65,6%, decât în Constanța.

Brașovul ocupă imediat după Cluj, unde o familie cu patru membri are nevoie de puțin peste 10.300 de lei pe lună pentru un trai decent. Timișoara se situează la costuri similare, cu cheltuieli lunare pentru o familie de peste 10.200 de lei. Iași și Sibiu completează topul, cu costuri lunare de peste 9.900 de lei, respectiv 9.400 de lei pentru o familie.

Este important să subliniem că aceste estimări nu includ costurile de chirie, astfel încât presiunea asupra bugetelor familiilor din aceste orașe ar putea fi și mai mare. Cu toate acestea, datele oferă o perspectivă clară asupra disparităților semnificative în ceea ce privește nivelul de trai și costurile de trai în diferitele orașe din România.

Facebook Comments Box
Stefania Heinz

Recent Posts

Drulă și USR mint și își bat joc din nou de clujeni!

Aflat în turism electoral la Cluj, președintele USR, Cătălin Drulă, unul dintre groparii dezvoltării României,…

21 hours ago

Toscana din Ardeal: Un colț de vis ce te transpune în Italia! Descoperă cine a creat acest loc magic în Transilvania

”I Giardini di Zoe”, cunoscută și sub numele de ”Grădina Zoei” sau ”Grădinile Banpotoc”, reprezintă…

5 days ago

Primăvara înfloritoare pe malurile Someșului din Cluj: Culorile vibrante ale florilor de mai încântă privirile și îmbie la contemplare

Cu primăvara în toi, Clujul își dezvăluie splendoarea verde, iar florile de mai colorează malurile…

6 days ago

VIDEO: Unul dintre condamnații în procesul jaf la Banca Transilvania Cluj duce un stil de viață asemănător cu cel al mafioților americani din Epoca de Aur

Andrei Hosu, unul dintre cei doi tineri acuzați și condamnați pentru implicarea în marele jaf…

7 days ago

Malurile Someșului capătă treptat aspectul Sena pariziana

Malurile Someșului prind viață și încep să evolueze către aspectul caracteristic al marilor râuri europene.…

1 week ago