Categories: Eveniment

A intrat la facultatea de Arte Cluj din a 3-a incercare, acum vinde tablouri cu milioane de euro – E fain la Cluj!

Adrian Ghenie s-a născut pe data de 13 august 1977, în oraşul Baia Mare, România. A studiat la Universitatea de Arte și Design din Cluj-Napoca, și l-a avut ca profesor pe reputatul Ioan Sbârciu.

Adrian Ghenie este cel mai bine cotat pictor român contemporan. Acum, artistul, în vârstă de 44 de ani, este din nou în atenția publicului după ce două dintre lucrările sale, mai exact, Self-Portrait in 1945′ şi The Trip’, s-au vândut cu 6,2 milioane de euro.

 Adrian Ghenie a revenit în atenția publicului după ce două dintre lucrările sale au fost vândute de casa de licitații Sothebys, din Hong Kong, cu 6,2 milioane de euro. Pictorul are 43 de ani și s-a născut în Baia Mare. În prezent, acesta locuiește în Berlin.

Recent casa de Licitații Christie’s a anuntat o nouă licitație de artă contemporană la început de decembrie, iar o pictură a artistului român Adrian Ghenie se află printre lucrările licitate.

Este vorba de lucrarea “Charles Darwin at the Age of 75” (Charles Darwin la vârsta de 75 de ani), realizată de Adrian Ghenie în anul 2014. Prețul estimativ este de 6 milioane de dolari.

”Am o anumita rutina care imi genereaza o anumita stare, si din acea stare imi vin ideile. Dimineata prefer sa citesc ziare, un fel de coctail care ma trezeste, pe la ora 11 fac o baie pe intuneric, daca fac dus, nu mai fac nimic in acea zi. Daca in intervalul acestei rutine cineva ma bazaie cu un telefon sau ma face sa ma gandesc la altceva atunci nu mai pot picta” spune Adrian Ghenie

Modestia de care da dovada absolventul UAD Cluj il face sa nu fie influentat de mirajul banilor si al succesului care il inconjoara.

”Orice suma de bani iti fura libertatea, de la un anumit punct ti-o fura total. In jurul fiecarui artist de succes exista un sistem de galerii care vor sa capitoneze tot in jurul tau pentru a-ti oferi un confort crezand ca asta vrei. Exact genul acesta de capitonare omoara un artist. Daca vrei sa-ti distrugi viata complet, incearca sa faci mai multi bani de cati ai nevoie” spune Adrian Ghenie

Pictorul Adrian Ghenie nu provine dintr-o familie de artiști, iar talentul i-a fost descoperit de către o vecină. Femeia și-a dat seama că are de-a face cu un diamant neșlefuit, așa că i-a oferit lui Adrian mai multe cărți despre artă și l-a ajutat să-și dezvolte tehnica.

Din nefericire, tatăl lui Adrian Ghenie a murit în perioada în care pictorul susținea examenul de bacalaureat. După care, acesta a picat și admiterea la Universitatea de Artă și Design.

Pictorul Adrian Ghenie a intrat la Universitatea de Artă şi Design din Cluj-Napoca din a treia încercare. Artistul și-a dezvoltat o tehnică aparte, neconvențională, spontană. Ba mai mult, Adrian Ghenie, în loc de pensule, folosește un cuțit de paletă și stencil pentru a picta, potrivit fanatik.ro.

Tocmai datorită acestei tehnici inedite, pictorul Adrian Ghenie spunea că multe dintre elementele lucrărilor sale sunt rezultatul unui accident, nu al unei intenții.

În 2001, Adrian Ghenie a absolvit Universitatea de Arte din Cluj-Napoca și a fondat, în 2005, împreună cu Mihai Pop, Galeria Plan B, extinsă ulterior și în Berlin. În continuare, viața pictorului era împărțită între România și Germania. În cele din urmă, în anul 2013, Adrian Ghenie a ales să se stabilească definitiv în Berlin.

Adrian Ghenie spune că nu îşi consideră succesul drept ceva ce i se cuvine, mai ales pentru că a fost crescut să se aștepte mereu la ceea ce este mai rău și să considere binele ca pe o excepție ciudată.

In 2020 Andreea Esca a reusit sa organizeze un interviu cu Adrian Ghenie tocmai in atelierul artistului roman. Ce a iesit vedeti mai jos.

Source link

Facebook Comments Box
Tudor Calinescu

Recent Posts

Mișcarea ca mod de viață: Ciclismul câștigă tot mai mult teren în rândul clujenilor

În ultimii ani, tot mai mulți clujeni lasă mașina acasă și folosesc bicicleta pentru a…

18 hours ago

CARBOCHIM, CIFRĂ DE AFACERI DE 34,2 MILIOANE DE LEI ÎN 2023

CARBOCHIM S.A., cel mai mare producător de abrazive profesionale din România, a încheiat anul 2023…

18 hours ago

Președintele TIFF, Tudor Giurgiu, despre Cluj vs București: Experiența după trei săptămâni în capitala Ardealului.

O nouă etapă a "competiției" Cluj vs București a fost marcată de sinceritatea președintelui TIFF,…

2 days ago

Studenții UAD au Transformat Căștile de Protecție în Opere de Artă pe Șantierul Carbochim, în Parteneriat cu Grupul IULIUS

Într-o inițiativă inedită de colaborare între mediul academic și cel industrial, 25 de studenți de…

2 days ago

Pasager în stare gravă pe un zbor Tarom: posibilitatea unei aterizări de urgență a fost luată în considerare

Un pasager aflat la bordul unei curse Tarom duminică seara a întâmpinat dificultăți medicale grave,…

1 week ago

Incident dramatic pe teren în timpul meciului dintre Ungaria și Scoția: fotbalist transportat de urgență la spital

Duminică seara, medicii au intervenit de urgență pe teren pentru a-i acorda primul ajutor fotbalistului…

1 week ago