Sponsorizat
Categories: Eveniment

Daniel Buda, laude pentru produsul „Salinate de Turda”: „Este o realizare semnificativă pentru patrimoniul cultural și gastronomic al României”

Sponsorizat
Sponsorizat

Comisia Europeană a aprobat înscrierea produsului “Salinate de Turda” în registrul produselor care beneficiază de Indicaţie Geografică Protejată (IGP), acesta fiind cel de-al treisprezecelea produs românesc recunoscut şi înregistrat la nivel european.
”Salinate de Turda” este o carne afumată şi uscată, obţinută prin sărare umedă, care este preparată în Turda şi mai multe comune din Cluj. 

Europarlamentarul clujean Daniel Buda susține că statutul de IGP reprezintă o recunoaștere la nivel european a calității și originii acestui produs specific românesc. 

„«Salinate de Turda» – Un nou produs românesc obținute statutul de Indicație Geografică Protejată în UE!

Comisia Europeană a aprobat vineri, 3 noiembrie 2023, adăugarea produsului românesc din carne de porc afumată «Salinate de Turda» în registrul indicațiilor geografice protejate (IGP). Este o realizare semnificativă pentru patrimoniul cultural și gastronomic al României.

Statutul de IGP reprezintă o recunoaștere la nivel european a calității și originii acestui produs specific românesc. Acest lucru implică respectarea unor reguli stricte și standarde în producția și comercializarea acestor sare, pentru a menține autenticitatea și calitatea produsului. Prin această recunoaștere, «Salinatele de Turda» sunt protejate de imitații sau falsificări, contribuind astfel la conservarea și promovarea patrimoniului cultural românesc.

În România, produse au obținut statutul de IGP în ultimii ani, ceea ce reprezintă o dovadă a diversității și bogăției tradițiilor culinare și agricole din țară.

Aprecierea, recunoașterea și protecția produselor românești contribuie la menținerea identității culturale și la păstrarea tradițiilor. Aceste realizări notabile reprezintă totodată oportunități pentru a dezvolta turismul și pentru a aduce recunoaștere internațională României ca țară cu un patrimoniu cultural și culinar remarcabil.

«Salinatele de Turda» au primit cu mândrie statutul de IGP și își confirmă astfel locul special în cultura și gastronomia românească. Felicitări!”, a transmis Daniel Buda.

 Informaţiile publicate pe site-ul ZCJ.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 120 de caractere, cu citarea sursei 

Source link

Facebook Comments Box
Stefania Heinz

Recent Posts

Caz șocant la un liceu din Cluj-Napoca: ministrul Educației cere măsuri după agresarea gravă a unui copil

Un incident de o gravitate extremă petrecut la Liceul Teoretic „Nicolae Bălcescu” din Cluj-Napoca a…

3 hours ago

Ai 60 de minute? Athletic Sport Center le transformă într-un antrenament care chiar contează.

Aici nu pierzi timpul: ai un traseu clar, echipamente noi și mult spațiu de mișcare.…

17 hours ago

RCA devine obligatoriu pentru unele trotinete și biciclete electrice

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) estimează că aproximativ 7.500 – 30.000 de trotinete electrice ar…

19 hours ago

Tragedie pe Feleac: un bărbat a murit, iar trei persoane – între care o minoră – au fost rănite într-un accident grav la ieșire din Cluj-Napoca

O tragedie rutieră s-a produs sâmbătă dimineață pe DN1 E60, la ieșirea din Cluj-Napoca spre…

1 day ago

Arestat pentru agresiuni sexuale asupra mai multor femei, inclusiv o vârstnică de 74 de ani

n bărbat de 35 de ani din Cluj-Napoca a fost arestat preventiv pentru 30 de…

4 days ago

De Ziua Mondială a Diabetului, clujenii își pot testa gratuit glicemia

Vineri, 14 noiembrie 2025, clujenii au ocazia să își testeze gratuit glicemia, cu prilejul Zilei…

4 days ago