Categories: Eveniment

Daniel Buda, laude pentru produsul „Salinate de Turda”: „Este o realizare semnificativă pentru patrimoniul cultural și gastronomic al României”

Comisia Europeană a aprobat înscrierea produsului “Salinate de Turda” în registrul produselor care beneficiază de Indicaţie Geografică Protejată (IGP), acesta fiind cel de-al treisprezecelea produs românesc recunoscut şi înregistrat la nivel european.
”Salinate de Turda” este o carne afumată şi uscată, obţinută prin sărare umedă, care este preparată în Turda şi mai multe comune din Cluj. 

Europarlamentarul clujean Daniel Buda susține că statutul de IGP reprezintă o recunoaștere la nivel european a calității și originii acestui produs specific românesc. 

„«Salinate de Turda» – Un nou produs românesc obținute statutul de Indicație Geografică Protejată în UE!

Comisia Europeană a aprobat vineri, 3 noiembrie 2023, adăugarea produsului românesc din carne de porc afumată «Salinate de Turda» în registrul indicațiilor geografice protejate (IGP). Este o realizare semnificativă pentru patrimoniul cultural și gastronomic al României.

Statutul de IGP reprezintă o recunoaștere la nivel european a calității și originii acestui produs specific românesc. Acest lucru implică respectarea unor reguli stricte și standarde în producția și comercializarea acestor sare, pentru a menține autenticitatea și calitatea produsului. Prin această recunoaștere, «Salinatele de Turda» sunt protejate de imitații sau falsificări, contribuind astfel la conservarea și promovarea patrimoniului cultural românesc.

În România, produse au obținut statutul de IGP în ultimii ani, ceea ce reprezintă o dovadă a diversității și bogăției tradițiilor culinare și agricole din țară.

Aprecierea, recunoașterea și protecția produselor românești contribuie la menținerea identității culturale și la păstrarea tradițiilor. Aceste realizări notabile reprezintă totodată oportunități pentru a dezvolta turismul și pentru a aduce recunoaștere internațională României ca țară cu un patrimoniu cultural și culinar remarcabil.

«Salinatele de Turda» au primit cu mândrie statutul de IGP și își confirmă astfel locul special în cultura și gastronomia românească. Felicitări!”, a transmis Daniel Buda.

 Informaţiile publicate pe site-ul ZCJ.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 120 de caractere, cu citarea sursei 

Source link

Facebook Comments Box
Stefania Heinz

Recent Posts

Cel mai mare glob de zăpadă din România va fi atracția principală la un târg de Crăciun inedit din Cluj-Napoca.

În perioada 23 noiembrie – 8 decembrie, Cluj-Napoca va găzdui cea de-a șaptea ediție a…

2 days ago

Un spectacol pe care nu-l vei uita niciodată. Cei mai talentați rideri din lume SuperEnduro World Championship – GP of Romania VIDEO

Pe 18 ianuarie 2025, Sala Polivalentă BTarena din Cluj-Napoca se transformă într-o arenă a adrenalinei…

3 days ago

Impact violent pe strada București din Cluj-Napoca: Scuterist proiectat câțiva metri după coliziunea cu un SUV

Un grav accident de circulație a avut loc astăzi, pe strada București din Cluj-Napoca, implicând…

4 days ago

DJ Bobo a electrizat Clujul: primul concert susținut în România s-a încheiat cu piesa “Freedom”

Seara trecută, Cluj-Napoca a fost epicentrul muzicii dance, găzduind unul dintre cele mai așteptate evenimente…

5 days ago

Dispeceratul Termoficare Napoca: Tehnologia și modernizarea aduc eficiență și siguranță pentru clujeni (P)

Termoficare Napoca trece printr-un amplu proces de modernizare, aducând în prim-plan tehnologia de ultimă generație…

1 week ago