Categories: Eveniment

Un ONG va deschide o scoala de meserii la Cluj. Printre meserii: sudor, electrician, zugrav, zidar – E fain la Cluj!

Ai avut nevoie recent de un instalator, de un zugrav, de un meseriaș prin casă? Ai apelat la Google, la prietenii prietenilor, ai dat de vreun „Dorel” care nu ți-a rezolvat problema ori te-a lăsat să aștepți pentru o soluție câteva săptămâni? Nu ești singurul în această situație.
De penuria de meseriași din piață vorbesc nu doar prietenii care se mută la casă nouă, ci în primul rând angajatorii și managerii firmelor care, în lipsă de personal, s-au implicat în sprijinirea liceelor profesionale și a școlilor duale.
Țintind aceeași lipsă, în contextul entuziasmului scăzut din partea tinerilor pentru a urma astfel de profesii, un ONG din Cluj a lansat un proiect inedit: „Școala Beard Brothers”, proiectul care a generat cea de-a 13-a campanie a organizației. Tinerii bărboși care fac parte din asociație spun că vor să construiască un loc în care doritorii „să învețe o meserie”. Înainte de asta, au derulat o serie de alte proiecte: au reabilitat case de oameni nevoiași, au dotat secții de spitale, au dezvoltat proiectul unei ambulanțe sociale și a unui taxi comunitar pentru oameni cu dizabilități, scrie economedia.ro
Scoala Beard Brothers nu e chiar o școală. Va fi o structură de tip „after school”, dar care va avea drept profesori specialiști din diverse domenii, iar planul ONG-ului este ca diplomele primite de absolvenți să fie unele recunoscute oficial, explică Lucian Șteț, unul dintre membrii fondatori ai Beard Brothers.
În ceea ce privește „materia școlară”, s-au conturat deocamdată câteva meserii de interes, pe care tinerii să le învețe aici: sudor, electrician, zugrav, zidar. „Ce vedem că lipsește pe piața muncii”, spune Șteț.
Clădirea de aproximativ 400 mp va avea 4-6 ateliere, iar cursurile vor avea 3-6 luni, în funcție de calificare, iar numarul absolventilor va fi de aproximativ 400 pe an.
„Noi am avut o serie de discuții cu firme din piață și sunt deja câteva interesate să contribuie la proiect. Avem, de exemplu, o firmă din domeniul infrastructurii energetice, ai cărei reprezentanți ne-au spus că dacă facem școala, ei ne ajută cu personal autorizat, cu scule, cu ce avem nevoie pentru a pregăti oameni. Pe partea de CNC-uri sunt o grămadă de cereri. Ei ne-ar ajuta, ar aduce traineri, iar noi apoi putem să îi recomandăm, ca oamenii pregătiți aici să și lucreze. În primul rând, omul ca resursă e tot mai rar, tot mai scump. Iar calitatea e foarte slabă. Ne interesează ca cine iese de aici să știe meserie. Apoi se poate face și calificare la locul de muncă, dar știi meseria”, spune Șteț.
„Hai să ne gândim cum stau lucrurile acum. Să zicem că ai o problemă și trebuie să apelezi la un meseriaș. Majoritatea celor care vin sunt “Dorei”, nu știu meserie grozav de bine, dar te taxează ca lumea și, la final, cel mai probabil, nici nu îți dau bon. Tu, tânăr care ai terminat liceul, dacă vezi astfel de practici nu îl vei lua ca exemplu niciodată pe un astfel de om. Vrem să schimbăm ideea asta, să le spunem tinerilor că poți să faci o treabă faină, că poate să fie cool să ai o meserie, că poți să o faci legal, curat”spune Șteț
Citeste articolul complet pe Economedia.ro

Source link

Facebook Comments Box
Tudor Calinescu

Recent Posts

Mișcarea ca mod de viață: Ciclismul câștigă tot mai mult teren în rândul clujenilor

În ultimii ani, tot mai mulți clujeni lasă mașina acasă și folosesc bicicleta pentru a…

18 hours ago

CARBOCHIM, CIFRĂ DE AFACERI DE 34,2 MILIOANE DE LEI ÎN 2023

CARBOCHIM S.A., cel mai mare producător de abrazive profesionale din România, a încheiat anul 2023…

18 hours ago

Președintele TIFF, Tudor Giurgiu, despre Cluj vs București: Experiența după trei săptămâni în capitala Ardealului.

O nouă etapă a "competiției" Cluj vs București a fost marcată de sinceritatea președintelui TIFF,…

2 days ago

Studenții UAD au Transformat Căștile de Protecție în Opere de Artă pe Șantierul Carbochim, în Parteneriat cu Grupul IULIUS

Într-o inițiativă inedită de colaborare între mediul academic și cel industrial, 25 de studenți de…

2 days ago

Pasager în stare gravă pe un zbor Tarom: posibilitatea unei aterizări de urgență a fost luată în considerare

Un pasager aflat la bordul unei curse Tarom duminică seara a întâmpinat dificultăți medicale grave,…

1 week ago

Incident dramatic pe teren în timpul meciului dintre Ungaria și Scoția: fotbalist transportat de urgență la spital

Duminică seara, medicii au intervenit de urgență pe teren pentru a-i acorda primul ajutor fotbalistului…

1 week ago