International

Reacția Moldovei la tensiunile din Transnistria: Lipsesc motivele pentru a crede că situația din regiune se va înrăutăți / Presa rusă aduce în discuție relațiile tensionate dintre Chișinău și Tiraspol

Biroul de Reintegrare al Guvernului Republicii Moldova a confirmat că monitorizează cu atenție evoluțiile din regiunea transnistreană, după ce administrația separatistă de la Tiraspol a convocat un congres extraordinar al tuturor aleșilor din republica nerecunoscută, conform informațiilor furnizate de Radio Chișinău. Un critic al regimului transnistrean a avertizat că, în cadrul acestui congres, conducerea prorusă de la Tiraspol ar putea solicita oficial alipirea regiunii la Rusia.

Biroul de Reintegrare a emis asigurări că nu există premise pentru o escaladare a situației în regiune.

Într-un comunicat citat de Radio Chișinău și emis pe 22 februarie, Biroul de Reintegrare a afirmat că urmărește cu atenție evoluțiile din regiunea transnistreană și menține o comunicare constantă cu Misiunea OSCE și alte entități internaționale. Potrivit acestui comunicat, din informațiile disponibile, nu se conturează niciun scenariu care să indice o deteriorare a situației în regiune.

Biroul de Reintegrare al Guvernului Republicii Moldova a subliniat că autoritățile de la Tiraspol ar trebui să fie conștiente de consecințele acțiunilor lor și să evite pașii nepremeditați.

În legătură cu congresul deputaților din toate nivelurile din regiunea transnistreană, programat pentru 28 februarie, și presupusa intenție de a solicita alipirea la Federația Rusă, opozantul transnistrean Ghenadie Ciorba a făcut declarații, dar nu există încă o confirmare oficială a acestor informații.

În timp ce se desfășoară congresul extraordinar al deputaților din Transnistria, publicația Kommersant, una dintre cele mai influente din Rusia, pune în lumină “relațiile tensionate” dintre Tiraspol și Chișinău.

Kommersant subliniază că de-a lungul celor 34 de ani de existență a Transnistriei, congresul deputaților de toate nivelurile s-a întrunit doar de șase ori. Într-un astfel de congres din septembrie 1990, s-a adoptat o declarație care plasa regiunea sub denumirea de Republica Socialistă Sovietică Moldovenească Transnistreană, cu capitala la Tiraspol, ca parte a URSS. Odată cu prăbușirea Uniunii Sovietice, această entitate s-a transformat în Republica Moldovenească Nistreană (PMR). Un alt moment semnificativ a fost congresul din martie 2006, al cărui apel către Duma de Stat a Rusiei a cerut inițierea recunoașterii independenței Transnistriei.

Aceste evenimente ilustrează istoria complexă și relațiile tensionate dintre Tiraspol și Chișinău, aspecte pe care publicația rusă le urmărește cu atenție în contextul actual al congresului extraordinar.

Un congres extraordinar al deputaților de toate nivelurile din Transnistria, programat pentru 28 februarie, este menit să adopte o solicitare către Moscova pentru alipirea regiunii separatiste la Federația Rusă, a dezvăluit Ghenadie Ciorba, un opozant transnistrean, într-o declarație pentru Deschide.md.

Această potențială decizie a autorităților pro-ruse de la Tiraspol ar putea intensifica conflictul înghețat din Transnistria, oferind Kremlinului un pretext pentru o intervenție militară. Rusia a folosit în mod constant motive similare pentru acțiunile sale militare în Georgia, Crimeea și Ucraina.

Ghenadie Ciorba a subliniat faptul că adunarea de la Tiraspol este programată să aibă loc cu o zi înainte de discursul planificat al președintelui rus, Vladimir Putin, în fața Adunării Federale.

Potrivit lui Ciorba, în cadrul acestui forum al deputaților din Transnistria, se va lansa o solicitare din partea locuitorilor din stânga Nistrului pentru alipirea regiunii la Federația Rusă, iar în ziua următoare, pe 29 februarie, Putin ar urma să anunțe acest lucru în fața Adunării Federale, care va decide asupra cererii.

Opozantul consideră că adunarea de la Tiraspol și protestul recent organizat acolo împotriva așa-numitelor presiuni economice ale Republicii Moldova au ca scop demonstrarea opoziției locuitorilor din Transnistria față de autoritățile de la Chișinău.

Facebook Comments Box
Anamaria Ioana

Share
Published by
Anamaria Ioana

Recent Posts

Drulă și USR mint și își bat joc din nou de clujeni!

Aflat în turism electoral la Cluj, președintele USR, Cătălin Drulă, unul dintre groparii dezvoltării României,…

5 hours ago

Toscana din Ardeal: Un colț de vis ce te transpune în Italia! Descoperă cine a creat acest loc magic în Transilvania

”I Giardini di Zoe”, cunoscută și sub numele de ”Grădina Zoei” sau ”Grădinile Banpotoc”, reprezintă…

4 days ago

Primăvara înfloritoare pe malurile Someșului din Cluj: Culorile vibrante ale florilor de mai încântă privirile și îmbie la contemplare

Cu primăvara în toi, Clujul își dezvăluie splendoarea verde, iar florile de mai colorează malurile…

5 days ago

VIDEO: Unul dintre condamnații în procesul jaf la Banca Transilvania Cluj duce un stil de viață asemănător cu cel al mafioților americani din Epoca de Aur

Andrei Hosu, unul dintre cei doi tineri acuzați și condamnați pentru implicarea în marele jaf…

6 days ago

Malurile Someșului capătă treptat aspectul Sena pariziana

Malurile Someșului prind viață și încep să evolueze către aspectul caracteristic al marilor râuri europene.…

6 days ago