În conformitate cu cel mai recent sondaj de opinie realizat de INSCOP Research în perioada 16 – 24 ianuarie 2024, Mircea Geoană se situează în fruntea clasamentului încrederii, obținând un impresionant procent de 34% încredere, atât multă, cât și foarte multă. Secretarul General Adjunct al NATO devansează ceilalți lideri politici în această privință, arătând că are sprijinul a peste o treime din respondenți.
Emil Boc se clasează pe locul doi în topul încrederii, cu un procent de 32.4%, iar Victor Ponta îl urmează în apropiere, cu 24.1%. Marcel Ciolacu, Gabriela Firea, Cristian Diaconescu, Diana Șoșoacă și George Simion completează clasamentul, cu procente variind între 15.4% și 20.5%. Nicolae Ciucă și Cătălin Drulă se află în coada clasamentului cu 12% și, respectiv, 5.8% încredere din partea respondenților.
Sursa: inscop.ro
Sondajul relevă că Klaus Iohannis este liderul cu cea mai mare notorietate, cu impresionantul procent de 98.9% dintre respondenți declarând că au auzit de el. Diana Șoșoacă, Victor Ponta, Marcel Ciolacu și Gabriela Firea îi urmează în topul notorietății, cu procente ce variază între 91.7% și 96.7%.
INSCOP Research a intervievat un eșantion reprezentativ de 1100 de persoane, cu vârsta de 18 ani și peste, prin intermediul metodei CATI (interviuri telefonice), în perioada menționată. Datele obținute sunt reprezentative pentru populația neinstituționalizată a României și au o eroare maximă admisă de ± 2.95%, la un grad de încredere de 95%.
”Încrederea în personalități publice este una dintre formele cele mai riguroase de evaluare a credibilității. În acest clasament, observăm că doar doi lideri politici trec pragul de 30% încredere foarte multă și destul de multă. Atât Mircea Geoană, cât și Emil Boc revin după perioade grele de prăbușire politică, ambii trecând prin procese consistente de reinventare, departe de scena politică națională, unul performând pe scena internațională, iar celălalt în administrația locală. Acest lucru confirmă faptul că majoritatea românilor sunt foarte exigenți față de actualii lideri de partide politice, aflați în prim-planul dezbaterii publice, preferând în schimb personalități mai puțin active în politica națională, dar cu rezultate în domeniile lor de activitate.” a declarat directorul INSCOP Research Remus Stefureac.