Politica

România, pe Drumul Aderării la OCDE: Clujeanul Mircea Abrudean, Lider al Demersului de Evaluare Economică

În cadrul eforturilor constante pentru aderarea la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), România a fost invitată să participe la cea de-a 1423-a reuniune a Comitetului pentru Evaluare Economică și Dezvoltare privind Studiul economic al țării pentru anul 2024. Evenimentul, desfășurat în format hibrid la Paris pe 16 ianuarie 2024, a avut o importanță majoră în procesul de aliniere la standardele OCDE pentru economiile globale de elită.

Delegația României, condusă de Secretarul general al Guvernului, Mircea Abrudean, a inclus reprezentanți ai instituțiilor cheie implicate în procesul de evaluare, precum Comisia Națională de Strategie și Prognoză, Ministerul Finanțelor, Ministerul Justiției, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, Banca Națională a României și Cancelaria Prim-Ministrului.

Reuniunea, desfășurată într-un format mixt, a avut o prezență online semnificativă, cu peste 100 de participanți din partea ministerelor, instituțiilor și autorităților centrale. Aceștia au susținut poziția României în fața reprezentanților celor 38 de state membre ale Comitetului pentru Evaluare Economică și Dezvoltare, implicându-se activ în perioada de realizare a studiului pe parcursul anului 2023.

Echipa națională de coordonare a procesului de aderare la OCDE, constituită la nivelul Ministerului Afacerilor Externe și Secretariatului General al Guvernului, împreună cu Comisia Națională de Strategie și Prognoză, aflată sub autoritatea SGG, a avut un rol esențial în organizarea colectării de date la nivelul țării pentru realizarea studiului.

În cadrul reuniunii de la Paris, s-au abordat aspectele fiecărui capitol din Studiul economic al României 2024, evidențiind progresele realizate în domeniile economice relevante pentru aderarea la OCDE.

Un moment important al evenimentului a fost intervenția lui Mircea Abrudean, care a subliniat rolul cheie al studiului în procesul de aderare: “Studiul economic al României 2024 reprezintă un element cheie pentru procesul de aderare la OCDE, reflectând în mod obiectiv progresele realizate în ultimii doi ani și alinierea graduală la standardele OCDE stabilite pentru economiile de elită la nivel mondial. Varianta finală a Studiului va conține o prezentare realistă a situației economice actuale din România, iar instituțiile și autoritățile publice vizate de studiu vor fi implicate în implementarea recomandărilor finale.

Luca Niculescu, Coordonatorul Național pentru Aderarea României la OCDE, a subliniat importanța eforturilor naționale:”În calitate de stat candidat la aderarea la OCDE, România este, în prezent, pe deplin implicată într-un efort național de autoevaluare a îndeplinirii condițiilor și standardelor necesare procesului de aderare.

Studiul economic OCDE se desfășoară la nivelul tuturor statelor membre o dată la 2 ani, oferind o analiză detaliată a indicatorilor tehnici standard ai economiilor performante. România, devenită stat candidat la OCDE în ianuarie 2022, se află în etapa tehnică a procesului de evaluare, dedicându-se transmisiei de informații suplimentare, organizării de misiuni tematice și susținerii prezentărilor în cele 26 de Comitete sectoriale OCDE esențiale pentru acest proces.

 

Facebook Comments Box
Stefania Heinz

Recent Posts

Noi Reguli pentru Șoferi: Ce Se Întâmplă Cu Cei Care Refuză Primirea Procesului-Verbal?

Poliția a anunțat recent modificări legislative relevante pentru șoferii amendați care refuză să primească procesul-verbal…

1 day ago

Controversele Ordonanței 84: Controversele Ordonanței 84: Teste DrugTest fals pozitive și medicamentele care te pot lăsa fără permis

Poliția Română avertizează că anumite medicamente pot avea efecte psihoactive și pot genera rezultate false…

1 day ago

GALERIE FOTO: Noile grădini urbane unesc comunitățile – Un nou parc va fi realizat în nordul Clujului pentru evenimente culturale, relaxare și conectare cu natura

Cluj-Napoca este cunoscut pentru dimensiunea sa culturală vibrantă și dinamică, pentru diversitatea sa istorică, pentru…

1 day ago

Mișcarea ca mod de viață: Ciclismul câștigă tot mai mult teren în rândul clujenilor

În ultimii ani, tot mai mulți clujeni lasă mașina acasă și folosesc bicicleta pentru a…

3 days ago

CARBOCHIM, CIFRĂ DE AFACERI DE 34,2 MILIOANE DE LEI ÎN 2023

CARBOCHIM S.A., cel mai mare producător de abrazive profesionale din România, a încheiat anul 2023…

3 days ago

Președintele TIFF, Tudor Giurgiu, despre Cluj vs București: Experiența după trei săptămâni în capitala Ardealului.

O nouă etapă a "competiției" Cluj vs București a fost marcată de sinceritatea președintelui TIFF,…

4 days ago