Politica

Sociologul clujean Ioan Hosu Avertizează: Discursul Antieuropean, o Provocare la Alegeri

Cifrele celui mai recent sondaj privind alegerile europarlamentare plasează Partidul Social Democrat (PSD) pe prima poziție în preferințele electoratului român, urmat de PNL și AUR. Potrivit sondajului realizat de Avangarde, PSD ar obține 31% dintre voturi, în timp ce PNL și AUR s-ar situa la 20%, respectiv 19%. Următoarele locuri ar fi ocupate de USR cu 13%, SOS România (partidul Dianei Șoșoacă) cu 8%, și UDMR cu 5%.

Ioan Hosu, sociolog și profesor universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicări din cadrul UBB Cluj, subliniază că PSD se menține ferm pe prima poziție, indiferent dacă este vorba despre alegerile europarlamentare sau cele naționale. Totuși, el atrage atenția asupra fluctuațiilor posibile în privința locurilor doi și trei. Hosu subliniază, de asemenea, importanța discursului proeuropean, evidențiind că cei cu o atitudine anti-UE ar putea întâmpina dificultăți.

În ceea ce privește încrederea în Uniunea Europeană, Hosu consideră că depășește 50%, iar cei cu un discurs antieuropean ar putea avea dificultăți în a-și convinge alegătorii. El subliniază necesitatea unui discurs realist și rațional din partea celor trei partide lider în sondaje pentru a-și maximiza susținerea în rândul publicului.

Profesorul Sergiu Mișcoiu de la Facultatea de Studii Europene din cadrul UBB Cluj adoptă o abordare sceptică față de cifrele sondajului. Acesta indică o posibilă stabilizare a raporturilor dintre PSD și PNL, dar ridică semne de întrebare asupra notorietății scăzute a SOS România și a scorului aparent prea ridicat al acesteia în sondaj. Mișcoiu avertizează că sondajul trebuie interpretat cu prudență și evidențiază că Avangarde, realizatorul sondajului, este asociat mai degrabă cu zona PSD și AUR decât cu PNL, USR și dreapta politică în general.

În ceea ce privește încrederea în politicieni, Mișcoiu explică că popularitatea lui Marcel Ciolacu, liderul PSD, se datorează evoluțiilor recente din spațiul public românesc și internațional. Totuși, el avertizează că cifrele ridicate ale PSD și lui Ciolacu trebuie privite cu rezervă, luând în considerare dinamica schimbărilor posibile până în momentul alegerilor europarlamentare din iunie.

Facebook Comments Box
Tudor Calinescu

Recent Posts

Drulă și USR mint și își bat joc din nou de clujeni!

Aflat în turism electoral la Cluj, președintele USR, Cătălin Drulă, unul dintre groparii dezvoltării României,…

1 day ago

Toscana din Ardeal: Un colț de vis ce te transpune în Italia! Descoperă cine a creat acest loc magic în Transilvania

”I Giardini di Zoe”, cunoscută și sub numele de ”Grădina Zoei” sau ”Grădinile Banpotoc”, reprezintă…

5 days ago

Primăvara înfloritoare pe malurile Someșului din Cluj: Culorile vibrante ale florilor de mai încântă privirile și îmbie la contemplare

Cu primăvara în toi, Clujul își dezvăluie splendoarea verde, iar florile de mai colorează malurile…

6 days ago

VIDEO: Unul dintre condamnații în procesul jaf la Banca Transilvania Cluj duce un stil de viață asemănător cu cel al mafioților americani din Epoca de Aur

Andrei Hosu, unul dintre cei doi tineri acuzați și condamnați pentru implicarea în marele jaf…

1 week ago

Malurile Someșului capătă treptat aspectul Sena pariziana

Malurile Someșului prind viață și încep să evolueze către aspectul caracteristic al marilor râuri europene.…

1 week ago