Prin Oras

10 lucruri interesante despre Grădina Botanică din Cluj-Napoca

Grădina Botanică „Alexandru Borza” din Cluj-Napoca este considerată a fi una dintre cele mai frumoase astfel de grădini din lume. Aceasta este recunoscută la nivel internațional datorită numeroaselor plante care cresc aici, unele dintre ele foarte rare și spectaculoase, dar și datorită amenajării terenului din interiorul ei, propice dezvoltării speciilor de plante de pe toate meridianele lumii.

Primele demersuri de amenajare ale unei grădini botanice în Cluj datează aproximativ din anul 1872 când contele Mikó a dăruit Muzeului Naţional Ardelean o frumoasă grădină ce adăpostea o colecție bogată de arbori și arbuști.

Gradina botanica “Alexandru Borza” a început să prindă contur și să se transforme în ceea ce reprezintă ea în prezent abia în anul 1920, când profesorul de botanică și academicianul Alexandru Borza a fost însărcinat cu realizarea unui plan al noii grădini. Sub conducerea academicianului clujean au fost achiziționate noi teritorii și s-a început amenajarea sectoarelor, a serelor, a grădinilor și a aleilor.

Mai jos vă vom prezenta zece lucruri interesante despre Grădina Botanică din Cluj-Napoca:

1. Adăpostește peste 10.000 de specii de plante

În Grădina Botanică din Cluj-Napoca se pot admira peste 10.000 de specii de plante, din toate zonele lumii. Aceasta are o suprafață de 14 hectare și este împărțită în șase sectoare, în funcție de tipul de plante crescute în fiecare sector. Tot aici sunt amenajate șase sere cu plante exotice, dar și două grădini exterioare.

2. Deține cel mai bogat ierbar din țară

În Grădina Botanică din Cluj-Napoca este adăpostit cel mai bogat ierbar din țară. Acesta include aproximativ 650.000 de coli cu plante atât din Romania, cât și din marea majoritate a regiunilor lumii. Vasta colecție reprezintă o bază importantă de cercetare pentru botaniști. Pe lângă ierbar, tot aici se află și Muzeul Botanic care deține peste 7.000 de piese și exponate, dar și Biblioteca de Botanică, aflată la parterul Instituitului de Botanică.

3. Aici crește un lotus care poate susține un copil

În sera acvatică din grădina botanică se află lotusul de Amazon a cărui frunze pot ajunge până la 1,5 m în diametru și pot susține greutatea unui copil. Un alt lucru interesant la această plantă acvatică este faptul că florile ei, care înfloresc din primăvară până în toamnă, supraviețuiesc doar o zi (maxim 24 de ore), după care se ofilesc și cad.

4. Adăpostește vestigii romane

Grădina Romană din interiorul Grădinii Botanice clujene este formată în jurul unor vestigii romane ce au fost descoperite în oraș și apoi au fost mutate aici. În mijlocul acestei grădini se află statuia Zeiței Ceres, zeița grâului și a recoltelor în simbolistica romană.

5. Colț de rai japonez

Una dintre atracțiile Grădini Botanice din Cluj este Grădina Japoneză. Aceasta a fost construită între anii 1923-1924, în stilul gyo-no-niwa, un stil tradițional japonez și cuprinde un lac creat artificial în mijlocul căruia se află o mică insulă. Insula este unită de mal printr-un pod curbat la capătul căruia se află o poartă. De asemene, pe partea opusă insulei se află un podeț din piatră. Farmecul aceste mici grădini este dat de faptul că toate construcțiile și amenajările din interiorul ei sunt realizate respectând stilul arhitectural tradițional japonez.

6. Adăpostește un trunchi uriaș de copac secular

În Grădina Botanică, în spatele serelor, există un trunchi uriaș de copac secular, adus aici după ce a fost tăiat din zona stadionului „Ion Moina”, odată cu modernizarea acestuia și transformarea lui în stadionul Cluj Arena.

7. Lalelele, atracțiea turiștilor primăvara

O altă atracție a grădinii sunt aleile pline de lalele multicolore. În fiecare primăvară lalelele abia înflorite atrag o mulțime de turiști care vin să le admire, dar și fotografi profesioniști sau amatori care se întorc anual în Grădină pentru a le poza. Alături de ele, vizitatorii grădinii pot admira și zambilele, narcisele și magnoliile care își răspândesc în aer miresmele.

8. Casa din mijlocul Grădinii Botanice

În afara Institutului Botanic și a serelor, în mijlocul Grădinii Botanice se află și o casă locuită de angajați sau foști angajați ai grădinii. „Casa galbenă”, cum mai este cunoscută, se află în administrația Universității Babeș-Bolyai, de care aparține și Grădina Botanică, fiind o clădire destinată personalului. Potrivit uneia dintre locatarele ei, casa a fost construită încă dinainte de înființarea grădinii, de către Alexandru Borza, în anul 1920.

9. Turnul cu apă, loc de belvedere asupra grădinii

În Grădina Botanică se află și un turn de apă, construit în anii 1920, odată cu amenajarea grădinii, pentru a servi ca sursă de alimentare cu apă pentru rețeaua de irigare și apeductele de aici. De-a lungul anilor, acesta a căpătat încă o funcție, el fiind transformat într-un loc de belvedere asupra grădinii și a unei părți din oraș. Turiștii obișnuiesc să urce aici pentru a admira de sus frumoasa grădină.

0. Este „înrudită” cu alte 450 de grădini botanice

Pentru a reuși să obțină plante noi, de pe toate meridianele lumii, Grădina Botanică din Cluj a dezvoltat relații de colaborare cu peste 450 de grădini botanice din aproximativ 80 de țări din întreaga lume.

source link

Facebook Comments Box
Calin Roman

Recent Posts

Noi Reguli pentru Șoferi: Ce Se Întâmplă Cu Cei Care Refuză Primirea Procesului-Verbal?

Poliția a anunțat recent modificări legislative relevante pentru șoferii amendați care refuză să primească procesul-verbal…

1 day ago

Controversele Ordonanței 84: Controversele Ordonanței 84: Teste DrugTest fals pozitive și medicamentele care te pot lăsa fără permis

Poliția Română avertizează că anumite medicamente pot avea efecte psihoactive și pot genera rezultate false…

1 day ago

GALERIE FOTO: Noile grădini urbane unesc comunitățile – Un nou parc va fi realizat în nordul Clujului pentru evenimente culturale, relaxare și conectare cu natura

Cluj-Napoca este cunoscut pentru dimensiunea sa culturală vibrantă și dinamică, pentru diversitatea sa istorică, pentru…

1 day ago

Mișcarea ca mod de viață: Ciclismul câștigă tot mai mult teren în rândul clujenilor

În ultimii ani, tot mai mulți clujeni lasă mașina acasă și folosesc bicicleta pentru a…

3 days ago

CARBOCHIM, CIFRĂ DE AFACERI DE 34,2 MILIOANE DE LEI ÎN 2023

CARBOCHIM S.A., cel mai mare producător de abrazive profesionale din România, a încheiat anul 2023…

3 days ago

Președintele TIFF, Tudor Giurgiu, despre Cluj vs București: Experiența după trei săptămâni în capitala Ardealului.

O nouă etapă a "competiției" Cluj vs București a fost marcată de sinceritatea președintelui TIFF,…

4 days ago