În cadrul unui discurs cu ocazia primirii șefilor de misiuni diplomatice, a șefilor oficiilor consulare și a directorilor Institutelor culturale românești cu ocazia Reuniunii Anuale a Diplomației Române, președintele României, Klaus Iohannis, susține că țara noastră se bucură de cel mai înalt nivel de securitate din întreaga ei istorie.
”Trebuie să transmiteți cu mai multă fermitate: România e parte a soluției și contribuie la securitatea UE. Avem așteptarea legitimă să demonstreze solidaritate cu noi țările din UE.
În ceea ce privește rolul României în NATO, România și-a atins toate obiectivele. Sarcina dvs. este de a acționa hotărât pentru implementarea deciziilor summitului.
Avem și cadrul necesar pentru aducerea forțelor de luptă, dacă situația o va impune.
România și cetățenii ei beneficiază acum de cel mai înalt grad de securitate din întreaga noastră istorie”.
Și, scuzați că întrebăm: la ce ne folosește? Că mafiotismul clasei politice ne duce în situația în care nu avem nevoie de alt război pe teritoriul nostru, altul decât cel pe care indolența, incompetența, pila, cunoștința și relația o duc cu cetățeanul român, de nici un român nu mai este în siguranță în România.
Și cate sunt acele ”toate obiective atinse? Tona de funcționari incompetenți care înfundă instituțiile statului? Corupția de la orice nivel al instituțiilor statului? Șpaga, mita? Nicio infrastructură terminată coerent?
Vedeți domnul Klaun, că tocmai ce declara un fost general NATO că, în caz de invazie pe teritoriul României, din cauza infrastructurii, NATO nu va putea riposta/ajuta eficient. Deci, mai și mințim.
Generalul american în retragere Ben Hodges, fost comandant al forțelor armate americane în Europa, a recomandat României să investească mult mai mult în infrastructură și apărarea antiaeriană.
Generalul a răspuns, la Digi24, unei întrebări ipotetice cu privire la un atac al Rusiei asupra României. Potrivit acestuia, infrastructura proastă ar crea mari probleme armatei și aliaților NATO.
”Cred că infrastructura din România este într-o stare jalnică, ca să fiu sincer. Este foarte greu să transporți lucruri în interiorul României. Drumurile și căile ferate nu vor ajuta forțele române sau cele NATO să se deplaseze rapid pentru a putea respinge un atac rusesc. Sau o vor face, dar cu costuri mari. E multă muncă în ceea ce privește șoselele și căile ferate pentru a permite deplasarea rapidă a vehiculelor grele”, a spus generalul american în rezervă.
Alte probleme cu care se confruntă armata română sunt legate de apărarea antiaeriană insuficientă și stocurile de muniții.
”În primul rând, (România) nu are o apărare antiaeriană suficientă. Nimeni, nici măcar SUA, nu are suficiente rachete antiaeriene. Vedem cum Rusia folosește rachete de milioane de dolari, arme de precizie, împotriva unor ținte civile. Asta înseamnă că avem nevoie de mai multe capacități antiaeriene pentru a ne proteja orașele, nu doar infrastructura.
În al doilea rând: arme precise cu rază lungă de acțiune. Vorbim aici despre HIMARS și alte sisteme similare care să le permită trupelor române să atace în adâncime. HIMARS este, evident, cel mai la îndemână exemplu. La final: producția de muniție. Cu toții suntem în urmă, inclusiv SUA, nu am mai produs muniții și acesta cred că este un domeniu în care România trebuie să investească – în producția de muniție, artilerie”, a mai spus generalul.
În ciuda acestor lipsuri, armata română ”este mult mai puternică decât era acum 20 de ani”, a mai subliniat Hodges.
Source link