Sponsorizat
Categories: Prin Oras

Economistul Octavian Jula, interviu despre amenzile aplicate furnizorilor de energie și gaze: „Pâine și circ – de această dată mai mult circ”

Sponsorizat
Sponsorizat

Facturile la energie electrică și gaze  au crescut substanțial în ultimele luni. Chiar dacă în octombrie 2021 s-a adoptat Legea privind plafonarea prețurilor, consumatorii ajung să plătească din ce în ce mai mult în fiecare lună. Economistul Octavian Jula,  a declarat într-un interviu acordat pentru Gazeta de Cluj că, în cazul în care autoritățile nu vor lua măsuri concrete, economia României va fi afectată extrem de mult. Cât despre plafonarea prețurilor, economistul explică că nu este decât o soluție temporară și nu va rezolva problema de fond, iar prețurile vor continua să crească.Reporter: Ce părere aveți despre amenzile aplicate furnizorilor de electricitate și gaz, în contextul în care Statul Român este acționar majoritar în cadrul companiilor amendate?Octavian Jula: Este un răspuns mai mult decât aparent, mai mult pentru genul de reacție „uite ce le-au făcut…”. În mod evident, impactul este unul de imagine, eventual, și nicidecum economic sau bugetar. Amenzile ajung la bugetul de stat, diminuează profitul companiilor deci impozitul pe profit și dividendele distribuite statului român. Tehnic mută 7 lei din stânga în dreapta cu impact inexistent asupra statului și al companiilor. Singurul impact fiind cel al creșterii prețului pentru consumatorul final, fie casnic, fie companie. Cum se spune pâine și circ – de această dată mai mult circ.Sunt justificate aceste amenzi sau vin ca o „compensare” pentru a acoperi găurile din buget?Justificarea amenzilor poate să existe – unii furnizori au greșit (să nu uităm că, în mod obișnuit, apare o lege și apoi, după o perioadă, norme de aplicare – nu înțeleg de ce nu ar putea fi clară de la început și să nu așteptăm norme de aplicare), alții nu au avut capacitatea de a putea include normele de aplicare în modalitatea de a emite facturi corecte ce trebuiau să includă compensarea. Dacă ne gândim că statului i-au fost necesari 2 ani să conecteze sistemul de case de marcat, de ce ne așteptăm ca o companie să poată ajusta sistemele în 2 zile? Amenzile nu rezolvă nimic, nu vor face altceva decât să crească costurile companiilor. Nu am văzut deloc implicarea Consiliului Concurenței în analiza pieței de energie, deloc în 2021, deși atât în Europa cât și în România se discuta subiectul încă din iulie. Nici Autoritatea de Reglementare în domeniul Energiei nu a făcut mai nimic. Îmi pun o întrebare dacă tot discutăm de liberalizare și de neimplicare în piață, ce rost mai are ANRE? Poate și din acest motiv tace pentru că nu are ce spune. Vezi continuarea pe Gazeta de Cluj. 

Source link

Facebook Comments Box
Alex Campian

Recent Posts

Sfârșitul unei ere: Armătura Cluj își închide porțile după 141 de ani de activitate…

Pe 24 iunie 2025, acționarii companiei Armătura vor decide închiderea și lichidarea societății, care are…

2 hours ago

Când GPS-ul zice „pe jos”, dar tu iei calul… pe drumul european! 🐎🇷🇴

Cine mai are timp de ambuteiaje când ești un adevărat cavaler urban? Un clujean a…

2 hours ago

Zilele Clujului 2025: Patru zile de sărbătoare, culoare și emoție în inima Transilvaniei!

Cluj-Napoca își deschide larg porțile pentru una dintre cele mai așteptate sărbători ale anului: Zilele…

10 hours ago

3 zile fără apă în Cluj! A fost nevoie să spargă drumul pentru a înlocui conducta veche

O intervenție amplă a avut loc astăzi în județul Cluj, pe conducta principală de aducțiune…

20 hours ago

Record pe piața imobiliară: IULIUS și Atterbury Europe atrag 400 milioane de euro pentru reconversia urbană RIVUS din Cluj

Proiectul RIVUS Cluj-Napoca, dezvoltat de IULIUS și Atterbury Europe, marchează un moment istoric în industria…

23 hours ago

La o cafea cu un polițist: Clujenii, invitați să vorbească deschis despre siguranța rutieră ☕🚔

Cum ar fi să discuți față în față, la o cafea, cu un polițist despre…

23 hours ago