Social

Metoda „returul” Folosită de un Clujean pentru a Înșela eMAG: Comandă Telefoane și Returna Nimicuri

Un tânăr în vârstă de 33 de ani din localitatea Florești, a fost condamnat la un an și șase luni de închisoare cu suspendare de către Judecătoria Cluj-Napoca, după ce a pus la cale o înșelăciune ingenioasă la adresa cunoscutei platforme de comerț online eMAG. Barmanul a reușit să comande telefoane și o tabletă în valoare de 9.700 de lei, fără să plătească vreun ban, folosind date de identificare false.

Potrivit rechizitoriului, în perioada cuprinsă între decembrie 2022 și iulie 2023, individul a solicitat retur pentru produsele achiziționate, însă în realitate, el returna colete conținând monede sau obiecte de veselă, înșelând astfel eMAG și clienții ulteriori.

Ulterior, a plasat cereri de retur pentru acele produse și a returnat cutiile produselor sigilate cu un sigiliu contrafăcut, iar în cutii a plasat, în locul produselor comandate, obiecte fără valoare, pentru a induce în eroare persoana vătămată“, se specifică în rechizitoriu.

Modul de operare al înșelăciunii era destul de ingenios. Individul utiliza serviciul easyBOX pentru returnarea coletelor, iar banii pentru retur erau virați în contul clientului odată cu depunerea coletului. Frauda a fost descoperită abia atunci când alți clienți doreau să cumpere bunurile.

Procurorii au subliniat că “în toate cele cinci pachete, care trebuiau să conțină telefoane mobile și o tabletă, au fost descoperite mai multe monede sau veselă de bucătărie, lipite cu ajutorul unui scotch, ca să nu producă zgomot la manipularea coletului“.

După ce a fost prins de polițiști, tânărul a recunoscut faptele. La percheziții, au fost găsite două telefoane pregătite pentru returnare, confirmându-și astfel intenția de a continua escrocheria.

În urma procesului, bărbatul a fost condamnat la un an și șase luni de închisoare cu suspendare, iar judecătorul a avut în vedere și faptul că prejudiciul a fost achitat integral.

Uşurinţa în comiterea infracţiunii de înşelăciune, precum şi dezinteresul inculpatului faţă de normele penale reies inclusiv din împrejurarea că acţiunile au fost comise în decursul unui interval de câteva luni, dovedind persistență infracțională și prin folosirea unei platforme online de vânzare de bunuri“, se menționează în sentința pronunțată, care poate fi atacată cu apel.

Judecătorul a luat în considerare și caracterizările pozitive depuse de patronul și colegii barmanului. “În ceea ce priveşte circumstanțele personale ale inculpatului, reține că în prezent, acesta are vârsta de 33 de ani, este cetățean român, necăsătorit, cu stagiul militar nesatisfăcut, angajat pe perioada nedeterminată ca barman-ospătar, având loc de muncă stabil, fiind integrat în societate și fără antecedente penale“, se specifică în sentința Judecătoriei Cluj-Napoca.

Facebook Comments Box
Maria Costea

Recent Posts

Musafiri noi in Parcul Central

Tocmai că treceam azi prin parc și am observat doi bătrânei care se uitau în sus…

22 hours ago

Spectacolul Cosmic Capturat de Sergiu Răzvan: Aurora Boreală din Grigorescu

În seara zilei de 10 mai 2024, cerul din Grigorescu a fost iluminat de un…

1 day ago

Clujul interbelic: Un aer parizian surprins într-o fotografie istorică de un laureat al Premiului Nobel – FOTO

În perioada interbelică, Piața Unirii din Cluj-Napoca emană un aer parizian distinct. În jurul statuii…

2 days ago

Gala UFT 12 Cluj-Napoca: Drumul Spre Dynamite Fighting Show!

În această seară, ora 18:00, toți pasionații de arte marțiale mixte sunt invitați la Gala…

2 days ago

Tragedie într-un supermarket din Cluj-Napoca, unde o femeie și-a pierdut viața.

O tragedie a avut loc în seara zilei de marți, într-un supermarket din Cluj-Napoca, unde…

4 days ago

Joi, 9 mai 2024, în Piața Unirii, începând cu ora 11:00, va avea loc un eveniment dedicat Zilei Europei

Joi, 9 mai 2024, în Piața Unirii, începând cu ora 11:00, va avea loc un…

4 days ago