Social

Preot din Cluj întocmește o „Listă a Rușinii” pentru Enoriașii Neplătitori de Taxă de Cult: Acuzații de Abuzuri

În debutul anului, prioritățile diferă pentru fiecare individ. Un caz recent din Cluj ilustrează o abordare neobișnuită: un preot a compilat o listă a enoriașilor săi care nu au plătit taxa de cult sau sunt restanți cu această contribuție la biserică.

Descoperirea listei a stârnit surprindere printre locuitorii din Cluj care au vizitat Biserica ortodoxă „Sfântul Arhanghel Mihail” din Mărăști în perioada sărbătorilor de iarnă. Documentul, intitulat „lista rușinii”, era expus la intrarea bisericii și fusese chiar „oficializat” cu o parafă, accentuând seriozitatea intențiilor preotului.

Un cititor al publicației Știri de Cluj a semnalat acest aspect, evidențiind că „Contribuțiile bănești cerute de biserici NU sunt obligatorii. Abuzurile preoților asupra enoriașilor, lista rușinii”.

Preotul responsabil de această acțiune este Liviu Cozma, parohul Bisericii Ortodoxe „Sfântul Arhanghel Mihail” din cartierul Mărăști. Taxele bisericești au fost întotdeauna subiecte sensibile în societate, iar în cadrul Bisericii Ortodoxe Române, ele sunt stabilite la nivel de parohie sau de episcopie. Aceste contribuții financiare sunt destinate pentru administrarea corespunzătoare a parohiei, însă există discuții privind cazurile excepționale în care preoții pot refuza oficierea slujbelor pentru cei care nu pot plăti sau nu pot achita integral taxa de cult.

Este obligatoriu să plătești contribuția la biserică din punct de vedere legal?

În cadrul Bisericii Ortodoxe Române, taxele variază de la o biserică la alta și depind de serviciul religios solicitat. Ele pot varia între sume de la 100 de lei până la câteva sute de lei.

Este important de menționat că fiecare biserică stabilește aceste contribuții prin deciziile consiliului parohial, alcătuit din membri ai comunității. Aceste contribuții nu sunt percepute ca taxe sau impozite, ci mai degrabă ca donații destinate sprijinirii bisericii.

Preotul Liviu Cozma, în trecut, a fost implicat într-un scandal mediatic în anul 2018. Acesta a adăugat comentarii personale la comunicatul Bisericii Ortodoxe Române referitor la participarea la referendumul pentru familie, prezentându-l la finalul slujbei de duminică din 30 septembrie 2018. În cadrul acestei intervenții, se pare că a încercat să convingă enoriașii să meargă la referendum, invocând posibilitatea ca homosexualii sau lesbienele să își dorească să adopte copii din rândul comunității lor.

Facebook Comments Box
Dani Muresan

Recent Posts

Pasager în stare gravă pe un zbor Tarom: posibilitatea unei aterizări de urgență a fost luată în considerare

Un pasager aflat la bordul unei curse Tarom duminică seara a întâmpinat dificultăți medicale grave,…

1 week ago

Incident dramatic pe teren în timpul meciului dintre Ungaria și Scoția: fotbalist transportat de urgență la spital

Duminică seara, medicii au intervenit de urgență pe teren pentru a-i acorda primul ajutor fotbalistului…

1 week ago

Topul celor mai sigure orașe și cartiere din România: Vezi pe ce loc se află Clujul și care sunt zonele de evitat

Conform indexului T.R.A.I., realizat de Storia, platforma de anunțuri imobiliare lansată de OLX, Brașov, Oradea…

2 weeks ago

Cursuri pe șantierul de reconversie a fostei platforme Carbochim pentru studenții de la Facultatea de Construcții, printr-un parteneriat între UTCN și grupul IULIUS

Studenții de la Facultatea de Construcții, din cadrul Universității Tehnice din Cluj-Napoca, au ocazia de…

2 weeks ago

VIDEO: Lucrări de conservare și modernizare la clădirea emblematică a „Uzinei Carbochim”, cu valoare ambientală pentru Piața 1 Mai din Cluj-Napoca

Clădirea-reper a "Uzinei Carbochim", cel mai mare producător de abrazive din România și un simbol…

2 weeks ago