Cea mai mare dilemă a oamenilor pe internet după ce au citit o știre despre o minoră violată în gara din Câmpia Turzii este „ce căuta fata singură pe acolo la ora aia?”.
Citește și: Viol noaptea trecută la Câmpia Turzii în zona căii ferate! Victima este minoră!
Am să las aici câteva comentarii la articolul legat de viol:
• „Trist dar oare ce căuta această fata în gara cu un grup de drogați? Această drama o ca urmări toată viața de acum înainte si poate așa va deschide ochii si va renunța la acest anturaj”
• „Nimeni nu știe circumstanțele aceste fapte ..dar văd că procesul sa făcut aici ..in primul rand mă deranjează făptul (minora ) la 17 ani…pt lumea care trăim nu i se mai potrivește singtamna..la 17 ani se mărită fetele sau nasc primul copil”
• „Sa fim seriosi ce cauta minora noaptea singura?!si ce sa mai vb de politie sau politia locala plimbari pe banii nostri dar cand sunt probleme nu-s niciunde….nu mai esti in siguranta nici in casa ta.”
• „Câta nesiguranță în orașele noastre. Toată ziua patrulează politia locala cu câteva mașini și nici nu oprim mașina și sunt lângă noi, scot carnetul de procese verbale, imediat fac poze (nici nu avem timp sa ne rujam), scriu amenda, DAR uite, noaptea nu sunt atât de vigilenți, nu patrulează. Le luați mașinile noaptea? Păcat, avem de toate, resursa umana, resursa materiala, dar lipsește organizarea și responsabilitatea.”
Pare ireal că nu am renunțat ca societate să dăm vina pe victimă. „Cu ce era îmbrăcată?”, „da ce căuta acolo?”, „părinții unde erau?”, „poliția locală nu-și face treaba” sau alte cometarii absurde înlocuiesc empatia față de victimă.
Să le luăm pe rând
Ce căuta acolo la ora aia?
Fata se deplasa la o zi de naștere, iar ruta respectivă este folosită drept „scurtătură” pentru cei care vin din cartierul Șarât. O acțiune perfect normală!
Părinții unde erau?
Hai să fim serioși! Câți mai umblă pe stradă cu părinții la vârsta de 17 ani? În ce fel de lume trăim dacă trebuie să ne protejăm copiii în fiecare secundă a vieții lor?
Străzile ar trebuie să fie sigure la orice oră din zi și din noapte, atât pentru adulți, cât și pentru copii.
Poliția locală de ce nu își face treaba?
Revenim la aceeași problemă pe care am mai adus-o în discuție și în alt articol recent. Poliția nu poate să fie omniprezentă, iar oamenii nu ar trebui să se comporte civilizat doar de frică.
Transferăm o situație aparte într-o generalitate pe care cel mai probabil politicienii o vor folosi ca armă împotriva administrației locale pentru că „Lojigan e de vină”.
Citește și: Alexandra Mocean: De ce mereu Poliția Locală este de vină?!
Violatorul a fost prins, dar se va face dreptate?
Vestea bună este că autorul faptei a fost identificat și reținut de către polițiști într-un timp destul de scurt. Vestea proastă este că șansele să fie pedepsit așa cum trebuie sunt destul de mici.
Citește și: Autorul violului de noaptea trecută de la Câmpia Turzii a fost reținut!
Anul trecut în România au fost înregistrate nu mai puțin de 1773 de violuri și 829 agresiuni sexuale, dintre care 75% au fost soliționate prin clasare.
Totodată, potrivit datelor publicate de Centrul Filia, 98% dintre inculpații persoane fizice trimiși în judecată în 2022 pentru viol, agresiune sexuală sau act sexual cu un minor sunt bărbați, iar 92% dintre victime sunt femei.
Avem nevoie de feminism și empatie
Deși am condamnat mai sus generalizarea faptei, am să închei cu un gând universal.
Ne lovim de violență împotriva femeilor constant, indiferent de mediu, vârstă, educație, religie sau statut social. Dacă nu ești victimă, ai fost cel puțin martor direct sau indirect la violență.
Astfel, devine responsabilitatea noastră să luptăm împotriva violenței asupra femeilor, să condamnăm agresorii și să fim de partea victimelor.
Uneori ajută și un simplu gând bun sau disponibilitatea de a discuta în spațiul public despre aceste fapte.
Totodată, nici comentariile instigatoare la violență față de făptaș nu sunt benefice. Să ceri „castrarea” acestuia nu este soluția.
Un pericol pentru societate trebuie să ajungă după gratii, dar fără să fie eliberat pentru „bună purtare” pentru că este ușor să te comporți normal când factorul declanșator (în acest caz femeile) nu este în preajmă.
Alexandra MOCEAN – jurnalist TurdaNews
TurdaNews este un portal informativ deschis oricărei persoane care vrea să-şi exprime opinia, în mod public, indiferent că e vorba de oameni politici, sportivi, oameni de afaceri, profesori, jurnalişti, reprezentanţi ai societăţii civile, cadre didactice etc. Ne puteţi transmite opinia dvs, pe diverse teme de interes, la adresa redactia@turdanews.net.
Source link