De aproape două săptămâni clujeni au fost nevoiți să suporte un miros extrem de neplăcut, miros care a ajuns dintr-un capăt al altuia al reședinței de județ, dar și în comunele din zonă.
Președintele CJ Cluj, Alin Tișe a vorbit despre mirosul insuportabil, fiind citat de zcj.ro:
„Aș vrea să fiu foarte ferm pentru că am văzut că există multe speculații. Unii dintre cei implicați vor să ducă discuția într-o zonă în care le convine. Suntem și într-o perioadă în care ne apropiem de campania electorală. Ca administrație publică locală, eu îmi cer scuze clujenilor pentru mirosul pe care l-au simțit în acele zile. Urmare a acelor evenimente, am cerut organelor de control să efectueze controale la CMID și la noul focar descoperit în Aiton, unde s-au aruncat tone de găinaț pe câmp.
Inițial nu s-au descoperit depășiri ale cantităților de amoniac și hidrogen sulfurat, dar apoi s-au constatat depășiri atât la Aiton, cât și la CMID la anumite ore. Este evident că mirosurile provin de aici. Nu vreau să se înțeleagă că cineva acuză compania care operează în Aiton (Transavia – n.red.) și vrea neapărat să fie încurcată în ce face. Dar, în momentul de față, depozitează acel găinaț pe câmp fără a fi avut autorizație de mediu. De asemenea, nu au avize de la diferite alte instituții.
Garda de Mediu, Agenția de Mediu, DSP și DSVSA au fost implicate
Pe urmă, cei de la Garda de Mediu ar trebui să le facă acestor societăți un grafic foarte clar în funcție de temperatură, în funcție de situația din teren, când anume să se distribuie. Nimeni nu este absurd. Înțelegem necesitatea unui îngrășământ natural pentru că ne dorim cu toții produse bio. Aceste fecale ar trebui aruncate doar când permite clima. Una peste alta, și ferma din Aiton este responsabilă de acest miros.
De cealaltă parte, firma de la CMID (Supercom – n.red.) s-a constatat că atât timp cât gunoiul nu este procesat la timp și stă așezat la grămadă acolo, în mod evident și acela poate cauza mirosuri. În ambele situații aceste firme trebuie să intre într-un normal și să-și facă datoria. Garda de Mediu, Agenția de Mediu, DSP și DSVSA au fost implicate, au fost pe teren și au stabilit măsuri împotriva acestor operatori”.
foto: arhivă
Source link