Categories: Turda

TurdaNews – Nuielele kicioase de Moș Nicolae au invadat Turda!

A fost și seara de Ajun de Moș Nicolae și cu siguranță toți pe lângă cadouri am regăsit și tradiționale nuiele, asta așa ca să păstrăm tradiția.
Din păcate nu pot spune că la Turda am văzut o singură nuia tradițională care să semene cu cele din copilărie și care să reprezinte cu adevărat un simbol al sărbătorii de Moș Nicolae.
În schimb au apărut o serie de nuiele kicioase, cu tot felul de figurine aplicate pe ele și destul de scumpe care chiar nu ai nimic în comun cu sărbătoarea respectivă.
Pe vremea copilăriei mele erau doar nuiele simple vopsite cu var sau bronz auriu ori argintiu care și se lua pe degete, ulterior au „evoluat” la nuieluțele comerciale de acum care îți golesc buzunarele pentru că sunt destul de scumpe și…cam atât.

Se vând peste tot în Turda în zona pieței centrale, la Materna ba le mai găsești și în unele magazine.
Creştinii ortodocşi îl celebrează astăzi pe Sfântul Nicolae, fiind sărbătoriţi sute de clujeni care poartă numele de Nicolae sau Nicoleta. În tradiţiile româneşti se vorbeşte însă mai mult de Moş Nicolae, care, după tradiţie, împodobeşte ghetuţele celor mici cu cadouri sau nuieluşe, dacă au fost sau nu cuminţi.
Însă în satele româneşti încă mai există tradiţii care vorbesc de Sfântul Nicolae venind călare pe un cal alb, care ar face în acest sens trimitere la venirea zăpezii.
Tradiţia darurilor primite de la Moş Nicolae are origini străvechi din vremea unui personaj, devenit legendar, care a existat cu adevărat, scrie Agerpres.

Acesta era un episcop cu mare credinţă în Dumnezeu, care a trăit în secolul al IV-lea, Nicolae din Myra-Lichia (undeva, pe meleagurile Turciei de astăzi, în Anatolia).
Lui îi sunt atribuite numeroase fapte bune faţă de oamenii săraci ori necăjiţi.Provenind dintr-o familie înstărită, la moartea părinţilor săi, el şi-a dăruit întreaga avere celor nevoiaşi.
Una dintre cele mai cunoscute legende despre Moş Nicolae este aceea referitoare la trei fete sărace, fără zestre, care nu puteau să se căsătorească şi urmau să fie vândute de tatăl lor unor bărbaţi înstăriţi.
Dar, Sfântul Nicolae, aflându-le necazul, a aruncat prin fereastră, fiecăreia dintre ele, în noaptea de 5 spre 6 decembrie, câte un săculeţ plin cu bani.

Săculeţii au căzut fie în ciorapii puşi la uscat, fie în ghetele fetelor. Probabil, de aici este şi obiceiul ca darurile de Moş Nicolae să fie puse în ghete.

Source link

Facebook Comments Box
Calin Roman

Recent Posts

Drulă și USR mint și își bat joc din nou de clujeni!

Aflat în turism electoral la Cluj, președintele USR, Cătălin Drulă, unul dintre groparii dezvoltării României,…

1 day ago

Toscana din Ardeal: Un colț de vis ce te transpune în Italia! Descoperă cine a creat acest loc magic în Transilvania

”I Giardini di Zoe”, cunoscută și sub numele de ”Grădina Zoei” sau ”Grădinile Banpotoc”, reprezintă…

5 days ago

Primăvara înfloritoare pe malurile Someșului din Cluj: Culorile vibrante ale florilor de mai încântă privirile și îmbie la contemplare

Cu primăvara în toi, Clujul își dezvăluie splendoarea verde, iar florile de mai colorează malurile…

6 days ago

VIDEO: Unul dintre condamnații în procesul jaf la Banca Transilvania Cluj duce un stil de viață asemănător cu cel al mafioților americani din Epoca de Aur

Andrei Hosu, unul dintre cei doi tineri acuzați și condamnați pentru implicarea în marele jaf…

1 week ago

Malurile Someșului capătă treptat aspectul Sena pariziana

Malurile Someșului prind viață și încep să evolueze către aspectul caracteristic al marilor râuri europene.…

1 week ago