Categories: Turda

TurdaNews – Peste un milion de bugetari riscă să rămână fără tichete de vacanță anul viitor

Una caldă, alta rece pentru bugetari. După ce în urmă cu câteva zile guvernanții au anunțat că va crește valoarea voucherelor de vacanță, acum se gândesc să le „taie”.
Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, spune că luna aceasta își va asuma Guvernul răspunderea pe noile măsuri fiscale de reducere a deficitului bugetar. Printre aceste măsuri se află eliminarea facilităților fiscale și majorarea valorii voucherelor de vacanță pentru bugetari de la 1450 de lei la aproape 1600 de lei.
Acum însă veștile sunt proaste
Peste un milion de bugetari riscă să rămână fără tichete de vacanță anul viitor. Anunțul a fost făcut de ministrul de Finanţe, Marcel Boloș. Prin această măsură, dar și plafonarea salariilor unor angajați și eliminarea unor sporuri, statul speră să economisească suma de aproape 2 miliarde de lei, informează Observator.

,,Să se suspende aplicarea şi acordarea de vouchere de vacanţă pentru anul viitor şi 2025. Încă nu s-a luat o decizie finală”, a declarat Marcel Boloş, ministrul Finanţelor.
Guvernul ar avea în plan și plafonarea sporului de vătămare, la 15% din salariul de bază. Ministrul a explicat că în formula actuală, acordarea acestui spor nu este corectă.
„Poate să ajungă de la câteva sute de lei până la 3.000 de lei, ceea ce este nedrept. 1.000 lei brut a rămas în momentul de faţă pentru toţi funcţionarii publici şi e forma firească de a egaliza aceste sporuri”, consideră Marcel Boloş, ministrul de Finanţe.
Ce spune ANAT? Suspendarea sau înlocuirea voucherelor de vacanţă cu bani va duce la o scădere cu până la 50% a încasărilor din turism!

Impactul direct al eliminării/suspendării voucherelor de vacanţă sau acordarea alternativă a banilor va determina o scădere cu 35% – 50% a încasărilor din turismul intern, avertizează Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism (ANAT).
În opinia tur-operatorilor, transformarea voucherelor de vacanţă în bani cash ar reprezenta o mare greşeală.
„Nu s-ar mai atinge niciun obiectiv, nici să ajuţi ţintit anumite categorii sociale, nici să te asiguri că banii sunt cheltuiţi exclusiv pe anumite produse/servicii, nici că banii rămân în România. Banca Mondială a cerut ca să nu existe acordarea unor sume cash cu facilităţi fiscale. În Belgia, unde s-a încercat, de asemenea, transformarea bonurilor de valoare în cash, s-a renunţat la idee fiind considerată discriminatorie, conform deciziei Consiliului de Stat.
Voucherele de vacanţă au stimulat cererea pentru servicii turistice în România. Eliminarea lor ar duce cu certitudine la o scădere a numărului de turişti care aleg să călătorească în ţară şi, implicit, la o scădere a veniturilor pentru industria turismului. Practic, ar arunca turismul românesc cu 10 ani înapoi”, a afirmat Adrian Voican, vicepreşedintele ANAT.

Source link

Facebook Comments Box
Calin Roman

Recent Posts

Pasager în stare gravă pe un zbor Tarom: posibilitatea unei aterizări de urgență a fost luată în considerare

Un pasager aflat la bordul unei curse Tarom duminică seara a întâmpinat dificultăți medicale grave,…

1 week ago

Incident dramatic pe teren în timpul meciului dintre Ungaria și Scoția: fotbalist transportat de urgență la spital

Duminică seara, medicii au intervenit de urgență pe teren pentru a-i acorda primul ajutor fotbalistului…

1 week ago

Topul celor mai sigure orașe și cartiere din România: Vezi pe ce loc se află Clujul și care sunt zonele de evitat

Conform indexului T.R.A.I., realizat de Storia, platforma de anunțuri imobiliare lansată de OLX, Brașov, Oradea…

2 weeks ago

Cursuri pe șantierul de reconversie a fostei platforme Carbochim pentru studenții de la Facultatea de Construcții, printr-un parteneriat între UTCN și grupul IULIUS

Studenții de la Facultatea de Construcții, din cadrul Universității Tehnice din Cluj-Napoca, au ocazia de…

2 weeks ago

VIDEO: Lucrări de conservare și modernizare la clădirea emblematică a „Uzinei Carbochim”, cu valoare ambientală pentru Piața 1 Mai din Cluj-Napoca

Clădirea-reper a "Uzinei Carbochim", cel mai mare producător de abrazive din România și un simbol…

2 weeks ago