Connect with us

Info

Aktor și Pizzarotti spun “cu certitudine” că Autostrada Sebeș-Turda va fi finalizată anul acesta

Tudor Calinescu

Published

on

Aktor și Pizzarotti spun "cu certitudine" că Autostrada Sebeș-Turda va fi finalizată anul acesta


Antreprenorii generali de pe loturile I și II ale Autostrăzii Sebeș-Turda și-au luat public angajamentul ca anul acesta să finalizeze lucrările pe cele două sectoare de drum, într-o întâlnire cu Ministrul Transporturilor, Lucian Bode.
Ministrul a efectuat o vizită de lucru vineri pe Autostrada Transilvania și pe Autostrada Sebeș-Turda, acolo unde a avut o întâlnire cu reprezentanții antreprenorilor Pizzarotti și Aktor, dar și cu subcontractorii celor două firme. Aceștia din urmă și-au exprimat nemulțumirea privind restanțele de plată, în special în relație cu grecii de la Aktor.

“Angajamentele luate aici de cei doi antreprenori generali și despre care au spus că nu sunt promisiuni, ci certitudini, sunt că în acest an, cele două loturi de pe Autostrada Sebeș-Turda vor fi finalizate și date în trafic, depășind obstacolele pe care noi le cunoaștem și încercăm să le remediem acolo unde este competența noastră, iar acolo unde vedem că lucrurile nu funcționează, și trebuie să recunoaștem că lucrurile nu funcționează aa cum trebuie între antreprenori și subcontractori, noi am decis să ne implicăm, chiar dacă nu avem un cadru legal să intervenim în relația contractuală dintre ei, putem să le spunem că suntem aici să rezolvăm problemele. După această discuție, deși mă așteptam să văd mai multe intervenții din partea subcontractorilor care s-au plâns de foartemulte ori de faptul că nu își încasează banii, astăzi au fost două-trei voci. (…) Dacă cineva crede că îşi bate joc de noi, eu îi transmit că se înşeală. De România nu îşi bate joc nimeni şi de banii românilor”, a declarat Lucian Bode, la finalul întâlnirii cu constructorii de pe loturile I și II.

Ministrul a arătat că pe lotul 1 (Sebeș – Pârâul Iovului, 17 km), unde antreprenorul general este o asociere condusă de Impresa Pizzaroti, gradul de realizare fizică este de 82,6%, iar situația plăților, de 69,82%.

Reprezentantul Pizzarotti a spus că firma a finanțat proiectul cu bani proprii, aduși din Italia, în sumă de 40 de milioane de euro. Acesta a spus că progresul fizic este de fapt de 85% (față de 82,6% cât a spus ministrul), în timp ce progresul financiar este de abia aproximativ 70%, punctând că restanțele cu furnizorii sunt din ultimele două-trei luni.

Lotul 2 (Pârâul Iovului – Aiud, 24,3 km) al autostrăzii Sebeș-Turda are probleme mai mari însă, întrucât lucrările au ajuns la stadiul fizic de 61,50% și la stadiul financiar (facturile plătite) de 49,70%. Și în acest caz, reprezentantul firmei și-a angajat răspunderea de a plăti furnizorii și subcontractorii “de îndată” și de a finaliza lucrările la acest sector de drum până la finalul anului.

Source link

Facebook Comments Box

Info

ANM emite atenționare Cod galben pentru ploi și vânt în toată țara

Maria Costea

Published

on

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis o atenționare Cod galben de ploi și vânt în întreaga țară. Se prevede că zona de ploi se va extinde de la regiunile sudice către întreaga țară, fiind predominant averse, uneori însoțite de descărcări electrice.

Cantitățile de apă vor fi în general de 15…20 l/mp, iar la altitudini mari, în zonele montane, se vor înregistra precipitații sub formă de lapoviță și ninsoare. Vântul va avea intensificări temporare în majoritatea zonelor, cu viteze cuprinse între 45 și 55 km/h, iar în zona montană înaltă rafalele vor depăși 70…80 km/h.

Mâine, 24 aprilie, se estimează că vântul va avea intensificări temporare în vest și nord-vest, iar pe arii restrânse în restul țării, cu viteze în general cuprinse între 45 și 55 km/h.

Facebook Comments Box
Continue Reading

Info

România Primește Trei Avioane F-16 Achiziționate din Norvegia, Staționate la Baza Aeriană Câmpia Turzii

Stefan Petre

Published

on

România Primește Trei Aeronave F-16 Fighting Falcon Achiziționate din Norvegia, Aterizate la Baza 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu” din Câmpia Turzii

Trei aeronave F-16 Fighting Falcon achiziționate de România din Norvegia au aterizat vineri, în Baza 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu”, de la Câmpia Turzii, potrivit MApN

Prin executarea apărării spațiului aerian național/NATO, pe timp de pace și în situații de criză, achiziția noului lot de avioane F-16 Fighting Falcon și a pachetului de bunuri și servicii aferent va asigura creșterea securității României prin intermediul Serviciului de Luptă Permanent – Poliție Aeriană (SLP-PA), sub comanda NATO.

Prin sosirea graduală, pe parcursul acestui an și a celui viitor, a celor 32 de aeronave multirol F-16 Fighting Falcon, care vor înzestra încă două escadrile ale Forțelor Aeriene, România își consolidează capabilitățile de apărare aeriană la un nivel adaptat provocărilor de securitate din regiune. Aceste aeronave vor avea un rol important în menținerea unei posturi aliate credibile de apărare și descurajare a oricărei agresiuni pe flancul estic și, la fel de important, vor asigura tranziția pentru forțele noastre aeriene către era generației a V-a – înzestrarea cu aeronavele F-35, a declarat ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr.

În prezent, Forțele Aeriene Române au în dotare 20 aeronave F-16 achiziționate în baza prevederilor Concepţiei de realizare graduală a capabilităţii de apărare aeriană în cadrul programului „Avion multirol al Forţelor Aeriene”.

Această este a doua serie de trei aeronave F-16 achiziționate de România de la Regatul Norvegiei și a pachetului de bunuri și servicii aferent, prima fiind recepționată la finalul lunii noiembrie 2023, în Baza 86 Aeriană „Locotenent aviator Gheorghe Mociorniță” de la Borcea.

Conform Concepției de realizare graduală a capabilității de apărare aeriană, în cadrul programului „Avion multirol al Forțelor Aeriene”, Guvernul României a atribuit Guvernului Regatului Norvegiei contractul de achiziție a 32 de aeronave F-16, cu suport logistic inițial și a unui a pachet de bunuri şi servicii complementar (de la Guvernul Statelor Unite ale Americii). Avioanele vor fi livrate în stare operațională, resursa disponibilă a acestora asigurând operarea lor pentru o perioadă de tranziție, de minimum 10 ani, către avioanele de generația a V-a, ceea ce face ca achiziția avioanelor de luptă norvegiene să reprezinte, în fapt, un transfer de capabilitate între două țări NATO aliate.

Aeronavele vor asigura îndeplinirea noilor cerințe existente la nivelul NATO, ulterior urmând a fi introduse în programul de modernizare la aceeași configurație (M6.X) cu avioanele F-16 din prima escadrilă, intrată deja în dotarea Forțelor Aeriene Române. Această soluţie asigură implicarea industriei naţionale de apărare pentru efectuarea lucrărilor de mentenanță şi modernizare a avioanelor F-16, prin compania Aerostar Bacău.

Facebook Comments Box
Continue Reading

Actualitate

Prognoza Meteo pentru luna Aprilie: Temperaturi Ridicate și Precipitații Variabile în Următoarele Patru Săptămâni

Dani Muresan

Published

on

Meteorologii Administrației Naționale de Meteorologie (ANM) au făcut publică prognoza pentru următoarele patru săptămâni, oferind o imagine detaliată a condițiilor meteorologice anticipate în întreaga Românie.

Potrivit estimărilor pentru intervalul 1 – 29 aprilie, se așteaptă o varietate de schimbări în temperaturi și precipitații pe parcursul acestor săptămâni.

Săptămâna 1 – 8 aprilie se anunță că valorile termice vor fi mai ridicate decât media obișnuită pentru această perioadă, în special în regiunile estice și sud-estice ale țării. În același timp, se prognozează un regim pluviometric deficitar în cea mai mare parte a României.

În perioada 8 – 15 aprilie, temperaturile medii vor continua să fie peste normalul pentru acest interval, afectând toate zonele țării. Cu toate acestea, cantitățile de precipitații vor fi sub media obișnuită, cu o tendință deficitară accentuată în regiunile sud-vestice.

Pentru săptămâna 15 – 22 aprilie , meteorologii prevăd că temperatura medie a aerului va fi ușor mai ridicată decât în mod normal, în special în regiunile extracarpatice. Regimul pluviometric este anticipat a fi ușor excedentar în jumătatea nordică a țării, în timp ce în restul regiunilor se va apropia de media pentru această perioadă.

În ultima săptămână a intervalului analizat, 22 – 29 aprilie, se preconizează că valorile termice vor fi, de asemenea, ușor peste normalul pentru această perioadă, în special în regiunile sudice și sud-estice. Cantitățile de precipitații vor fi apropiate de media obișnuită pentru acest interval, acoperind întreg teritoriul României.

Astfel, conform prognozei emise de ANM, se așteaptă fluctuații în temperaturi și precipitații pe parcursul următoarelor patru săptămâni, cu unele regiuni fiind mai afectate decât altele.

Facebook Comments Box
Continue Reading

Cele mai citite