Connect with us

Eveniment

“Simulările de incendiu din România sunt mai mult o joacă şi răspunsuri copiate pe hârtie”

Stefania Heinz

Published

on

"Simulările de incendiu din România sunt mai mult o joacă şi răspunsuri copiate pe hârtie"

Simulările de evacuare se fac, chipurile, anual la spitalele din ţară. Medicul anestezist Carmen Mărginean, cu o experienţă de 10 ani în Anglia, după 2 petrecuţi în ţară, vorbeşte despre realitatea din spatele procedurilor făcute în România.
În România protocoale de incendiu sunt doar pe hârtie, iar lipsa simulărilor adevărate în spitale e plătită cu vieţi, spune Carmen Mărginean, medic anestezist.

Cadrele medicale nu cunosc toate măsurile pe care trebuie să le ia pentru salvarea pacienţilor în caz de incendiu. Spitalele din România nu sunt dotate cu targă şi scaune speciale pentru evacuarea pacienţilor gravi. În Anglia protocoalele sunt repetate practic, până când fiecare cadru medical îşi formează un reflex de a acţiona alarma sau a salva pacienţii.

“Pregătirea personalului medical pentru situaţii de urgenţă se face doar pe foaie printr-un test în care eşti sfătuit să copiezi răspunsurile testului”, a scris medicul pe pagina sa de facebook.

“În Marea Britanie aceste simulări sunt ţinute cu sfinţenie pentru a obişnui cadrele medicale cu toate soluţiile ce pot salva vieţi. Doar prin repetiţie se formează o rutină care, în stare de stres, îţi vine să o faci automat, altfel….

Iar apoi alegerea, care îi poate marca o viaţă, vine tot în seama medicilor. Într-o situaţie de criză ei trebuie să salveze oamenii care au şanse mai mari de supravieţuire. Problema este că nu au infrastructură în România. Saloanele sunt mici, nu au rampe şi nici scaune speciale de transport. În Anglia spitalul e dotat cu uşi ignifuge care se închid automat pentru a stopa extinderea flăcărilor.

Aici în Anglia noi avem uşi de incendiu făcute din lemn rezistent la foc, pentru 30-60 minute, de obicei e scris pe uşă cât timp ai la dispoziţie. Dacă nu putem să salvăm mulţi pacienţi e foarte greu de ales, important e ca salvatorul să se asigure că e în siguranţă pentru a putea salva cât mai multe vieţi şi apoi pacienţii care au cea mai mare şansă de supravieţuire trebuie duşi în siguranţă. Nici nu vreau să mă gândesc prin ce au trecut colegii mei, e aproape imposibil, ai nevoie de cel puţin o jumătate de oră şi două persoane ca să poţi să muţi atâţia pacienţi afară din ATI. Asta presupunând că fiecare pacient e pregătit de transfer, toate pompele injectomatele sunt deconectate, prinse pe pat şi gata de plecare, ceea ce nu cred că e posibil.

În câteva din spitalele unde am lucrat aş vrea să menţionez că se face instruirea şi simularea în fiecare an şi am fost frapată. Oamenii au fugit pe scări şi au trecut pe lângă uşile de incendiu care au rămas închise. Este foarte improtant să se facă simularea pe fiecare secţie.  Datorită stresului, factorului uman, e posibil sa nu răspundem cum trebuie şi trebuie făcute simulări după simulări”, mai scrie medicul anestezist.

Source link

Facebook Comments Box
Tetarom

Tractari Auto Tudy

Eveniment

Bărbat de 50 de ani, readus la viață după un accident cu scuterul la Cuzdrioara

Alex Campian

Published

on

Un bărbat de 50 de ani a fost salvat ca prin minune de echipajele de urgență, după ce a fost găsit în stop cardio-respirator, în urma unui accident cu scuterul. Incidentul s-a petrecut în noaptea de duminică spre luni, în localitatea Cuzdrioara, județul Cluj.

Pompierii din cadrul Detașamentului Dej au fost alertați și au intervenit rapid. Când au ajuns la fața locului, l-au găsit pe bărbat într-o vale, în afara carosabilului. Nu avea puls și nu mai respira.

Fără să piardă o clipă, pompierii și paramedicii SMURD au început manevrele de resuscitare. După minute tensionate și eforturi susținute, inima bărbatului a fost repornită, iar acesta a revenit la viață.

A fost stabilizat și transportat de urgență la spital pentru investigații și tratament de specialitate.

Deocamdată nu se cunosc cauzele exacte ale accidentului, însă autoritățile urmează să stabilească ce s-a întâmplat. Important este că, datorită intervenției rapide a salvatorilor, viața unui om a fost salvată în mod spectaculos.

Facebook Comments Box
Tetarom

Tractari Auto Tudy
Continue Reading

Eveniment

Șoferii mai au de așteptat! Deschiderea Drumului Expres Tureni – A3 se amână

Alex Campian

Published

on

Drum expres Tureni – DN1 – A3, amânare deschidere pentru 9 iulie

Se amână deschiderea drumului expres Tureni – DN1 – A3. Noua dată: 9 iulie

Deschiderea drumului expres DN1 Tureni – A3, programată inițial pentru luni, 7 iulie, a fost amânată și va avea loc miercuri, 9 iulie. Această investiție importantă va contribui la descongestionarea traficului greu și de tranzit din municipiile Cluj-Napoca, Turda și Câmpia Turzii.

Drumul expres are o lungime de 5 km, iar bretelele de legătură către nodurile rutiere DN1 și A3 însumează 10 km. Valoarea investiției se ridică la 562,61 milioane lei (fără TVA).

Proiectul este strategic pentru regiune, asigurând o legătură rapidă și fluidă între DN1 și autostrada A3, ceea ce va stimula și dezvoltarea economică locală.

Lucrările au fost realizate de un consorțiu internațional condus de Dimex 2000 Company SRL.

Facebook Comments Box
Tetarom

Tractari Auto Tudy
Continue Reading

Eveniment

Accident tragic în Cluj: Copil de 2 ani și 7 luni, lovit mortal de o mașină în Căpușu Mic

Alex Campian

Published

on

Un grav accident rutier a avut loc marți seara, 2 iulie, în localitatea Căpușu Mic, județul Cluj. Un copil de doar 2 ani și 7 luni și-a pierdut viața după ce a fost lovit de un ansamblu de vehicule format din autoturism și remorcă.

Potrivit informațiilor transmise de Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Cluj, două echipaje SMURD din cadrul Detașamentului 2 Cluj-Napoca, dintre care unul de terapie intensivă mobilă, au fost mobilizate de urgență la locul accidentului. La fața locului a fost solicitat și un elicopter SMURD pentru sprijin medical aerian.

Copilul a fost găsit în stop cardio-respirator, iar echipajele medicale au început imediat manevrele de resuscitare. Din păcate, în ciuda tuturor eforturilor depuse, medicii au fost nevoiți să declare decesul micuțului.

Conform Poliției Cluj, accidentul s-a produs în jurul orei 18:45. Primele cercetări arată că un bărbat în vârstă de 43 de ani, aflat la volanul unui vehicul cu remorcă, l-ar fi accidentat pe copilul care se afla în apropierea Drumului Comunal 114 (DC114). Circumstanțele exacte urmează să fie stabilite în cadrul anchetei.

Șoferul a fost testat cu aparatul etilotest, iar rezultatul a fost negativ.

Poliția continuă cercetările pentru a clarifica toate aspectele privind modul în care s-a produs tragedia.

Facebook Comments Box
Tetarom

Tractari Auto Tudy
Continue Reading

Cele mai citite


Tetarom