Connect with us

Actualitate

Controversele Ordonanței 84: Controversele Ordonanței 84: Teste DrugTest fals pozitive și medicamentele care te pot lăsa fără permis

Dani Muresan

Published

on

Poliția Română avertizează că anumite medicamente pot avea efecte psihoactive și pot genera rezultate false pozitive la testele DrugTest. Șoferii sunt sfătuiți să verifice prospectul medicamentelor înainte de a conduce, deoarece în cazul unui test pozitiv, permisul de conducere poate fi reținut preventiv până la confirmarea rezultatelor de laborator, conform OUG 84.

Rezultate fals pozitive la testele DrugTest

În ultimii doi ani, aproximativ 15-20% dintre mostrele biologice prelevate au indicat rezultate negative la analizele ulterioare cu aparatele DrugTest.

 Reevaluarea mecanismelor de verificare

Prin O.U.G. nr. 84/2024 au fost reevaluate mecanismele de verificare a consumului de băuturi alcoolice sau substanțe psihoactive. Șoferii care refuză testarea sunt conduși la cea mai apropiată unitate medicală pentru recoltarea de mostre biologice. În lipsa unor indicii clare privind prezența acestor substanțe, permisul de conducere este reținut preventiv până la confirmarea rezultatelor analizelor toxicologice, fără a constitui o faptă penală”, a transmis miercuri Poliția Română.

Această măsură este motivată de nevoia de a proteja viața, integritatea corporală și sănătatea persoanelor din trafic sau din proximitatea drumurilor publice, se precizează în comunicatul Poliției.

 

Efectele medicamentelor asupra capacității de a conduce

Majoritatea șoferilor cunosc efectele alcoolului și drogurilor, însă există o categorie aparte de substanțe, precum medicamentele, care afectează capacitatea de a conduce. Este important ca înainte de a conduce, să se verifice ambalajul medicamentelor administrate, deoarece acestea pot conține compuși care determină apariția de efecte psihoactive și pot fi detectați de aparatele DrugTest”, completează instituția.

Medicamente care dau teste fals pozitive

Consiliul Superior de Medicină Legală (CSML) explică diferențele în rezultatele testelor de depistare a substanțelor psihoactive între sistemul toxicologic medico-legal și testele efectuate de Poliție. Testele rapide folosite de Poliția Română sunt de screening și nu sunt echivalente cu analizele de diagnostic realizate la INML sau IML. Un rezultat pozitiv trebuie confirmat prin alte investigații. Pentru a îmbunătăți acuratețea testelor în trafic, au fost achiziționate noi echipamente Dräger, folosite și de alte poliții internaționale, care vor înlocui cele vechi și vor uniformiza practicile în diverse regiuni ale țării, reducând riscul de teste fals pozitive sau fals negative.

Rata răspunsurilor fals pozitive

Un studiu din „Journal of Analytical Toxicology“ (2018) arată că în cazul aparatelor Dräger DrugTest 5000, rata unui răspuns fals pozitiv a fost: canabis – 14,5%, amfetamine – 23,2%, metamfetamine – 38,4%, enzodiazepine – 36,4%, opiacee – 65,9%, cocaină – 87,1%. Poliția Rutieră din România este dotată cu acest tip de aparate.

Alte substanțe și medicamente ce pot genera rezultate fals pozitive

Există și medicamente care pot genera rezultate fals pozitive la testele antidrog. Medicii legiști menționează că medicamentele pentru diabet, antiemeticele, antibioticele sau antialergicele pot da reacții fals pozitive la amfetamine. Antiiflamatoarele și antiviralele pot da reacții fals pozitive la cannabinoizi, iar antiinflamatoarele pot da reacții fals pozitive la barbiturice. Medicamentele antitusive, antibioticele, antialergicele, antiepilepticele sau vasodilatatoarele pot produce teste fals pozitive la opiacee. Analizele toxicologice medico-legale efectuate pe probe de sânge pot infirma aceste rezultate fals pozitive.

Alte produse care pot influența rezultatele testelor

De asemenea, băuturile energizante sau semințele de mac pot genera rezultate fals pozitive la testele antidrog, avertizează medicul Emilian Popovici, vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie. Ibuprofenul poate da rezultate fals pozitive pentru marijuana, iar semințele de mac pot duce la rezultate fals pozitive pentru opiacee, din cauza urmelor de morfină pe care le conțin. Energizantele pot produce teste fals pozitive pentru metamfetamine și THC (marijuana) dacă sunt consumate înaintea testării.

Oamenii trebuie să știe că dacă au băut un energizant există posibilitatea ca testul să iasă fals pozitiv, mai ales dacă consumul a fost aproape de momentul testării. De asemenea, consumul prăjiturilor cu mac poate genera rezultate fals pozitive la test, mai ales dacă testul este foarte sensibil”, explică doctorul Emilian Popovici.

Petiție împotriva OUG 84

Ordonanța de Urgență 84, adoptată de Guvern pe 28 iunie și publicată în Monitorul Oficial, introduce noi reguli pentru verificarea consumului de alcool și substanțe psihoactive la volan. Șoferii care refuză testarea rapidă sunt obligați să se supună recoltării de mostre biologice la cea mai apropiată unitate medicală, iar permisul de conducere le este reținut până la primirea rezultatelor analizelor toxicologice de laborator. Comunitatea Declic a lansat recent o petiție prin care solicită premierului Marcel Ciolacu să anuleze această ordonanță. Până acum, peste 124.000 de oameni au semnat petiția.

Noi, semnatarii acestei petiții, cerem anularea de îndată a prevederilor OUG 84/2024, care lasă fără permis șoferi nevinovați! Aceste modificări, date prin ordonanță de urgență, suspendă permisul șoferilor care cer să fie testați antidrog la INML. Șoferii fie acceptă testarea cu aparatele rapide, unde 1 test din 2 pozitive este fals pozitiv, fie rămân fără permis până la un an, până când sosesc rezultatele analizelor oficiale.”, precizează petiția.

Controverse și nemulțumiri în rândul șoferilor

OUG 84 stârnește controverse printre șoferi, care spun că jumătate din testele efectuate de poliție sunt fals pozitive, iar aceștia pot aștepta chiar și un an pentru infirmarea unui test fals pozitiv.

De acum, fiecare șofer care cere analize de sânge rămâne fără permis până vine rezultatul. Aceasta înseamnă până la un an fără permis, deoarece laboratoarele sunt puține și Institutul de Medicină Legală nu are suficient personal. Premierul Marcel Ciolacu și ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, riscă permisele a zeci de mii de șoferi, pentru că jumătate din testele antidrog rapide pozitive sunt fals pozitive. Oameni nevinovați se aleg cu dosare penale și își pot pierde locurile de muncă până când se stabilește că testul lor a fost fals pozitiv. Dacă această OUG rămâne în vigoare, zeci de mii de șoferi vor fi acuzați pe nedrept și nu își vor mai putea folosi permisul de conducere luni de zile.”, afirmă comunitatea Declic.

Facebook Comments Box

Actualitate

Donald Trump a fost victima unei tentative de asasinat (Video)

Dani Muresan

Published

on

Fostul președintele Donald Trump a fost victima unei tentative de asasinat în timpul unui miting din districtul Butler, unde mulțimea a fost martora unor momente dramatice. „Președintele Trump mulțumește forțelor de ordine și primilor respondenți pentru reacția lor rapidă în timpul acestui act odios,” a declarat purtătorul de cuvânt Steven Cheung într-un comunicat. „El este bine și este examinat la o unitate medicală locală. Vor urma mai multe detalii.”

Serviciul Secret a confirmat într-un comunicat că „fostul președinte este în siguranță.”

Procurorul districtului Butler, Richard Goldinger, a declarat într-un interviu telefonic că presupusul atacator a fost ucis și cel puțin un participant la miting a fost omorât.

Incidentul a avut loc în timpul ultimului miting al lui Trump înainte de deschiderea Convenției Naționale Republicane de luni. Trump, candidat prezumtiv al Partidului Republican, prezenta un grafic cu cifrele traversărilor ilegale la graniță când au început să răsune focuri de arma prin mulțime.

Când s-a auzit prima explozie, Trump a spus „Oh” și și-a dus mâna la ureche în timp ce alte două bubuituri se auzeau și el s-a aplecat. În acel moment, cineva se poate auzi spunând lângă microfonul de la pupitrul lui Trump, „Culcați-vă, culcați-vă, culcați-vă, culcați-vă!” în timp ce agenții l-au imobilizat pe fostul președinte.

Trump putea fi văzut mai târziu ducând mâna dreaptă spre față, părând să aibă sânge pe față. S-a ascuns rapid în spatele podiumului în timp ce agenții din echipa sa de protecție s-au grăbit pe scenă și se auzeau țipete din mulțimea de câteva mii de oameni. Focurile de arma au continuat în timp ce agenții aveau grijă de el pe scenă.

Mulțimea a aplaudat când Trump s-a ridicat și a făcut un gest de victorie cu pumnul, semnalizând că era bine. Cortegiul său a părăsit ulterior locul, însă starea sa nu era cunoscută imediat.

Poliția a început evacuarea terenului de târguri la scurt timp după ce Trump a părăsit scena, descriind zona ca pe o scenă a unei crime. Investigațiile continuă pentru a determina motivele și detaliile exacte ale acestui incident șocant.

 

Facebook Comments Box
Continue Reading

Actualitate

Două orașe din România intră în topul celor mai fericite orașe din lume. Vezi care sunt!

Dani Muresan

Published

on

Cluj-Napoca și Brașov se află în topul fericirii mondiale, alături de alte 250 de orașe de pe glob

Cluj-Napoca, inima Transilvaniei, a obținut recunoaștere internațională, fiind unul dintre primele două orașe din România incluse în prestigiosul clasament al fericirii. Potrivit unui studiu global care a evaluat 250 de locații, Cluj-Napoca s-a clasat pe locul 195, în timp ce Brașovul a ocupat poziția 220. Această realizare reflectă eforturile susținute ale administrației locale și ale comunității în îmbunătățirea calității vieții locuitorilor.

Factorii Fericirii: Cetățeni, Guvernare și Mediu

Clasamentul a luat în considerare cinci domenii esențiale care influențează fericirea: cetățenii, guvernarea, mediul, economia și mobilitatea. Cluj-Napoca a excelat în mai multe dintre aceste categorii, datorită inițiativelor locale menite să creeze un mediu urban plăcut și funcțional pentru toți locuitorii.

Cetățeni implicați și comunități unite: Clujenii se bucură de un simț puternic al comunității, alimentat de diverse evenimente culturale, sportive și sociale. De la festivaluri internaționale de muzică, cum ar fi Untold și Electric Castle, la târguri de Crăciun și piețe tradiționale, orașul oferă oportunități numeroase de a socializa și de a crea legături.

Guvernare transparentă și participativă: Administrația locală a implementat numeroase proiecte de consultare publică și bugetare participativă, permițând locuitorilor să aibă un cuvânt de spus în dezvoltarea orașului. Proiectele de infrastructură și renovările spațiilor publice sunt adesea discutate și ajustate în funcție de feedbackul comunității.

Un mediu curat și verde: Cluj-Napoca pune un accent deosebit pe protejarea mediului înconjurător. Parcurile bine întreținute, spațiile verzi și proiectele de urbanism sustenabil contribuie la o calitate a vieții ridicată. În plus, inițiativele de reciclare și campaniile de educare ecologică au avut un impact pozitiv asupra mentalității locuitorilor.

Economia și Mobilitatea: Motoare ale Dezvoltării

O economie vibrantă: Cluj-Napoca se bucură de o economie dinamică, susținută de un sector IT înfloritor, centre de afaceri moderne și un ecosistem antreprenorial în plină expansiune. Prezența universităților de prestigiu și a centrelor de cercetare contribuie, de asemenea, la atragerea și reținerea talentelor tinere.

Mobilitate eficientă: Orașul a făcut pași importanți în îmbunătățirea infrastructurii de transport. Investițiile în rețelele de transport public, pistele de biciclete și zonele pietonale au făcut ca deplasarea prin oraș să fie mai accesibilă și mai sustenabilă. Proiectele recente de extindere a transportului public electric demonstrează angajamentul Clujului pentru un viitor verde.

 

Un Model de Succes pentru România

Performanța Clujului în acest clasament al fericirii demonstrează că orașul este un model de urmat pentru alte regiuni din România. Prin promovarea unui mediu prietenos cu locuitorii și susținerea inițiativelor inovatoare, Cluj-Napoca se afirmă ca un lider al fericirii urbane.

În contextul în care orașele din Danemarca, Elveția și Germania domină primele locuri ale clasamentului, includerea Clujului pe această listă prestigioasă este o confirmare a progresului semnificativ făcut de comunitatea locală. Această realizare nu este doar un motiv de mândrie, ci și o invitație pentru alte orașe din România să aspire la standarde similare de bunăstare și fericire.

Facebook Comments Box
Continue Reading

Actualitate

Un Bucureștean Îi Sfătuiește pe Clujeni să-și Aprecieze Orașul: “Clujul Oferă un Nivel de Trai Excelent”

Dani Muresan

Published

on

Într-o discuție aprinsă pe Reddit, un bucureștean relocat temporar la Cluj-Napoca cu serviciul a stârnit o dezbatere interesantă. Acesta s-a arătat surprins de plângerile constante ale clujenilor referitoare la orașul lor, aducând în prim-plan câteva aspecte pozitive ale vieții în această metropolă vibrantă din inima Transilvaniei.

Observ foarte multe postări legate de prețurile la apartamente din Cluj și aglomerația din oraș în timpul orelor de vârf, dar nu înțeleg oare care e problema? Pentru mine, Clujul oferă un nivel de trai excelent”, a declarat bucureșteanul. În comparație cu capitala, acesta a menționat că timpul petrecut în trafic este mult mai redus. „Din Iris până în Bună Ziua nu am făcut niciodată mai mult de 30 de minute în orele de vârf, ceea ce mi se pare foarte decent.

Referitor la costurile de trai, bucureșteanul a subliniat că chiriile din Cluj sunt rezonabile în comparație cu cele din București. „300€ pentru a avea un coleg de cameră și în jur de 600€ pentru a sta singur mi se par prețuri decente. De asemenea, costurile cu mâncarea sunt foarte accesibile, iar salariul meu aici este mai ridicat decât în București.

Această perspectivă pozitivă nu a rămas fără răspuns. Clujenii au reacționat rapid, aducând argumente pro și contra. Un locuitor cu vechime a remarcat că, deși Clujul a suferit unele schimbări în ultimii ani, orașul rămâne unul dintre cele mai bune locuri de trăit din România. „Aglomerația și prețurile la chirii sunt subiecte frecvent discutate, dar acestea reflectă dezvoltarea rapidă și atractivitatea orașului pentru tineri profesioniști și studenți.

Un alt aspect important adus în discuție a fost calitatea vieții și accesul la servicii. „Clujul oferă o varietate impresionantă de restaurante și opțiuni culinare, iar livrarea de mâncare prin servicii precum Bolt Food este convenabilă și accesibilă. În plus, orașul găzduiește numeroase evenimente culturale și festivaluri de renume, precum TIFF și Untold, care atrag vizitatori din întreaga lume.

În ceea ce privește mediul de lucru, bucureșteanul a lăudat flexibilitatea și beneficiile extra oferite de angajatorii clujeni. „Salariul meu din Cluj este competitiv, iar avantajele suplimentare sunt un mare plus. Aici, accentul se pune pe echilibrul dintre viața personală și cea profesională, ceea ce contribuie la un trai mai sănătos și mai fericit.

Cu toate acestea, locuitorii Clujului nu au ezitat să-și exprime și nemulțumirile. „Prețurile la unele produse alimentare și servicii sunt mai mari decât în alte orașe din Europa, iar aglomerația este o problemă în creștere. Însă, aceste provocări sunt comune pentru orice oraș aflat în plină expansiune.

Cluj-Napoca rămâne un oraș al contrastelor, unde inovația și tradiția se împletesc armonios. Cu toate provocările sale, Clujul continuă să atragă oameni din toate colțurile lumii, oferindu-le oportunități de dezvoltare personală și profesională. Atmosfera vibrantă, comunitatea dinamică și peisajele pitorești fac din acest oraș un loc minunat de trăit și de explorat.

Facebook Comments Box
Continue Reading

Cele mai citite