Connect with us

Actualitate

După revolta șoferilor, Guvernul modifică Ordonanța Antidrog – Cum se procedează în restul Europei?

Dani Muresan

Published

on

Revolta sutelor de mii de șoferi români a determinat Guvernul să renunțe la modificările Codului Rutier privind testarea antidrog. În câteva zile, Executivul va emite o nouă ordonanță, prin care șoferii care refuză testul antidrog vor rămâne fără permis pentru maximum trei zile. Dacă rezultatele testelor de sânge nu sunt disponibile în acest interval, șoferii își vor putea recupera actele, indiferent de starea lor de intoxicație în momentul opririi în trafic. Între timp, Guvernul intenționează să achiziționeze echipamente performante care să furnizeze rapid rezultatele de laborator, moment în care legislația ar putea fi revizuită din nou. Investiția estimată este de câteva milioane de euro, finanțată de Banca Mondială.

Secretarul de stat în MAI, Bogdan Despescu, a declarat: “Premierul ne-a cerut o soluție astfel încât, în termen de 72 de ore de la recoltarea probelor biologice sau de la testul inițial în stradă, să avem un rezultat. Dacă acesta nu vine în 72 de ore, premierul a solicitat un act normativ care să permită restituirea permisului de conducere după acest interval. Procedura continuă și, dacă rezultatele probelor biologice sunt pozitive, se întocmește dosar penal. Țările din vestul Europei au găsit de mult timp soluții pentru combaterea șoferilor drogați.

Referitor la situația din Italia, se menționează că șoferii pot rămâne fără permis imediat dacă starea lor este alterată și rezultatul testului rapid antidrog este pozitiv. Acesta trebuie confirmat printr-un test de sânge, ale cărui rezultate vin rapid, în câteva zile, datorită numeroaselor laboratoare acreditate. Totuși, parlamentarii italieni discută renunțarea la evaluarea simptomelor, șoferii urmând să își piardă carnetul doar pe baza testului salivar pozitiv.

În România, procedura pentru șoferii suspectați de consum de droguri prevede că, în cazul prezentării semnelor de influență a drogurilor, aceștia sunt conduși la un laborator omologat pentru un al doilea test. Dacă testul este pozitiv și nu există simptome evidente, se efectuează un al doilea test, iar rezultatele determină aplicarea unei amenzi, retragerea punctelor de pe carnet sau confiscarea acestuia.

Facebook Comments Box

Actualitate

Donald Trump a fost victima unei tentative de asasinat (Video)

Dani Muresan

Published

on

Fostul președintele Donald Trump a fost victima unei tentative de asasinat în timpul unui miting din districtul Butler, unde mulțimea a fost martora unor momente dramatice. „Președintele Trump mulțumește forțelor de ordine și primilor respondenți pentru reacția lor rapidă în timpul acestui act odios,” a declarat purtătorul de cuvânt Steven Cheung într-un comunicat. „El este bine și este examinat la o unitate medicală locală. Vor urma mai multe detalii.”

Serviciul Secret a confirmat într-un comunicat că „fostul președinte este în siguranță.”

Procurorul districtului Butler, Richard Goldinger, a declarat într-un interviu telefonic că presupusul atacator a fost ucis și cel puțin un participant la miting a fost omorât.

Incidentul a avut loc în timpul ultimului miting al lui Trump înainte de deschiderea Convenției Naționale Republicane de luni. Trump, candidat prezumtiv al Partidului Republican, prezenta un grafic cu cifrele traversărilor ilegale la graniță când au început să răsune focuri de arma prin mulțime.

Când s-a auzit prima explozie, Trump a spus „Oh” și și-a dus mâna la ureche în timp ce alte două bubuituri se auzeau și el s-a aplecat. În acel moment, cineva se poate auzi spunând lângă microfonul de la pupitrul lui Trump, „Culcați-vă, culcați-vă, culcați-vă, culcați-vă!” în timp ce agenții l-au imobilizat pe fostul președinte.

Trump putea fi văzut mai târziu ducând mâna dreaptă spre față, părând să aibă sânge pe față. S-a ascuns rapid în spatele podiumului în timp ce agenții din echipa sa de protecție s-au grăbit pe scenă și se auzeau țipete din mulțimea de câteva mii de oameni. Focurile de arma au continuat în timp ce agenții aveau grijă de el pe scenă.

Mulțimea a aplaudat când Trump s-a ridicat și a făcut un gest de victorie cu pumnul, semnalizând că era bine. Cortegiul său a părăsit ulterior locul, însă starea sa nu era cunoscută imediat.

Poliția a început evacuarea terenului de târguri la scurt timp după ce Trump a părăsit scena, descriind zona ca pe o scenă a unei crime. Investigațiile continuă pentru a determina motivele și detaliile exacte ale acestui incident șocant.

 

Facebook Comments Box
Continue Reading

Actualitate

Două orașe din România intră în topul celor mai fericite orașe din lume. Vezi care sunt!

Dani Muresan

Published

on

Cluj-Napoca și Brașov se află în topul fericirii mondiale, alături de alte 250 de orașe de pe glob

Cluj-Napoca, inima Transilvaniei, a obținut recunoaștere internațională, fiind unul dintre primele două orașe din România incluse în prestigiosul clasament al fericirii. Potrivit unui studiu global care a evaluat 250 de locații, Cluj-Napoca s-a clasat pe locul 195, în timp ce Brașovul a ocupat poziția 220. Această realizare reflectă eforturile susținute ale administrației locale și ale comunității în îmbunătățirea calității vieții locuitorilor.

Factorii Fericirii: Cetățeni, Guvernare și Mediu

Clasamentul a luat în considerare cinci domenii esențiale care influențează fericirea: cetățenii, guvernarea, mediul, economia și mobilitatea. Cluj-Napoca a excelat în mai multe dintre aceste categorii, datorită inițiativelor locale menite să creeze un mediu urban plăcut și funcțional pentru toți locuitorii.

Cetățeni implicați și comunități unite: Clujenii se bucură de un simț puternic al comunității, alimentat de diverse evenimente culturale, sportive și sociale. De la festivaluri internaționale de muzică, cum ar fi Untold și Electric Castle, la târguri de Crăciun și piețe tradiționale, orașul oferă oportunități numeroase de a socializa și de a crea legături.

Guvernare transparentă și participativă: Administrația locală a implementat numeroase proiecte de consultare publică și bugetare participativă, permițând locuitorilor să aibă un cuvânt de spus în dezvoltarea orașului. Proiectele de infrastructură și renovările spațiilor publice sunt adesea discutate și ajustate în funcție de feedbackul comunității.

Un mediu curat și verde: Cluj-Napoca pune un accent deosebit pe protejarea mediului înconjurător. Parcurile bine întreținute, spațiile verzi și proiectele de urbanism sustenabil contribuie la o calitate a vieții ridicată. În plus, inițiativele de reciclare și campaniile de educare ecologică au avut un impact pozitiv asupra mentalității locuitorilor.

Economia și Mobilitatea: Motoare ale Dezvoltării

O economie vibrantă: Cluj-Napoca se bucură de o economie dinamică, susținută de un sector IT înfloritor, centre de afaceri moderne și un ecosistem antreprenorial în plină expansiune. Prezența universităților de prestigiu și a centrelor de cercetare contribuie, de asemenea, la atragerea și reținerea talentelor tinere.

Mobilitate eficientă: Orașul a făcut pași importanți în îmbunătățirea infrastructurii de transport. Investițiile în rețelele de transport public, pistele de biciclete și zonele pietonale au făcut ca deplasarea prin oraș să fie mai accesibilă și mai sustenabilă. Proiectele recente de extindere a transportului public electric demonstrează angajamentul Clujului pentru un viitor verde.

 

Un Model de Succes pentru România

Performanța Clujului în acest clasament al fericirii demonstrează că orașul este un model de urmat pentru alte regiuni din România. Prin promovarea unui mediu prietenos cu locuitorii și susținerea inițiativelor inovatoare, Cluj-Napoca se afirmă ca un lider al fericirii urbane.

În contextul în care orașele din Danemarca, Elveția și Germania domină primele locuri ale clasamentului, includerea Clujului pe această listă prestigioasă este o confirmare a progresului semnificativ făcut de comunitatea locală. Această realizare nu este doar un motiv de mândrie, ci și o invitație pentru alte orașe din România să aspire la standarde similare de bunăstare și fericire.

Facebook Comments Box
Continue Reading

Actualitate

Un Bucureștean Îi Sfătuiește pe Clujeni să-și Aprecieze Orașul: “Clujul Oferă un Nivel de Trai Excelent”

Dani Muresan

Published

on

Într-o discuție aprinsă pe Reddit, un bucureștean relocat temporar la Cluj-Napoca cu serviciul a stârnit o dezbatere interesantă. Acesta s-a arătat surprins de plângerile constante ale clujenilor referitoare la orașul lor, aducând în prim-plan câteva aspecte pozitive ale vieții în această metropolă vibrantă din inima Transilvaniei.

Observ foarte multe postări legate de prețurile la apartamente din Cluj și aglomerația din oraș în timpul orelor de vârf, dar nu înțeleg oare care e problema? Pentru mine, Clujul oferă un nivel de trai excelent”, a declarat bucureșteanul. În comparație cu capitala, acesta a menționat că timpul petrecut în trafic este mult mai redus. „Din Iris până în Bună Ziua nu am făcut niciodată mai mult de 30 de minute în orele de vârf, ceea ce mi se pare foarte decent.

Referitor la costurile de trai, bucureșteanul a subliniat că chiriile din Cluj sunt rezonabile în comparație cu cele din București. „300€ pentru a avea un coleg de cameră și în jur de 600€ pentru a sta singur mi se par prețuri decente. De asemenea, costurile cu mâncarea sunt foarte accesibile, iar salariul meu aici este mai ridicat decât în București.

Această perspectivă pozitivă nu a rămas fără răspuns. Clujenii au reacționat rapid, aducând argumente pro și contra. Un locuitor cu vechime a remarcat că, deși Clujul a suferit unele schimbări în ultimii ani, orașul rămâne unul dintre cele mai bune locuri de trăit din România. „Aglomerația și prețurile la chirii sunt subiecte frecvent discutate, dar acestea reflectă dezvoltarea rapidă și atractivitatea orașului pentru tineri profesioniști și studenți.

Un alt aspect important adus în discuție a fost calitatea vieții și accesul la servicii. „Clujul oferă o varietate impresionantă de restaurante și opțiuni culinare, iar livrarea de mâncare prin servicii precum Bolt Food este convenabilă și accesibilă. În plus, orașul găzduiește numeroase evenimente culturale și festivaluri de renume, precum TIFF și Untold, care atrag vizitatori din întreaga lume.

În ceea ce privește mediul de lucru, bucureșteanul a lăudat flexibilitatea și beneficiile extra oferite de angajatorii clujeni. „Salariul meu din Cluj este competitiv, iar avantajele suplimentare sunt un mare plus. Aici, accentul se pune pe echilibrul dintre viața personală și cea profesională, ceea ce contribuie la un trai mai sănătos și mai fericit.

Cu toate acestea, locuitorii Clujului nu au ezitat să-și exprime și nemulțumirile. „Prețurile la unele produse alimentare și servicii sunt mai mari decât în alte orașe din Europa, iar aglomerația este o problemă în creștere. Însă, aceste provocări sunt comune pentru orice oraș aflat în plină expansiune.

Cluj-Napoca rămâne un oraș al contrastelor, unde inovația și tradiția se împletesc armonios. Cu toate provocările sale, Clujul continuă să atragă oameni din toate colțurile lumii, oferindu-le oportunități de dezvoltare personală și profesională. Atmosfera vibrantă, comunitatea dinamică și peisajele pitorești fac din acest oraș un loc minunat de trăit și de explorat.

Facebook Comments Box
Continue Reading

Cele mai citite