În fața creșterii amenințărilor din partea Rusiei, țările europene își reevaluează politica de apărare, iar discuțiile despre reintroducerea serviciului militar capătă o amploare tot mai mare. Oficiali ai Apărării din diverse state, inclusiv România, analizează posibilitatea reintroducerii serviciului militar sub diverse forme, fie că este vorba despre o obligație sau o opțiune voluntară.
Recent, generalul Patrick Sanders, șeful Statului Major al Armatei britanice, a stârnit o dezbatere intensă cu declarația sa directă: “Ar trebui britanicii să se pregătească de război?“. Acesta a sugerat formarea unei “armate de cetățeni” în eventualitatea unui conflict deschis între Alianța Atlantică și Rusia. Declarația sa a fost preluată și discutată pe larg în presa internațională, inclusiv în publicații precum Le Monde.
În sprijinul acestei idei, generalul Sanders a invocat exemplul Suediei, care tocmai a reintrodus serviciul militar obligatoriu. Sir Patrick Sanders susține că Marea Britanie ar trebui să adopte “pași pregătitori pentru a pune societățile noastre pe picior de război“. Cu toate acestea, Downing Street a negat că ar lua în considerare un astfel de scenariu, numindu-l “ipotetic”, iar Ministerul britanic al apărării s-a distanțat de comentariile generalului, evidențiind tradiția voluntariatului din armata britanică.
Dezbaterile nu se opresc la nivelul Marii Britanii. Richard Shirreff, fost adjunct al comandantului șef al NATO, consideră că este momentul “să ne gândim la inimaginabil” și să analizăm cu atenție reintroducerea serviciului militar obligatoriu. Această idee este împărtășită și de colonelul în retragere Tim Collins, iar Penny Mordaunt, liderul actual al Camerei Comunelor și fost ministru al apărării, a susținut crearea unei “forțe de apărare civilă“.
Chiar și Germania se află în mijlocul discuțiilor, ministrul german al apărării, Boris Pistorius, afirmând că țara trebuie să ia în considerare reintroducerea serviciului militar obligatoriu în contextul evoluțiilor de securitate din zonă. “Nu putem ignora această dezbatere“, a subliniat Pistorius într-o dezbatere parlamentară.
În contextul european, România nu rămâne indiferentă la aceste discuții. Generalul Gheorghiță Vlad, șeful Statului Major al Apărării din România, a declarat că se ia în considerare reintroducerea serviciului militar, însă într-o variantă voluntară. “Ne dorim să introducem un serviciu militar voluntar pentru tinerii cu vârste cuprinse între 18 și 35 de ani, indiferent de sex, naționalitate sau credințe religioase“, a precizat generalul într-un interviu acordat romania.europalibera.org.