Actualitate

Șoferii cu permis categoria B vor putea conduce autovehicule peste 3,5 tone: Vezi care vor fi criteriile.

Comisia Europeană a luat o decizie importantă în ceea ce privește permisele de conducere pentru șoferii cu categoria B, propunând o nouă directivă menită să aducă flexibilitate și să răspundă cerințelor din industria transporturilor. Potrivit informațiilor oferite de Comisia Europeană, această schimbare vine ca răspuns la apelul Uniunii Internaționale a Transportului Rutier (IRU) de a aborda problema lipsei de șoferi pentru vehiculele mari.

Conform Directivei (UE) 2023/1164 a Parlamentului European și a Consiliului, adoptată la 14 iunie 2023, șoferii cu permis categoria B vor putea conduce autovehicule cu o masă maximă autorizată (MMA) de până la 4,25 tone. Mai mult decât atât, aceștia își pot obține carnetul de conducere încă de la vârsta de 17 ani.

“O astfel de decizie vine în sprijinul facilitării mobilității și adaptării la schimbările din industria transporturilor. Este esențial să avem șoferi bine pregătiți și capabili să conducă vehiculele de ultimă generație,” a declarat un reprezentant al Comisiei Europene.

Limita anterioară pentru șoferii cu permis categoria B era de 3,5 tone, însă această restricție va fi eliminată pentru vehiculele motorizate cu combustibili alternativi, cum ar fi cele electrice sau cu alte surse de energie ecologică. IRU susține această măsură și chiar propune extinderea permiselor categoriei B pentru a include și vehicule cu o greutate de peste 4,25 tone, măsură ce ar putea rezolva în parte problema penuriei de șoferi.

Un alt aspect important adus de această directivă este introducerea unei perioade de formare suplimentare pentru cei care doresc să conducă vehicule mai grele. Astfel, aceștia vor trebui să urmeze o formare de 7 ore, care va acoperi aspecte specifice precum manevrarea, frânarea și siguranța rutieră.

“Formarea suplimentară este esențială pentru a asigura că șoferii sunt pregătiți să gestioneze responsabil vehiculele cu o greutate mai mare. Este un pas înainte pentru siguranța rutieră,” a subliniat un purtător de cuvânt al IRU.

În paralel cu aceste schimbări, Uniunea Europeană propune modernizarea sistemului de permise de conducere, introducând varianta digitală, echivalentă cu cea fizică. Acest aspect ar face mai ușor pentru șoferi să aibă documentele necesare la îndemână, prezentându-le direct de pe telefon.

În ceea ce privește tinerii șoferi, vârsta la care pot obține permisul categoria B ar putea fi redusă de la 18 la 17 ani. Totodată, se ia în considerare introducerea unei perioade de probă de cel puțin 2 ani pentru șoferii începători și aplicarea unei toleranțe zero la condusul sub influența alcoolului.

Facebook Comments Box
Calin Roman

Recent Posts

Clujul interbelic: Un aer parizian surprins într-o fotografie istorică de un laureat al Premiului Nobel – FOTO

În perioada interbelică, Piața Unirii din Cluj-Napoca emană un aer parizian distinct. În jurul statuii…

44 mins ago

Gala UFT 12 Cluj-Napoca: Drumul Spre Dynamite Fighting Show!

În această seară, ora 18:00, toți pasionații de arte marțiale mixte sunt invitați la Gala…

3 hours ago

Tragedie într-un supermarket din Cluj-Napoca, unde o femeie și-a pierdut viața.

O tragedie a avut loc în seara zilei de marți, într-un supermarket din Cluj-Napoca, unde…

2 days ago

Joi, 9 mai 2024, în Piața Unirii, începând cu ora 11:00, va avea loc un eveniment dedicat Zilei Europei

Joi, 9 mai 2024, în Piața Unirii, începând cu ora 11:00, va avea loc un…

2 days ago

Nicu Ceaușescu: ”Nici în 20 de ani nu veți reuși să zugrăviți ce a construit tata”

Declarația lui Nicu Ceaușescu din 20 iulie 1992, de la procesul în care era judecat,…

2 days ago

Florin Piersic a fost Transferat de la Institutul Inimii din Cluj-Napoca la Institutul Matei Balș din Capitală, cu un Avion SMURD, Seara Trecută

Medicul din Cluj-Napoca care l-a operat pe Florin Piersic, despre starea de sănătate a marelui…

2 days ago