Actualitate

Șeful Armatei Române avertizează: Populația trebuie pregătită pentru extinderea conflictului din Ucraina

Într-un interviu acordat Europa Liberă, generalul Gheorghiță Vlad, noul șef al Statului Major al Apărării, a subliniat importanța pregătirii populației române pentru o posibilă extindere a conflictului din Ucraina. Generalul avertizează că Rusia nu se va opri aici și că România trebuie să fie pregătită pentru a face față oricăror amenințări viitoare.

Generalul Vlad consideră că nu doar România, ci întreaga Uniune Europeană trebuie să fie îngrijorată și să adopte măsuri corespunzătoare pentru a face față escaladării agresiunii rusești. El a subliniat că ne confruntăm cu un război al Rusiei împotriva întregii lumi democratice și nu doar împotriva Ucrainei.

Da, populația României, la fel ca întreaga populație din Uniunea Europeană, din Europa, trebuie să se îngrijoreze și trebuie să adoptăm măsurile corespunzătoare pentru a fi pregătiți“, a afirmat generalul Vlad. El a estimat că, în cazul în care Rusia va câștiga în Ucraina, Republica Moldova ar deveni principala țintă, iar tensiunile s-ar accentua în Balcanii de Vest.

O preocupare majoră exprimată de șeful Armatei Române este legată de lipsa legislației necesare pentru pregătirea populației în caz de necesitate, mai ales că serviciul militar obligatoriu a fost abandonat în 2007. În acest sens, generalul a menționat că Ministerul Apărării Naționale a depus în Parlament un proiect de lege care vizează modificarea legii privind pregătirea populației pentru apărare.

Și vedeți că este o discuție destul de intensă în toate țările NATO, pentru că avem o rezervă operațională îmbătrânită, nu avem programe coerente pentru pregătirea populației“, a adăugat generalul. Acesta a subliniat că este necesară găsirea instrumentelor adecvate pentru a avea o populație pregătită și o societate rezilientă.

Printre măsurile propuse de general se numără reintroducerea serviciului militar în termen, dar în regim voluntar. “Adică vizăm segmentul de vârstă între 18 și 35 de ani, indiferent de sex, naționalitate, credințe religioase, tineri care doresc să îmbrace haina militară“, a explicat el.

Generalul Gheorghiță Vlad a estimat că proiectul de lege privind reintroducerea serviciului militar va fi discutat cu prioritate abia în anul următor, după încheierea alegerilor. El a subliniat că timpul este o resursă prețioasă și că este esențial să nu fie irosit nicio secundă. “Este un moment T0, în care toate națiunile europene trebuie să se gândească la pregătirea populației“, a avertizat generalul.

Facebook Comments Box
Calin Roman

Recent Posts

Clujul interbelic: Un aer parizian surprins într-o fotografie istorică de un laureat al Premiului Nobel – FOTO

În perioada interbelică, Piața Unirii din Cluj-Napoca emană un aer parizian distinct. În jurul statuii…

4 hours ago

Gala UFT 12 Cluj-Napoca: Drumul Spre Dynamite Fighting Show!

În această seară, ora 18:00, toți pasionații de arte marțiale mixte sunt invitați la Gala…

6 hours ago

Tragedie într-un supermarket din Cluj-Napoca, unde o femeie și-a pierdut viața.

O tragedie a avut loc în seara zilei de marți, într-un supermarket din Cluj-Napoca, unde…

2 days ago

Joi, 9 mai 2024, în Piața Unirii, începând cu ora 11:00, va avea loc un eveniment dedicat Zilei Europei

Joi, 9 mai 2024, în Piața Unirii, începând cu ora 11:00, va avea loc un…

2 days ago

Nicu Ceaușescu: ”Nici în 20 de ani nu veți reuși să zugrăviți ce a construit tata”

Declarația lui Nicu Ceaușescu din 20 iulie 1992, de la procesul în care era judecat,…

2 days ago

Florin Piersic a fost Transferat de la Institutul Inimii din Cluj-Napoca la Institutul Matei Balș din Capitală, cu un Avion SMURD, Seara Trecută

Medicul din Cluj-Napoca care l-a operat pe Florin Piersic, despre starea de sănătate a marelui…

2 days ago