Connect with us

Actualitate

Șoferii cu permis categoria B vor putea conduce autovehicule peste 3,5 tone: Vezi care vor fi criteriile.

Calin Roman

Published

on

Comisia Europeană a luat o decizie importantă în ceea ce privește permisele de conducere pentru șoferii cu categoria B, propunând o nouă directivă menită să aducă flexibilitate și să răspundă cerințelor din industria transporturilor. Potrivit informațiilor oferite de Comisia Europeană, această schimbare vine ca răspuns la apelul Uniunii Internaționale a Transportului Rutier (IRU) de a aborda problema lipsei de șoferi pentru vehiculele mari.

Conform Directivei (UE) 2023/1164 a Parlamentului European și a Consiliului, adoptată la 14 iunie 2023, șoferii cu permis categoria B vor putea conduce autovehicule cu o masă maximă autorizată (MMA) de până la 4,25 tone. Mai mult decât atât, aceștia își pot obține carnetul de conducere încă de la vârsta de 17 ani.

“O astfel de decizie vine în sprijinul facilitării mobilității și adaptării la schimbările din industria transporturilor. Este esențial să avem șoferi bine pregătiți și capabili să conducă vehiculele de ultimă generație,” a declarat un reprezentant al Comisiei Europene.

Limita anterioară pentru șoferii cu permis categoria B era de 3,5 tone, însă această restricție va fi eliminată pentru vehiculele motorizate cu combustibili alternativi, cum ar fi cele electrice sau cu alte surse de energie ecologică. IRU susține această măsură și chiar propune extinderea permiselor categoriei B pentru a include și vehicule cu o greutate de peste 4,25 tone, măsură ce ar putea rezolva în parte problema penuriei de șoferi.

Un alt aspect important adus de această directivă este introducerea unei perioade de formare suplimentare pentru cei care doresc să conducă vehicule mai grele. Astfel, aceștia vor trebui să urmeze o formare de 7 ore, care va acoperi aspecte specifice precum manevrarea, frânarea și siguranța rutieră.

“Formarea suplimentară este esențială pentru a asigura că șoferii sunt pregătiți să gestioneze responsabil vehiculele cu o greutate mai mare. Este un pas înainte pentru siguranța rutieră,” a subliniat un purtător de cuvânt al IRU.

În paralel cu aceste schimbări, Uniunea Europeană propune modernizarea sistemului de permise de conducere, introducând varianta digitală, echivalentă cu cea fizică. Acest aspect ar face mai ușor pentru șoferi să aibă documentele necesare la îndemână, prezentându-le direct de pe telefon.

În ceea ce privește tinerii șoferi, vârsta la care pot obține permisul categoria B ar putea fi redusă de la 18 la 17 ani. Totodată, se ia în considerare introducerea unei perioade de probă de cel puțin 2 ani pentru șoferii începători și aplicarea unei toleranțe zero la condusul sub influența alcoolului.

Facebook Comments Box

Actualitate

Comuna Jucu își propune să dezvolte o stațiune balneo-climaterică pentru a capitaliza pe resursele naturale locale

Dani Muresan

Published

on

Comuna Jucu își propune să dezvolte o stațiune balneo-climaterică pentru a capitaliza pe existența lacurilor cu apă sărată din zonă. Sarea este o resursă prezentă pe traseul Cluj-Napoca – Apahida – Cojocna – Jucu, iar lacurile din această regiune se remarcă prin apa lor extrem de sărată și beneficiile pentru sănătate asociate acestui tip de apă.

Primarul Dorel Pojar a anunțat cu entuziasm planurile comunei într-un interviu acordat Ziua Live: “Vrem să facem în Jucu o stațiune balneo-climaterică, deoarece am reușit să intrăm ca și comună în categoria de comună turistică de interes local, în baza unor prospecțiuni și dosare depuse. Avem niște lacuri sărate și în baza acestora am primit titulatura de comună turistică de interes local. Așteptăm fonduri să facem stațiunea balneo-climaterică.

Cu toate acestea, realizarea acestui proiect necesită investiții semnificative. Comuna Jucu depinde de surse externe de finanțare, fie din fonduri europene, fie de la Guvern. Bugetul local este deja direcționat către dezvoltarea infrastructurii rutiere, proiecte de apă și canalizare sau deschiderea unor parcuri pe malul Someșului.

Clujul, în ansamblul său, ar beneficia de o astfel de stațiune, mai ales în contextul în care Băile Someșeni sunt în paragină, iar în Cluj-Napoca nu există un aquapark funcțional. Această lipsă obligă oamenii să se îndrepte spre alte destinații, cum ar fi județele vecine, Turda sau Dej, pentru a beneficia de facilități similare.

Facebook Comments Box
Continue Reading

Actualitate

Legea promulgată de Președintele Iohannis aduce îmbunătățiri semnificative în localizarea apelurilor de urgență la 112

Dani Muresan

Published

on

Președintele Klaus Iohannis a promulgat miercuri legea care aprobă OUG privind unele măsuri în domeniul Sistemului național unic pentru apeluri de urgență. Este vorba despre un nou tip de localizare cu acuratețe crescută a apelurilor la 112.

Este un pas semnificativ în îmbunătățirea sistemului nostru de urgență,” a declarat președintele Iohannis într-un comunicat de presă.

Ordonanța de Urgență adoptată în mai anul trecut de Executiv prevede implementarea unor măsuri care asigură creșterea preciziei localizării apelurilor efectuate la Serviciul de urgență 112.

Obiectivul nostru principal este să asigurăm că persoanele aflate în situații de urgență sunt localizate rapid și cu precizie,” a menționat un reprezentant al Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării.

Acest nou tip de localizare este furnizat doar pe timpul gestionării unei situații de urgență și poate fi realizat independent de tipul de telefon mobil utilizat, inclusiv pentru cele cu tehnologii mai vechi, iar ariile de determinare a poziției vor fi restrânse de până la 25 de ori în unele cazuri.

“Practic, localizarea cu precizie a apelului la 112 se va realiza atât din telefonul mobil, cât și din rețea,” a explicat un specialist în telecomunicații.

Inițiativa legislativă aparține Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării și a fost elaborată împreună cu Serviciul de Telecomunicații Speciale și cu Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații, în urma consultărilor cu operatorii de telefonie mobilă din România.

Actul normativ permite implementarea unei soluții tehnice care reprezintă o premieră la nivelul serviciilor de urgență europene, fiind rezultatul analizării celor mai noi tehnologii disponibile în domeniu,” a subliniat un purtător de cuvânt al Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării.

Noua configurație va permite arii mult mai restrânse, cu precizii de localizare de ordinul zecilor sau sutelor de metri, în funcție de tehnologia de comunicații mobile utilizată.

Facebook Comments Box
Continue Reading

Actualitate

Românii preferă călătoriile și în 2024, iar muntele rămâne destinația preferată. Cât plănuiesc să cheltuie pe noapte?

Dani Muresan

Published

on

Mai mult de jumătate dintre români vor călători în următoarea perioadă călduroasă de patru luni, iar destinațiile montane câștigă teren în ceea ce privește locațiile alese.

Un sondaj realizat de o agenție de turism din Cluj-Napoca relevă că majoritatea românilor (68%) își doresc să călătorească în țară în următoarele patru luni, dar preferințele lor s-au schimbat, destinațiile montane fiind acum preferatele lor.

Datele platformei de rezervări arată că 40% dintre români își doresc acum un sejur la munte, 21% alegând stațiunile balneoclimaterice, iar 20% optând pentru concedii pe litoral. Această schimbare de preferințe poate fi atribuită și cererii crescute pentru îmbunătățirea serviciilor de pe litoralul românesc, subiect intens dezbătut în fiecare sezon estival.

CEO-ul Travelminit, Timea Imecs-Ambrus, a subliniat: „Românii vor să călătorească și anul acesta: e concluzia la care am ajuns după ce am văzut datele sondajului, date pe care le-am corelat cu numărul rezervărilor de pe platforma noastră, care este în continuă creștere. Ne bucurăm să vedem că există o revenire în forță a promoțiilor last minute, în funcție de prețul oferit și de destinație.

Potrivit platformei de rezervări, hotelierii se pregătesc pentru cea mai mare minivacanță din 2024, iar românii au început deja să își contureze planurile de călătorie pentru perioada cuprinsă între 1 și 6 mai.

Sondajul a relevat și prețul ideal pe care românii ar fi dispuși să-l plătească pe o cameră dublă/noapte: 67,5% susțin că ar plăti între 150-300 de lei, 15,5% optând pentru 300-500 de lei.

Chiar dacă au în plan o călătorie în perioada imediat apropiată, doar 26% dintre respondenți spun că vor rezerva din timp cazarea, în timp ce 40% oscilează între planificare de timp și improvizație de moment.

Totodată, 61% dintre români vor să călătorească în timpul verii, perioada tradițională a concediilor, pe când 10% dintre ei intenționează să meargă în minivacanța de 1 Mai și Paște.

Facebook Comments Box
Continue Reading

Cele mai citite