Primarul Emil Boc va propune astăzi, în cadrul ședinței comisiei de circulație a municipiului, transformarea străzilor Universității, Mihail Kogălniceanu și a celor adiacente în zone pietonale, odată cu finalizarea lucrărilor din zonă.
“Motivul pentru care am venit aici este acela de a vă consulta cu privire la o decizie pe care trebuie să o luăm mâine în cadrul comisiei de circulație legat de pietonalizarea – sau nu – a străzii Kogălniceanu și a străzii Universității, având în vedere faptul că ne apropiem de finalizarea lucrărilor pe aceste două străzi și sunt cele două opțiuni: de a reveni la situația cu trafic, așa cum a fost înainte, sau de a transforma această arie modernizată într-o zonă pietonală pentru a pune și mai mult în valoare istoria acestui loc, clădirile și pentru a avea mai mult spațiu dedicat cetățenilor, în care să se bucure de calitatea vieții. În consecință, în acest sens vă rog să îmi lăsați părerile dumneavoastră, ele vor fi menționate mâine în cadrul comisiei”, a declarat primarul Emil Boc.
Sursa: Facebook/Emil Boc
Edilul a subliniat importanța părerii clujenilor în luarea acestei decizii, reamintind că dezbaterea lor va fi fundamentală în procesul decizional.
“Spațiul pietonal de pe strada Universității, precum și de pe întreaga stradă Kogălniceanu a fost modernizat în integralitate, după cum puteți observa. La capătul străzii Kogălniceanu, cu denumirea ei veche de ulița Lupilor, avem Biserica Reformată, care a fost construită cu bani de la Matei Corvin, între 1486-1516, o bijuterie arhitectonică, de altfel. (…) Pe stradă mai avem Liceul «Emil Racoviță», cu statuia savantului reamplasată în fața liceului. Avem grupul statuar Școala Ardeleană, care va reveni pe soclu, conform discuțiilor pe care le-am avut.”
Primarul Boc a evidențiat și importanța valorificării istoriei locale și a clădirilor de referință în contextul transformării acestor străzi.
“Rămâne de văzut ce facem cu această stradă, dacă rămâne cu trafic rutier sau vom reda spațiul pietonilor, cu mențiunea că în spațiul pietonal, riveranii vor avea acces auto, de asemenea pentru aprovizionare, situații de urgență și altele. Este o decizie nu ușor de luat, dar pe care trebuie să o avem în vedere, contextul în care se vor finaliza lucrările pe această stradă.”
În final, Emil Boc a subliniat importanța finalizării lucrărilor și revenirea la aspectul inițial al străzilor, evidențiind valorile istorice și culturale ale orașului.
“Pe strada Universității, avem statuia Sfânta Maria Protectoare, o statuie de referință a Clujului, care a fost construită în 1744. În perioada comunistă, ea a fost luată și dusă în Mărăști. Acum a fost reamplasată aici. Lucrările vor fi finalizate în curând și pe această stradă“, a încheiat primarul.