Connect with us

Administratie

Tetarom S.A. și Consiliul Județean Cluj Deschid Drumul Către Sustenabilitate: Energie Verde și Reducerea Costurilor pentru Companiile din Parcul Industrial

Dani Muresan

Published

on

Consiliul Județean Cluj și Tetarom S.A. au finalizat prima etapă a unui proiect ambițios care vizează transformarea Parcului Industrial Tetarom I din Hoia într-un hub energetic verde. Scopul principal al proiectului constă în asigurarea că întreaga cantitate de energie electrică consumată de companiile din zonă provine exclusiv din surse regenerabile, consolidând astfel angajamentul pentru un viitor durabil.

Recent, Tetarom S.A. a investit 587.000 de lei în două centrale fotovoltaice de ultimă generație, montate pe clădirile de birouri de pe strada Tăietura Turcului, cu o putere instalată de 135KWp. Această inițiativă nu doar că aduce beneficii mediului, dar și economisește costurile asociate transportului și distribuției de energie, ceea ce se reflectă în prețuri mai avantajoase pentru consumatori.

Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj, a subliniat importanța implementării unor astfel de facilități locale, afirmând: “Realizarea unor asemenea facilități de producere a energiei pe plan local, direct la locurile de consum, reprezintă cea mai bună soluție pentru toți consumatorii. Energia produsă local nu e purtătoare de tarife de transport și distribuție, deci e mai ieftină. În plus, sunt eliminate pierderile din rețea. Ne dorim ca, în câțiva ani, toate cele 155 de companii din Parcurile Industriale Tetarom să folosească energie verde produsă de noi, local, la cele mai bune prețuri din piață.

Tetarom S.A. este un operator licențiat de distribuție, specializat în furnizarea de energie electrică din surse regenerabile certificate cu garanții de origine. Compania deserveste rezidenții din cele trei parcuri industriale pe care le administrează, având ca principali clienți corporații de prestigiu precum Bosch, Emerson și DeLonghi, cu un necesar lunar de aproximativ 7.000 MWh.

În contextul noilor realități economice și al strategiilor orientate către utilizarea unei proporții mai mari de energie regenerabilă, Tetarom S.A. a obținut o scădere semnificativă a prețurilor, de la 3000 lei/MWh în 2022 la aproximativ 600 lei/MWh în 2023. Această reducere notabilă a contribuit la atragerea unor noi clienți, consolidând poziția Tetarom S.A. în piața energetică locală.

Facebook Comments Box

Administratie

Emil Boc – Victorie Răsunătoare: A Câștigat un Nou Mandat de Primar al Clujului

Stefania Heinz

Published

on

Emil Boc (PNL) a câștigat un nou mandat de primar al Clujului, obținând aproximativ 45% din voturile clujenilor, conform numărătorii parțiale.

Surpriza acestor alegeri a fost candidatul independent Sabin Sărmaș, care a reușit să atragă aproximativ 30% din voturi.

Astfel, Emil Boc câștigă cel de-al șaselea mandat în funcția de primar al municipiului Cluj-Napoca.

Rezultatele finale ale alegerilor urmează să fie anunțate în cursul acestei zile.

Prezența la vot în Cluj-Napoca a fost de 46,28%.

Facebook Comments Box
Continue Reading

Administratie

Reconstrucția Drumului Tarniței: O Investiție Vitală Care a Revitalizat Pensiunile și a Echivalat cu Bugetul Comunei Mărișel pe O Centură

Alex Campian

Published

on

Inaugurarea Drumului Tarniței, care se întinde de la Gilău până la Mărișel, a reprezentat o salvare crucială pentru pensiunile din regiune. Această investiție monumentală a însemnat 20 de milioane de euro.

Este un drum pentru care Consiliul Județean Cluj a investit foarte mulți bani și le-am și spus oamenilor din Mărișel să își imagineze că este bugetul comunei pe vreo 100 de ani. 20 de milioane de euro din bani europeni au fost investiți doar în acel drum.

Este un drum de aproape 45 de kilometri, care are făcute vreo 15 poduri, aproape 80 de podețe și peste 350 de intrări în curțile oamenilor, kilometri întregi de trotuare”, a declarat Alin Tișe.

Poți merge să te bucuri cu familia pe unul dintre aceste drumuri, să găsești o pensiune. Oamenii se bucură că nu au dat faliment și, în Mărișel, m-am cu câțiva proprietari de pensiuni, care atât de bucuroși erau că am făcut acel drum, încât mi-au spus că sunt dispuși ca din profitul afacerilor lor să doneze pentru casele de copii o sumă de bani, în semn de apreciere a faptului că autoritățile i-au ajutat și au făcut lucruri care i-au salvat de faliment. Până la urma, asta e ceea ce rămâne, dacă e să rămâne ceva în urma noastră, aceste obiective importante”, a mai spus Tișe.

Pe traseul acestui drum au fost amenajate 352 de accesori proprietăți, 79 de podețe, 5.824 de kilometri de rigole de acostament, 9.543 kilometri de șanțuri și rigole pereate, 617 metri de rigole carosabile și parapete metalice, pe o distanță totală de 15.236 kilometri.

Execuția lucrărilor a fost încredințată Asocierii Dacia Asphalt SRL – DP Cons SRL – Dacia Faber SRL – Oyl Company Holding AG SRL, iar valoarea totală a acestora se ridică la 104.960.152,90 lei (fără TVA).

Facebook Comments Box
Continue Reading

Administratie

42 de locuințe sociale repartizate astăzi, inițiativa Locuințelor Sociale pentru Comunitățile din Zona Pata-Rât, parte a Proiectului cu Finanțare Norvegiană Pata 2.0.

Stefania Heinz

Published

on

Cluj-Napoca: 42 de Case Sociale Alocate Astăzi! Nimeni nu e uitat, nimeni nu e abandonat. O inițiativă pentru Locuințe Sociale destinate Familiilor din Zona Pata-Rât prin Proiectul cu Finanțare Norvegiană Pata 2.0.

Astăzi, au fost semnate contractele pentru predarea a 42 de locuințe către familiile aflate în nevoie. Un total de 73 de locuințe au fost achiziționate prin proiectul ADI-ZMC pentru familii din Pata-Rât.

Astăzi, marchează finalul proiectului-fanion cu finanțare din Granturi Norvegiene al ADI Zona Metropolitană Cluj, intitulat „Intervenții integrate replicabile pentru locuire incluzivă și combaterea marginalizării în Zona Metropolitană Cluj” (Pata 2.0), care a început în decembrie 2019, având o valoare totală de 8,76 milioane de euro.

În cadrul acestui proiect, au fost achiziționate un total de 75 de locuințe, dintre care 73 sunt sociale și două sunt destinate situațiilor de urgență, cum ar fi cele legate de violența domestică. Aceste locuințe sunt destinate familiilor din zona Pata-Rât și sunt distribuite în mai multe localități, printre care Cluj-Napoca, Florești, Apahida, Baciu și Gilău. Fiecare locuință este echipată cu electrocasnice și mobilier.

31 de familii s-au mutat deja în cursul anului trecut, iar pentru celelalte 42 de familii beneficiare, semnarea contractelor a avut loc astăzi, pe 30 aprilie.

Această activitate a proiectului a fost susținută de o intervenție social-comunitară complexă în zona menționată, în colaborare cu universitățile locale, administrația locală și alte organizații.

În cadrul proiectului, s-au oferit și alte servicii, printre care:

  • Consultații medicale gratuite pentru 350 de persoane
  • 230 de activități educative non-formale pentru copii
  • Încălțăminte și îmbrăcăminte nouă pentru 100 de copii
  • “Cutii pentru bebeluși” pentru 70 de mame din comunitate
  • Sesiuni de dezvoltare socio-emoțională pentru 876 de elevi și 63 de cadre didactice
  • Facilitarea incluziunii sociale pentru 1.550 de persoane aflate în risc de sărăcie și excluziune socială
  • Asistență individualizată pentru 93 de elevi pentru a preveni abandonul școlar, meditații și sesiuni de mentorat pentru 30 de elevi.

Primăria continuă să desfășoare programe pentru educația copiilor din familii marginalizate sau aflate în risc de excluziune, atât din bugetul local, cât și în cadrul altor proiecte cu finanțări externe.

Facebook Comments Box
Continue Reading

Cele mai citite