Connect with us

Cultura

Descoperă frumusețea unei localități franceze de coastă, plină de verdeață și plante superbe: Cine cunoaște zona din Cluj?

Anamaria Ioana

Published

on

Pe vremuri, Clujul strălucea ca un oraș verde, iar Piața Unirii rivaliza cu cele mai pitorești locuri din Europa. O privire asupra acestei fotografii ar putea induce ideea că este vorba despre o panoramă captivantă de pe țărmul oceanului, undeva în Franța. Cu toate acestea, surpriza vine din faptul că această imagine spectaculoasă este, de fapt, un colț de Cluj-Napoca.

Fotografia, care pare desprinsă din paginile unei cărți de poveste, te transportă într-o epocă de altădată, probabil prin anii ’70, și dezvăluie un centru urban desprins din vis, întreținut exemplar de administrația comunistă a vremii.

Fotografia este capturată din fața vechii Case de Modă, cu celebrul palat al Clujului în fundal. Însă, peisajul s-a schimbat radical de atunci. Tot ceea ce era cândva o oază verde în centrul orașului a fost înlocuit cu dale de granit, o schimbare apreciată de unii, dar criticată vehement de alții.

Palatul Szeky se găsește la intersecția dintre strada Regele Ferdinand și strada George Barițiu, pe malul stâng al Someșului.

Construit în anul 1893 de către farmacistul Miklos Szeky ca reședință familială, palatul a fost inițial dotat cu o farmacie la parter. Edificiul, în formă de „L”, este dispus pe parter și două etaje. De-a lungul străzii Regele Ferdinand, clădirea este flancată de două turnuri, adăugându-i un aspect distinctiv. Intrarea principală în palat se găsește tot în aceeași parte a clădirii. În ceea ce privește design-ul exterior, parterul palatului este placat cu piatră, iar cele două etaje sunt acoperite cu cărămidă. De asemenea, se remarcă ușile și ferestrele ovale, care adaugă un farmec aparte arhitecturii sale.

palatul sekely.JPG

Palatul Babos, denumit astfel după primul său proprietar, Babos Sandor, a fost construit în anul 1890 într-un stil eclectic, cu accente neobaroce ce amintesc de clădirea hotelului Continental, proiectat de Pakei Lajos.

Arhitectura palatului este în formă de „V”, având parter, două etaje și o turlă amplasată la colțul clădirii. La scurt timp după finalizarea construcției, la parterul imobilului au funcționat diverse magazine de dimensiuni generoase, printre care unul specializat în mașini de cusut și altul în biciclete. La etajul doi a fost găzduită o breaslă artistică ardeleană până în anul 1944.

Captură1.JPG

Cu o istorie ce depășește un secol, Palatul Babos continuă să impresioneze și în prezent. Acesta se află la capătul străzii Regele Ferdinand, în apropierea malului Someșului, în colțul dinspre strada Horea.

 

Facebook Comments Box

Cultura

Evenimente de Ziua Porților Deschise la Teatrul National – Evenimente pentru copii, adolescenți si toate varstele

Stefania Heinz

Published

on

Luni, 27 martie 2023, ora 11:00, Teatrul National Lucian Blaga, Piata Stefan cel Mare, nr. 2-4

Intrarea liberă*

Teatrul Național din Cluj-Napoca se pregătește să sărbătorească Ziua Mondială a Teatrului printr-un eveniment special, Ziua Porților Deschise, care promite o experiență captivantă pentru toți iubitorii de artă și teatru.

Această zi specială este creată pentru a întări legătura între teatru și publicul său, oferind oportunitatea participanților de a se bucura de activități diverse și captivante, adaptate atât copiilor, cât și adulților.

Evenimentul va debuta cu un spectacol de teatru pentru copii intitulat „Despre stele”, prezentat de echipa MiniReactor. Acesta va fi urmat de diverse activități artistice, precum ateliere de marionete, jonglerii, face painting, și baloane modelabile, menite să încânte și să inspire creativitatea celor mici.

O atracție deosebită va fi lectura publică susținută de Alex Moldovan, autorul seriei „Olguța”, care va oferi publicului ocazia să se bucure de poveștile sale și să participe la o sesiune de discuții și autografe.

Pentru adolescenți, va fi organizat un atelier de teatru și improvizație condus de actrița Diana Buluga, care va oferi o perspectivă din culisele teatrului și va dezvălui secretele muncii de actor.

Un moment de neratat va fi spectacolul de teatru sonor „Noroc să ai”, o producție a Teatrului Improbabil, bazată pe textul lui Cosmin Stănilă, un actor al Teatrului Național din Cluj-Napoca.

În plus, participanții vor avea ocazia să descopere culisele teatrului, să asiste la o repetiție cu public la cea mai recentă premieră a Teatrului Național, „Îmblânzirea Scorpiei” după William Shakespeare, și să se bucure de un dialog special cu actorul Marian Râlea, cunoscut sub numele de „Magicianul”.

Evenimentul se va încheia într-o notă de poveste, cu spectacolul „Basme vechi și basne noi”, prezentat de Texte Bune în Locuri Nebune. Actorii vor încânta publicul cu povești spuse cu măiestrie, iar universul sonor al acestor povestiri va fi animat de muzica lui Bogdan Rakolcza.

Pe lângă toate aceste activități, publicul va avea ocazia să descopere o selecție captivantă de fotografii din spectacolele Teatrului Național din Cluj-Napoca în cadrul expoziției „Portrete ale Efemerului – cele mai frumoase fotografii de spectacol, 2010-2023”, găzduită de Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei.

Intrarea este liberă, iar accesul la evenimente se va face în limita locurilor disponibile, în ordinea sosirii. Pentru atelierul de teatru și improvizație pentru adolescenți este necesară înscrierea prealabilă la adresa de email atelier@teatrulnationalcluj.ro, având un număr limitat de locuri disponibile.

Evenimente pentru copii și adolescenți:  

11:00-11:45, Sala mare

Spectacol de teatru pentru copii

Despre stele (o producție MiniReactor) – 4+

de Ana Cucu-Popescu 

 

11:30-17:00, Foaier rang III

Zona de creație pentru copii – 3+

 

11:30-14:30, Foaier rang III

Face painting și baloane modelabile (Tărâmul Fericirii) – 3+

 

12:00-13:00, Foaier rang II, dreapta

Atelier de marionete (Magic Puppet) – 5+

 

12:00-13:00, Foaier rang II, stânga

Alex Moldovan – Povestiri de citit pe sub bancă
texte în lectura autorului și sesiune de autografe – 9-14 ani

 

12:00-13:00, Esplanadă

Atelier de baloane uriașe de săpun (Magic Puppet) – 5+

 

13:30-14:30, Foaier, rang II, stânga

Astăzi se improvizează! 

Atelier de teatru și improvizație pentru adolescenți cu actrița Diana Buluga – 14-18 ani

Participare gratuită pe bază de înscriere prin email la adresa: atelier@teatrulnationalcluj.ro.

 

15:00-15:30 – Esplanadă

Jonglerii (Magic Puppet) – 12+

 

16:00-16:30 – Esplanadă

Jonglerii (Magic Puppet) – 12+

 

Evenimente speciale:      Ziua Porților Deschise la Teatrul

12:15-15:15

Vizite în culise ghidate de actori ai Teatrului Național din Cluj-Napoca – AG

 

13:30-16:00

Foaier rang II, dreapta

Noroc să ai – Teatru Sonor (o producție Teatrul Improbabil)

de Cosmin Stănilă

 

16:00-16:50, Scena mare

Repetiție cu publicurmată de discuţii cu realizatorii spectacolului

Îmblânzirea Scorpiei după William Shakespeare – 14+

regia: Leta Popescu

 

17:00-17:50, Scena mare

Invitatul special al zileiactorul Marian Râlea în dialog cu actorii – AG

Anca Hanu și Cătălin Herlo 

 

18:00-19:40, Scena mare

Basme vechi și basne noi (o producție Texte bune în locuri nebune) – AG

regia și scenariul: Ionuț Caras

Facebook Comments Box
Continue Reading

Cultura

VIDEO: Cluj-Napoca: Balul Operei farmecul, eleganța și rafinamentul au fost la ele acasă la cel mai spectaculos eveniment al anului

Stefania Heinz

Published

on

Farmecul, eleganța și rafinamentul au fost la ele acasă la cel mai spectaculos eveniment al anului din Cluj-Napoca: Balul Operei. Într-o seară de neuitat, sute de invitați au îmbrăcat ținute de gală și au pătruns în lumea fermecătoare a unui bal vienez, în cadrul unei ediții aniversare a acestui eveniment de excepție.

Atmosfera de poveste a fost întreținută de programul artistic de excepție, care a inclus numeroase momente memorabile. Artiști consacrați, ce și-au câștigat faima pe cele mai prestigioase scene ale lumii, au încântat publicul prezent cu interpretări magistrale și momente deosebite.

Balul Operei a reprezentat nu doar o ocazie de socializare și petrecere, ci și un prilej de promovare a culturii și artei într-un cadru distins și elegant. Participanții au avut privilegiul de a se bucura de muzică clasică, dansuri grațioase și momente de eleganță desăvârșită, într-un decor de poveste care a încântat toate simțurile.

Această ediție aniversară a Balului Operei din Cluj-Napoca a rămas în memoria tuturor ca un eveniment de excepție, care a reușit să îmbine armonios tradiția și rafinamentul cu atmosfera vibrantă și fermecătoare a unei seri de neuitat.

Facebook Comments Box
Continue Reading

Cultura

Teatrul de Păpuși „Puck” din Cluj-Napoca sărbătorește 74 de ani de la înființare

Diana Petrescu

Published

on

Astăzi, luni, 5 februarie 2024, Teatrul de Păpuși „Puck” din Cluj-Napoca, o instituție de cultură cu o istorie bogată, sărbătorește 74 de ani de la înființare. Teatrul „Puck” marchează acest moment aniversar printr-un maraton de spectacole atât la sediul său, cât și în diverse locații din Cluj-Napoca.

La sediul Teatrului de Păpuși „Puck”, începând cu ora 12.30, va avea loc spectacolul „Motanul încălțat”, adaptare a poveștii clasice de Charles Perrault, în regia lui Cristinel Nedea. Acesta reinterpretează povestea Motanului încălțat sub forma unui “love story” pisicesc, aducând un suflu nou unei narative consacrate. Printre actorii remarcabili se numără Ionuț Constantinescu, Ion Iurcu și Iulian Lungu, iar spectacolul este recomandat celor cu vârsta minimă de trei ani1.

În continuare, la aceeași scenă, de la ora 17.00, va fi prezentat spectacolul „Povestea viței de vie”/ „Mese a csodálatos szőlőfáról”, regizat de Kovács Géza și dedicat memoriei regizoarei Kovacs Ildiko. Acesta aduce în prim-plan personaje care traversează granița dintre trecut, prezent și viitor, într-un decor deosebit în curtea Teatrului „Puck”, înconjurat de o viță de vie reală, izvor de inspirație pentru poveste. Spectacolul, prezentat în limba maghiară, are o durată de aproximativ 55 de minute și este recomandat copiilor cu vârsta de patru ani sau mai mult2.

În paralel, la Casa Radio, de la ora 10.00, a avut loc spectacolul „Hänsel și Gretel”, sub regia lui Ibolyea Varga, scenariul fiind semnat de Ovidiu Pecican, scenografia de Epaminonda Tiotiu, și muzica compusă de Péter Venczel. Distribuția acestui spectacol a inclus nume sonore precum Ramona Atănăsoaie, Andreea Bolovan, Ionuț Constantinescu, Angelica Pamfilie și Andra Cotiușcă.

Nu în ultimul rând, la Cinema Dacia, de la ora 11.00, a fost programat spectacolul „Muzicanții din Bremen”/ „A brémai muzsikusok„, după Frații Grimm, sub regia lui Rumi László.

Astfel, Teatrul de Păpuși „Puck” își serbează aniversarea printr-un spectacol diversificat, aducând bucurie și cultură pentru publicul de toate vârstele în orașul Cluj-Napoca.

Facebook Comments Box
Continue Reading

Cele mai citite