Cultura

Descoperă frumusețea unei localități franceze de coastă, plină de verdeață și plante superbe: Cine cunoaște zona din Cluj?

Pe vremuri, Clujul strălucea ca un oraș verde, iar Piața Unirii rivaliza cu cele mai pitorești locuri din Europa. O privire asupra acestei fotografii ar putea induce ideea că este vorba despre o panoramă captivantă de pe țărmul oceanului, undeva în Franța. Cu toate acestea, surpriza vine din faptul că această imagine spectaculoasă este, de fapt, un colț de Cluj-Napoca.

Fotografia, care pare desprinsă din paginile unei cărți de poveste, te transportă într-o epocă de altădată, probabil prin anii ’70, și dezvăluie un centru urban desprins din vis, întreținut exemplar de administrația comunistă a vremii.

Fotografia este capturată din fața vechii Case de Modă, cu celebrul palat al Clujului în fundal. Însă, peisajul s-a schimbat radical de atunci. Tot ceea ce era cândva o oază verde în centrul orașului a fost înlocuit cu dale de granit, o schimbare apreciată de unii, dar criticată vehement de alții.

Palatul Szeky se găsește la intersecția dintre strada Regele Ferdinand și strada George Barițiu, pe malul stâng al Someșului.

Construit în anul 1893 de către farmacistul Miklos Szeky ca reședință familială, palatul a fost inițial dotat cu o farmacie la parter. Edificiul, în formă de „L”, este dispus pe parter și două etaje. De-a lungul străzii Regele Ferdinand, clădirea este flancată de două turnuri, adăugându-i un aspect distinctiv. Intrarea principală în palat se găsește tot în aceeași parte a clădirii. În ceea ce privește design-ul exterior, parterul palatului este placat cu piatră, iar cele două etaje sunt acoperite cu cărămidă. De asemenea, se remarcă ușile și ferestrele ovale, care adaugă un farmec aparte arhitecturii sale.

Palatul Babos, denumit astfel după primul său proprietar, Babos Sandor, a fost construit în anul 1890 într-un stil eclectic, cu accente neobaroce ce amintesc de clădirea hotelului Continental, proiectat de Pakei Lajos.

Arhitectura palatului este în formă de „V”, având parter, două etaje și o turlă amplasată la colțul clădirii. La scurt timp după finalizarea construcției, la parterul imobilului au funcționat diverse magazine de dimensiuni generoase, printre care unul specializat în mașini de cusut și altul în biciclete. La etajul doi a fost găzduită o breaslă artistică ardeleană până în anul 1944.

Cu o istorie ce depășește un secol, Palatul Babos continuă să impresioneze și în prezent. Acesta se află la capătul străzii Regele Ferdinand, în apropierea malului Someșului, în colțul dinspre strada Horea.

 

Facebook Comments Box
Anamaria Ioana

Share
Published by
Anamaria Ioana

Recent Posts

Mișcarea ca mod de viață: Ciclismul câștigă tot mai mult teren în rândul clujenilor

În ultimii ani, tot mai mulți clujeni lasă mașina acasă și folosesc bicicleta pentru a…

18 hours ago

CARBOCHIM, CIFRĂ DE AFACERI DE 34,2 MILIOANE DE LEI ÎN 2023

CARBOCHIM S.A., cel mai mare producător de abrazive profesionale din România, a încheiat anul 2023…

19 hours ago

Președintele TIFF, Tudor Giurgiu, despre Cluj vs București: Experiența după trei săptămâni în capitala Ardealului.

O nouă etapă a "competiției" Cluj vs București a fost marcată de sinceritatea președintelui TIFF,…

2 days ago

Studenții UAD au Transformat Căștile de Protecție în Opere de Artă pe Șantierul Carbochim, în Parteneriat cu Grupul IULIUS

Într-o inițiativă inedită de colaborare între mediul academic și cel industrial, 25 de studenți de…

2 days ago

Pasager în stare gravă pe un zbor Tarom: posibilitatea unei aterizări de urgență a fost luată în considerare

Un pasager aflat la bordul unei curse Tarom duminică seara a întâmpinat dificultăți medicale grave,…

1 week ago

Incident dramatic pe teren în timpul meciului dintre Ungaria și Scoția: fotbalist transportat de urgență la spital

Duminică seara, medicii au intervenit de urgență pe teren pentru a-i acorda primul ajutor fotbalistului…

1 week ago