Cultura

Descoperă frumusețea unei localități franceze de coastă, plină de verdeață și plante superbe: Cine cunoaște zona din Cluj?

Pe vremuri, Clujul strălucea ca un oraș verde, iar Piața Unirii rivaliza cu cele mai pitorești locuri din Europa. O privire asupra acestei fotografii ar putea induce ideea că este vorba despre o panoramă captivantă de pe țărmul oceanului, undeva în Franța. Cu toate acestea, surpriza vine din faptul că această imagine spectaculoasă este, de fapt, un colț de Cluj-Napoca.

Fotografia, care pare desprinsă din paginile unei cărți de poveste, te transportă într-o epocă de altădată, probabil prin anii ’70, și dezvăluie un centru urban desprins din vis, întreținut exemplar de administrația comunistă a vremii.

Fotografia este capturată din fața vechii Case de Modă, cu celebrul palat al Clujului în fundal. Însă, peisajul s-a schimbat radical de atunci. Tot ceea ce era cândva o oază verde în centrul orașului a fost înlocuit cu dale de granit, o schimbare apreciată de unii, dar criticată vehement de alții.

Palatul Szeky se găsește la intersecția dintre strada Regele Ferdinand și strada George Barițiu, pe malul stâng al Someșului.

Construit în anul 1893 de către farmacistul Miklos Szeky ca reședință familială, palatul a fost inițial dotat cu o farmacie la parter. Edificiul, în formă de „L”, este dispus pe parter și două etaje. De-a lungul străzii Regele Ferdinand, clădirea este flancată de două turnuri, adăugându-i un aspect distinctiv. Intrarea principală în palat se găsește tot în aceeași parte a clădirii. În ceea ce privește design-ul exterior, parterul palatului este placat cu piatră, iar cele două etaje sunt acoperite cu cărămidă. De asemenea, se remarcă ușile și ferestrele ovale, care adaugă un farmec aparte arhitecturii sale.

Palatul Babos, denumit astfel după primul său proprietar, Babos Sandor, a fost construit în anul 1890 într-un stil eclectic, cu accente neobaroce ce amintesc de clădirea hotelului Continental, proiectat de Pakei Lajos.

Arhitectura palatului este în formă de „V”, având parter, două etaje și o turlă amplasată la colțul clădirii. La scurt timp după finalizarea construcției, la parterul imobilului au funcționat diverse magazine de dimensiuni generoase, printre care unul specializat în mașini de cusut și altul în biciclete. La etajul doi a fost găzduită o breaslă artistică ardeleană până în anul 1944.

Cu o istorie ce depășește un secol, Palatul Babos continuă să impresioneze și în prezent. Acesta se află la capătul străzii Regele Ferdinand, în apropierea malului Someșului, în colțul dinspre strada Horea.

 

Facebook Comments Box
Anamaria Ioana

Share
Published by
Anamaria Ioana

Recent Posts

Cel mai mare glob de zăpadă din România va fi atracția principală la un târg de Crăciun inedit din Cluj-Napoca.

În perioada 23 noiembrie – 8 decembrie, Cluj-Napoca va găzdui cea de-a șaptea ediție a…

2 days ago

Un spectacol pe care nu-l vei uita niciodată. Cei mai talentați rideri din lume SuperEnduro World Championship – GP of Romania VIDEO

Pe 18 ianuarie 2025, Sala Polivalentă BTarena din Cluj-Napoca se transformă într-o arenă a adrenalinei…

2 days ago

Impact violent pe strada București din Cluj-Napoca: Scuterist proiectat câțiva metri după coliziunea cu un SUV

Un grav accident de circulație a avut loc astăzi, pe strada București din Cluj-Napoca, implicând…

4 days ago

DJ Bobo a electrizat Clujul: primul concert susținut în România s-a încheiat cu piesa “Freedom”

Seara trecută, Cluj-Napoca a fost epicentrul muzicii dance, găzduind unul dintre cele mai așteptate evenimente…

4 days ago

Dispeceratul Termoficare Napoca: Tehnologia și modernizarea aduc eficiență și siguranță pentru clujeni (P)

Termoficare Napoca trece printr-un amplu proces de modernizare, aducând în prim-plan tehnologia de ultimă generație…

1 week ago