Elevii de clasa a XII-a la proba de Istorie: Subiectele și răspunsurile amuzante
Elevii de clasa a XII-a care au susținut examenul la proba obligatorie a profilului la Istorie au avut de elaborat un eseu de aproximativ două pagini despre România postbelică la subiectul al III-lea. Aceștia au trebuit să descrie o acțiune politică desfășurată în România între anii 1946-1960, menționând două aspecte referitoare la aceasta.
De asemenea, în cadrul eseului, elevii au fost solicitați să enumere două măsuri adoptate în politica internă a României între anii 1964-1985. Ei trebuiau să prezinte și un fapt istoric din perioada național-comunismului prin care România participa la relațiile internaționale și să formuleze un punct de vedere referitor la consolidarea democrației postdecembriste în perioada 1990-1995, susținut printr-un argument istoric.
Perle la Bacalaureat 2024, proba de Istorie
Ca în fiecare an, elevii au oferit și câteva răspunsuri amuzante și neașteptate:
- „Ceaușescu și-a asumat soarta, dar soția lui nu a vrut.”
- „Ceaușescu unește PNL și PSD în Partidul Comunist.”
- „Nicolae Ceaușescu încearcă să adere la NATO și încearcă să acceseze fonduri pentru construcția podului Giurgiu-Ruse.”
- „Cel de-Al Doilea Război Mondial s-a desfășurat pe o perioadă de 7 ani, a început în 1939 și s-a încheiat în 1945.”
- „O acțiune diplomatică în perioada 1946-1960 a fost regimul lui Petru Mușat.”
- „În timpul lui Ion Iliescu România semnează un tratat de alianță cu Matei Corvin, acesta îi trimite 25.000 de soldați.”
- „Primul conducător care a unit România cu statele vecine: Basarabia, Bucovina și Transilvania a fost Alexandru Macedon.”
- „Ceaușescu a fost alergat de legionari apoi prins și executat!”
Aceste răspunsuri au stârnit amuzamentul profesorilor și al celor care au aflat despre ele, aducând un strop de umor în contextul serios al examenului de Bacalaureat.