Aproape 40% dintre români nu vor să se vaccineze anti-COVID. Un sondaj realizat de UBB Cluj arată care sunt motivele pentru care aceştia afirmă că nu intenţionează să facă acest lucru.
Cele peste 107.000.000 de cazuri de COVID-19 confirmate pe planetă, sau cele 2.336.339 de decese nu au reuşit să îi convingă pe toţi locuitorii planetei că pandemia e reală. Printre aceştia şi 10% dintre români susţin că virusul nu există şi pandemia este o minciună.
Mai mult de jumătate dintre români declară că intenţionează să se vaccineze împotriva COVID-19 în cursul acestui an, potrivit unui sondaj realizat de INSCOP Research şi Verifield, în parteneriat cu Universitatea Babeş-Bolyai, scrie Agerpres. Însă sunt foarte mulţi români care spun că refuză vaccinarea. Dintre cei care refuză vaccinarea, cei mai mulți motivează cu teama de efecte adverse și neîncrederea în eficiența vaccinului.
55,2% dintre români spun că se vor vaccina împotriva COVID-19 în acest an, 39,4% afirmă că nu intenţionează să facă acest lucru, iar 5,4% nu ştiu sau nu au răspuns, potrivit sondajului. Dintre cei care nu intenţionează să se vaccineze, 49% declară că decizia lor în acest sens este una definitivă, în timp ce 49% spun că şi-ar putea schimba opinia în viitor. 2% nu ştiu sau nu au răspuns.
Principalele motive invocate de cei care nu intenţionează să se vaccineze sunt teama de reacții adverse și neîncrederea în vaccin sau chiar în existența virusului.
– posibile reacţii adverse – 30,9%
– neîncrederea în eficienţa serului – 26,8%
– informaţii insuficiente despre imunizarea anti-COVID – 14,7%
– nu cred că virusul SARS-CoV-2 există – 12,7%
– sunt împotriva vaccinurilor, în general – 5,8%
– alt motiv – 8,2%
– nu au răspuns – 0,9%
Cercetarea mai arată că 68,3% dintre români sunt de părere că epidemia de coronavirus este reală şi periculoasă pentru sănătate, 17,2% că este reală, dar nepericuloasă pentru sănătate, 10,4% susţin că este o minciună, iar 4% nu ştiu sau nu au răspuns.
Totodată, 76,6% dintre respondenţi consideră că vaccinarea este cea mai eficientă modalitate de a apărare faţă de unele boli, în timp ce 21,4% nu sunt de acord cu acest lucru, iar 1,9% nu ştiu sau nu au răspuns.
Au încredere în informaţiile oficiale pe care le primesc despre vaccinuri 62,4% dintre cei chestionaţi, 33,9% nu au încredere, iar 3,7% nu au răspuns.
Source link