Comisarii ANPC au închis pentru 6 luni două restaurante din Cluj după ce au găsit alimente expirate și mizerie. Inspectorii de la Protecția Consumatorilor Cluj au aplicat amenzi în valoare de 700.000 de lei, operatorilor din județ, după demararea operațiunii ”Caravana consumatorilor”.Aflați la Cluj Napoca, președintele ANPC, Horia Constantinescu, și directorul general Paul Anghel, au coordonat echipe de control din cadrul Comisariatului Regional pentru Protecția Consumatorilor Regiunea Nord-Vest (CRPC RNV) Cluj, în data de 17.02.2022, care au verificat, conform competențelor, respectarea prevederilor legale de către 33 de operatori economici de pe raza județului Cluj.”Pentru a putea pleca la un drum drept, trebuie să îți asumi greșelile din trecut. Constatăm că abordarea la nivelul județelor este diferită de la unul la celălalt. Sunt regiuni ce par în vacanță, în raport cu celelalte. Transmitem, astfel, un mesaj greșit operatorilor economici. Această autoritate este o mare și unită echipă, iar modul de abordare în cadrul acțiunilor de control trebuie să fie același. Nu vrem să continue ideea că într-un județ sunt comisari mai duri, iar în altul dimpotrivă. Vom lua țara la pas, vom participa la controale, vom transmite același mesaj atât colegilor comisari cât și operatorilor economici: Nu există consumatori de mâna a doua!Numită simbolic ”Caravana consumatorilor”, această operațiune arată că ne dorim și că vom reuși să fim la fel de implicați în activitatea pe care o desfășurăm. Paul Anghel și subsemnatul coordonăm întreaga acțiune pentru a fi siguri că mesajul transmis atât personalului din subordine, cât și operatorilor economici este unul de fermitate, verticalitate. Și unitar.Fiind vorba de director general și respectiv, președinte, este clar că numai aceasta va fi varianta de lucru. Cine nu își asumă, poate părăsi rândurile comisarilor și respectiv poate să se retragă de pe piață”, a declarat Horia Constantinescu, președinte ANPC.În urma acestor acțiuni, au fost aplicate amenzi contravenționale în cuantum de 735.000 lei. Totodată au fost dispuse măsuri de oprire definitivă de la comercializare a unor produse în valoare de aproximativ 25.000 lei, oprire temporară a prestării serviciilor în cazul a 21 de operatori economici, în cazul a 2 operatori economici s-a propus măsura închiderii pentru o perioadă de până la 6 luni.Comisarii CRPC RNV Cluj au identificat mai multe deficiențe, după cum urmează:Comercializarea unor produse cu data limită de consum depașităSchimbarea stării termice a unor produse și preparateComercializarea unor produse și preparate fără elemente de identificare-caracterizareUtilizarea unui regim de temperatură necorespunzătoare la masa caldă în zona gastro ( 27.8°C, 35.5°C, față de minim + 60°C impuse de legislație)Existența unor zone cu igrasie, pe tavan și pereți laterali, în blocuri alimentareUtilizarea unor blocuri alimentare cu deficiențe: vase emailate și hote îmbâcsite cu depuneri de grăsime, plite neigienizate, frigidere care prezentau garnituri neconforme, depozitarea produselor direct pe paviment și la temperaturi care nu respectă indicațiile producătorului, utilizarea veselei din PVCUtilizarea unor spații de depozitare insalubre, aferente produselor de patiserie sau refrigeratePractici comerciale incorecte în ceea ce privește comercializarea legumelor și fructelor, prin prezentarea ca fiind de calitatea I și, în realitate, fiind improprii consumului uman prin prezența mucegaiului și putregaiuluiNeinformarea consumatorilor asupra posibilelor substanțe alergene, prezente în lista de meniuUtilizarea unor aparate frigorifice insalubreComercializarea unor produse cu ambalaje deteriorate si cu arsuri de congelare.
Source link