Castelul Bánffy de la Răscruci, comuna Bonțida, au fost finalizate după 2,5 ani de muncă migăloasă a restauratorilor, iar clădirea arată superb.
Lucrările de reabilitare a ansamblului-clădire Castel Bánffy și a parcului-monument din localitatea Răscruci, comuna Bonțida, derulate de Consiliul Județean Cluj cu ajutorul fondurilor europene, au fost finalizate.
Clădirea, o adevărată bijuterie arhitectonică, a fost, însă, la un pas să “dispară”, a povestit președintele CJ Cluj Alin Tișe:
“Este un palat care a fost construit undeva în secolul XIX de către familia Bánffy, ulterior a suferit modificări. În 1948, statul a naționalizat acest castel, care a intrat într-o stare puternică de degradare. În anul 2000 a ajuns să fie o casă de copii. După care a devenit un depozit de materiale de construcție. Era pe punctul să dispară. În acel moment am avut o discuție cu colegii de la Consiliul Județean și am încercat să vedem daca reușim cu o finanțare din bugetul județului și cu una din fonduri europene să restabilim și să restaurăm tot ceea ce a fost aici odinioară. (…) au existat șase tentative de licitație a proiectului, pentru că nu a dorit nimeni să participe întrucât a fost vorba de lucrări extrem de dificile. Era nevoie de firme cu angajați care au anumite specializări, iar după șase tentative a fost găsită o firmă cu mai mulți parteneri care au acceptat să intre în acest proiect”.
Lucrările au vizat atât zidurile interioare și exterioare ale castelului, compartimentările, finisajele, instalațiile de utilități, cât și componentele artistice, precum tâmplăriile, ornamentica, finisajele din lemn și lemn pictat, mobilierul, șemineul, sobele de teracotă, vitraliile, inscripțiile etc.
“Restaurarea Castelului Bánffy s-a făcut cu multă muncă și migală, astfel încât să ne putem bucura de bijuteria arhitecturală readusă la viață.
Mulțumesc restauratorilor, arhitecților, echipei de implementare și constructorului!
Putem face lucruri mărețe împreună!”, a transmis președintele Consiliului Județean Cluj, alături un video cu imagini surprinse în timpul lucrărilor de restaurare:
“Acest castel va fi dat în totalitate în folosința publicului. Va intra în folosinta asociaților, fundaților. Va deveni centru cultural, tot ceea ce clujenii doresc. Vom avea tarife modice pentru a putea fi închiriat și folosit de către toată lumea. Practic, acesta a fost scopul pentru care noi am luptat să realizăm acest obiectiv”, a declarat Tișe.
Proiectul restaurării castelului a fost derulat în urma accesării de fonduri europene, în valoare de aproximativ 4 milioane de euro, la care se adaugă suma de aproximativ 7,5 milioane de euro, asigurată din bugetul propriu al județului Cluj.
Source link