Primele idei ale unei reţele globale au venit de la Nikola Tesla. Primul mesaj transmis între două calculatoare a fost trimis în 1969. Tim Berners-Lee a publicat documentele World Wide Web pe 6 august 1991.
Astăzi nu ai concepe viaţa fără el şi e din ce în ce mai prezent în activităţile de zi cu zi – internetul. Primele idei ale unei reţele globale de informaţii au venit de la Nikola Tesla, în 1900, care se gândea la un sistem global de comunicare wireless. Cam ceea ce fac astăzi reţelele de telefonie mobilă, şi ce vor să facă în viitor Elon Musk şi Jeff Bezos cu reţelele lor de sateliţi.
Primul mesaj între două calculatoare aflate la 560 de kilometri distanţă a fost transmis abia în 1969. Dar cum orice lucru important se pune la punct la o bere, în 1976, o trupă de savanţi s-a strâns la o terasă din Silicon Valley şi a făcut primul experiment care a demonstrat că internetul, aşa cum îl ştim astăzi, poate funcţiona.
Totuşi lipsea, practic, un sistem de operare al internetului, care a venit acum exact 29 de ani, când Tim Berners-Lee a publicat pe un grup de ştiri un sumar a ceea ce va deveni World Wide Web, cu protocoale de comunicare, limbaj pentru construcţia de pagini şi servere, dar şi cu primul browser, numit chiar WorldWideWeb. Internetul nu mai era doar un spaţiu de partajare a informaţiilor pentru cercetători, devenea o reţea globală de informaţii, accesibilă oricui avea o conexiune.
Sigur, multe lucruri s-au întâmplat de atunci, unele negative, dar şi foarte multe pozitive.
”Nu uita beneficiile, salvează vieţi, aduce oamenii împreună, îi ajută să se îndrăgostească şi să se simtă bine, face lucrurile să funcţioneze, are o componentă importantă de comerţ. Sunt multe lucruri pe care nu trebuie să le uităm, pe măsură ce încercăm să corectăm lucrurile negative, ca fake news sau discuţiile neplăcute. Dar să ţinem minte lucrurile bune”, a declarat Tim Berners-Lee, inventatorul WWW.
Source link