Pe 26 aprilie 1986, reactorul 4 al centralei nucleare din Cernobîl a explodat, cauzând ceea ce este cunoscut în istorie drept ”cel mai mare dezastru ecologic din istoria umanității”.
Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite a adoptat, la 8 decembrie 2016, o rezoluţie prin care data de 26 aprilie a fost desemnată ca Ziua internaţională de reamintire a dezastrului de la Cernobîl, fosta URSS, în prezent pe teritoriul Ucrainei.
Explozia nucelară de la Cernobîl fost catalogată drept cel mai grav accident din istoria nucleară civilă a lumii. La ora locală 1:23, a explodat reactorul 4 al centralei Cernobîl din Ucraina, la capătul unui şir lung de erori umane. 190 de tone de substanţe radioactive au ajuns la peste 1.000 de metri în atmosferă.
Conform unui raport Greenpeace, numărul deceselor cauzate de expunerea la radiații se ridică la aproape 100.000 de persoane, dar oficial s-au înregistrat doar 56 de decese directe.
Cele mai afectate state, pe lângă cele din fosta URSS, au fost Norvegia, Suedia, Finlanda, Iugoslavia, Bulgaria, Austria, România, Grecia şi părţi extinse din Germania şi Marea Britanie, potrivit sursei citate.
Aproximativ 550 de milioane de europeni şi între 150 şi 230 de milioane de oameni din emisfera nordică rusă şi nu numai, au fost expuşi unui nivel ridicat de radioactivitate. Norul radioactiv rezultat a atins după 9 zile de la accident părţi din SUA şi Canada.
Cantitatea de radiații eliberată după accident a fost de cel puțin 100 de ori mai puternică decât cea eliberată de bombele atomice de la Nagasaki și Hiroshima.
În urma accidentului, materialul radioactiv a fost acoperit de o carapace din ciment aflată azi în stare de degradare avansată.
Source link