Planul a fost anunţat anul trecut, Internet Explorer 11 devenind astfel ultima versiune. Internet Explorer a debutat pe computerele desktop Windows în 1995 şi, până în 2004, a acaparat 95% din piaţă, însă de atunci a pierdut mult teren în fața concurenților de la Google Chrome, Safari de la Apple şi Mozilla Firefox.
Microsoft retrage versiunea pentru consumatori a motorului de căutare Internet Explorer.
Utilizatorii care doresc să rămână cu Microsoft sunt direcţionaţi către Microsoft Edge, lansat în 2015, alături de Windows 10.
Popularitatea Internet Explorer a fost afectată de lansarea unor browsere mai rapide, precum Chrome şi Firefox, în timp ce utilizatorii au profitat de noile aplicaţii pentru a naviga pe platforme precum Google Search, Facebook şi YouTube, potrivit BBC.
Creşterea smartphone-urilor a dat apoi, fără îndoială, lovitura fatală, browserul Safari preinstalat de Apple şi Google Chrome pe telefoanele Android contribuind la mutarea accesului la internet şi a utilizării acestuia în domeniul mobil.
Utilizarea internetului pe mobil şi pe tabletă a depăşit pentru prima dată la nivel mondial desktop-ul în octombrie 2016, potrivit companiei independente de analiză web StatCounter.
Iar la începutul aceluiaşi an, StatCounter a constatat că Google Chrome reprezenta peste 60% din utilizarea internetului pe desktop la nivel mondial, cota combinată a Internet Explorer şi Edge pe piaţa desktop fiind pentru prima dată la mică distanţă de cea a Firefox.
Un „val uriaş”
Edge păstrează un “mod IE” încorporat pentru dezvoltatori şi pentru cei care doresc să acceseze aplicaţii vechi.
Microsoft spune că accesul la browserul său de desktop moştenit va fi menţinut pe versiunile mai vechi de Windows, inclusiv Windows 8.1, Windows 7 Extended Security Updates şi versiunile limitate de Windows 10. Iar moştenirea Internet Explorer va continua cu siguranţă să trăiască şi după retragerea sa, după ce a venit preinstalat pe computerele Windows timp de peste două decenii.
În 1995, co-fondatorul Microsoft, Bill Gates, a declarat că lansarea Windows 95, şi a Internet Explorer odată cu acesta, va face parte din eforturile gigantului tehnologic de a se afla pe “valul de internet”.
În timp ce viziunea sa despre “un microcalculator pe fiecare birou şi în fiecare casă, care să ruleze software-ul Microsoft” poate părea acum o reminiscenţă a unei epoci trecute a internetului prin dial-up, Internet Explorer va fi amintit ca unul dintre instrumentele cheie care au modelat modul în care internetul este utilizat şi accesat chiar şi astăzi.
Source link