Primăria Câmpia Turzii atrage atenția că ursul care a fost zărit umblând liber pe străzile din oraș nu a fost capturat și face un apel către cetățeni să evite orice interacțiune cu animalul care, în astfel de cazuri, poate deveni agresiv.
“În urmă cu două zile, Primăria Municipiului Câmpia Turzii s-a autosesizat în cazul exemplarului de urs care a fost zărit umblând liber pe străzile din oraș. Totodată, având în vedere necesitatea informării opiniei publice, dar și apelurile telefonice prin care cetățenii Municipiului Câmpia Turzii s-au adresat administrației publice locale pentru gestionarea/capturarea exemplarului de urs brun (Ursus arctos) care a fost reperat pe teritoriul municipiului nostru, suntem abilitați să vă comunicăm următoarele:
Capturarea / relocarea oricărui exemplar de urs brun de pe teritoriul unei localități urbane sau rurale se supune unei proceduri avizate de către Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor și presupune implicarea și conlucrarea mai multor structuri ale Statului Român;
Astfel, în conformitate cu Ghidul cadru de acțiune recomandat instituțiilor și organizațiilor pentru gestionarea incidentelor și situațiilor de urgență generate de animale sălbatice la nivel județean, în această dimineață, la Câmpia Turzii a fost creată o celulă de criză formată din reprezentanți ai Comitetului Local pentru Situații de Urgență, Instituția Prefectului Județului Cluj, Poliția Locală Câmpia Turzii, Inspectoratul Județean de Poliție, Inspectoratul pentru Situații de Urgență, Inspectoratul Județean de Jandarmi, Direcția Silvică, Agenția Națională de Mediu și Garda Forestieră;
Reprezentanții instituțiilor enumerate mai sus au sarcini și atribuții clare, specificate prin Ghidul cadru, emis de către Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, astfel că procedura de capturare/relocare a exemplarului de urs brun va fi efectuată în conformitate cu prevederile legii.
În conformitate cu Criteriile de bază pentru evaluarea riscului în cazul exemplarului de urs brun prezent pe teritoriul Municipiului Câmpia Turzii, s-a stabilit că nivelul de risc pe care acesta îl reprezintă pentru populație este unul mediu.
Astfel, în cele două nopți în care ursul a fost reperat pe teritoriul municipiului, acesta nu a manifestat un comportament agresiv și s-a retras imediat ce a interacționat cu omul. Nu au fost înregistrate victime în rândul cetățenilor și nici pagube materiale însemnate, cu excepția unor elemente de gard, pe care ursul le-a deteriorat, încercând să le escaladeze;
Primăria Municipiului Câmpia Turzii FACE APEL CĂTRE CETĂȚENI SĂ EVITE ORICE FEL DE INTERACȚIUNE CU EXEMPLARUL DE URS! NU-L HRĂNIȚI, NU ÎNCERCAȚI SĂ-L FUGĂRIȚI ȘI NU ÎNCERCAȚI SĂ ÎL RĂNIȚI! În astfel de cazuri, comportamentul speciei urs brun poate deveni agresiv, iar acesta poate să atace!
EVITAȚI DEPLASĂRILE ÎN ZONA PARCULUI MUNICIPAL (BERC) PRECUM ȘI ÎN ZONELE CU VEGETAȚIE ABUNDENTĂ DIN CARTIERUL INSULĂ, ACESTEA FIIND ULTIMELE LOCAȚII ÎN CARE A FOST REPERAT EXEMPLARUL!
În momentul în care ursul va fi capturat, acesta va fi relocat pe un fond de vânătoare, în conformitate cu prevederile legale, după obținerea avizului emis de către Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor”, transmite Dorin Nicolae LOJIGAN, președintele Comitetului Local pentru Situații de Urgență.
Source link