Potrivit legii eficienței energetice nr. 121/2014 cu modificările și completările ulterioare (Articolul 9, alineatele 21 și 22), autoritățile administrației publice locale din localitățile cu o populație:
mai mare de 20.000 de locuitori au obligația, să întocmească și să actualizeze anual un Program de imbunatatire a Eficientei Energetice și să aibă un manager energetic atestat conform legislației în vigoare.
iar cele peste 5.000 de locuitori – au obligația să întocmească și să actualizeze anual Programul de îmbunătățire a Eficienței Energetice (PiEE).
Prin OUG 184/2020, s-au introdus contravenții, cu amenzi cuprinse între 15.000 și 30.000 de lei pentru nerespectarea de către autoritățile administrației publice locale a prevederilor din legea eficienței energetice.
Mai multe detalii găsiți în legea nr.121/2014: articolul 9, alineatele (20), (21) si (22), articolul 18. alin (1), lit. t) – introdus prin OUG nr.184/2020, articolul 18. alin (2), lit. k) – introdus prin OUG nr.184/2020.
Care este cel mai important capitol al unui program de îmbunătățire a eficienței energetice?
ANRE (Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Enegiei) a pus la dispoziția autorităților administrației publice locale un ghid complet de elaborare a unui astfel de program, care trebuie să acopere patru capitole importante:
Descrierea generală a localității;
Pregătirea programului de îmbunătățire a eficienței energetice;
Crearea programului de îmbunătățire a eficienței energetice;
Monitorizarea rezultatelor ca urmare a implementării măsurilor propuse în cadrul programului.
Crearea programului de îmbunătățire a eficienței energetice este cel mai important capitol, în cadrul căruia trebuie prezentate următoarele informații:
Determinarea nivelului de referință. Nivelul de referință este un set de date care are la bază datele colectate și descrie starea curentă, înainte de implementarea programului de îmbunătățire a eficienței energetice. Nivelul de referință servește ca punct de comparație, necesar evaluării rezultatelor și impactului implementării programului.
Formularea obiectivelor programului – trebuie să aibă în vedere Planul Național de Acțiune în domeniul Eficienței Energetice, strategiile și politicile locale în acest domeniu, precum și condițiile și nevoile localității.
Stabilirea proiectelor prioritare. Acestea trebuie să fie în strânsă legătură cu obiectivele programului. Acestea pot fi clasificate după funcțiile municipiului/localității, după sectoare sau după rezultatele preconizate raportat la obiectivele prioritare ale programului.
Determinarea mijloacelor financiare. Acestea pot fi atât mijloace alocate din bugetul propriu (venituri proprii din taxe și impozite locale, activități de afaceri, privatizarea proprietăților municipale, subvenții de la bugetul de stat), cât și mijloce procurate din surse externe (programe de finațare, credite, parteneriate public-privat etc.).
Source link