Categories: Eveniment

Asistenții sociali din Cluj, nemulțumiți că nu pot obține stimulentul de risc

Asistenții sociali din Cluj se plâng că nu pot obține stimulentul de risc COVID din cauză că nu există procedurile aprobate.
Mai mulți reprezentanți au unor asociații și fundații din domeniul social au subliniat la dezbaterea organizată de primărie pe acest sector că nu au reușit să identifice procedura după care pot beneficia și asistenții sociali de stimulentul de risc promis de guvern pe perioada stării de urgență, la fel ca în cazul personalului medical. Este vorba despre 2.500 de lei brut lunar.

„Noi am asistat permanent 45 de persoane în comunitate, nu am pierdut pe nimeni și nu s-a îmbolnăvit nimeni. Ne bucurăm că există programul pe legea 34, este un sprijin foarte bine venit, în special pentru asistentele noastre sociale. Aș vrea însă să știu cum putem intra în posesia celor 2.500 de lei pe care care guvernul îi oferă pentru asistenții sociali, acel stimulent de risc”, a spus reprezentanta Societății Femeilor Ortodoxe din Cluj.

„Și noi ne-am interesat de această problemă săptămâna trecută și au zis că deocamdată nu există proceduri și ne anunță în momentul în care se elaborează. Deci, deocamdată nu se poate rezolva nimic”, a spus Anca Mercea, de la Asociația pentru Protejarea și Ajutorarea Handicapaților Neuropsihici.

Directorul Direcției de Asistență Socială și Medicală Cluj-Napoca a explicat că instituția care se ocupă de acest aspect este Agenția Județeană de Plăți și Inspecție Socială.

Reprezentanții asociațiilor s-au plâns însă că nu reușesc să ia legătura telefonic cu nimeni de la această agenție. În acest context viceprimarul Olah Emese le-a recomandat asistenților sociali să insiste pentru a primi un răspuns.

„Există și norme pentru aplicarea prevederilor legale, este la fel ca în cazul medicilor, nu văd necesitatea unor proceduri suplimentare. Vă sfătuiesc, pe lângă faptul să încercați să îi contactați telefonic, să le trimiteți pe mail, ei de obicei răspund mai repede la e-mailuri. Trebuie să aveți un tabel nominal cu toți angajații care în această perioadă au fost pe baricade, cu pontajul și cu pregătirea fiecăruia. Dacă este nevoie de prezentarea altor documente, agenția vă va contacta. Trebuie să insistați, pentru că au foarte multe cauze în această perioadă”, a declarat viceprimarul Clujului.

Primarul Emil Boc a promis că se va adresa și el conducerii Agenției Județeane de Plăți și Inspecție Socială. „Foarte bine că ne-ați sesizat. De aici e treaba noastră ca noi, ca autoritate a statului, să cerem să colaborăm și să facem operabile aceste proceduri. Voi avea o discuție cu președintele acestei agenții”, a spus Boc.

Potrivit ordonanţei de urgenţă a Guvernului 43/2020 stimulentul de risc de infectare cu COVID, de 2.500 de lei brut pe lună, se acordă cadrelor medicale și auxiliare din spitale, dar și personalului din domeniul asistenţei sociale şi comunitare, din cabinetele medicilor de familie şi laboratoarele de analize.

Source link

Facebook Comments Box
Stefania Heinz

Recent Posts

Noi Reguli pentru Șoferi: Ce Se Întâmplă Cu Cei Care Refuză Primirea Procesului-Verbal?

Poliția a anunțat recent modificări legislative relevante pentru șoferii amendați care refuză să primească procesul-verbal…

1 day ago

Controversele Ordonanței 84: Controversele Ordonanței 84: Teste DrugTest fals pozitive și medicamentele care te pot lăsa fără permis

Poliția Română avertizează că anumite medicamente pot avea efecte psihoactive și pot genera rezultate false…

1 day ago

GALERIE FOTO: Noile grădini urbane unesc comunitățile – Un nou parc va fi realizat în nordul Clujului pentru evenimente culturale, relaxare și conectare cu natura

Cluj-Napoca este cunoscut pentru dimensiunea sa culturală vibrantă și dinamică, pentru diversitatea sa istorică, pentru…

1 day ago

Mișcarea ca mod de viață: Ciclismul câștigă tot mai mult teren în rândul clujenilor

În ultimii ani, tot mai mulți clujeni lasă mașina acasă și folosesc bicicleta pentru a…

3 days ago

CARBOCHIM, CIFRĂ DE AFACERI DE 34,2 MILIOANE DE LEI ÎN 2023

CARBOCHIM S.A., cel mai mare producător de abrazive profesionale din România, a încheiat anul 2023…

3 days ago

Președintele TIFF, Tudor Giurgiu, despre Cluj vs București: Experiența după trei săptămâni în capitala Ardealului.

O nouă etapă a "competiției" Cluj vs București a fost marcată de sinceritatea președintelui TIFF,…

4 days ago