Luna aceasta a fost finalizată amenajarea celor 1.400 de km de traseu Via Transilvanica, tronsonul urmând să fi lansat oficial în această toamnă, la Alba Iulia.
“A fost o călătorie de patru ani și jumătate, în care am parcurs țara dintr-un capăt într-altul și am marcat-o, astfel încât oricine să îi poată umbla cărările fără să se piardă și să poate ajunge de la Putna la Drobeta Turnu-Severin, traversând prin zece județe ale țării.
În 2018 când am lansat ideea acestui proiect, am avut fondurile necesare să începem de undeva, fără să știm dacă oamenii vor avea încredere și ne vor susține, dar intuind că în România aveam nevoie de un drum care să ne unească. Am avut un punct de plecare puternic.
Tibi Useriu, ambasador VT și parte din echipa Tasuleasa Social, are o carte care se numește “27 de pași”, devenită bestseller. Din banii din această carte am putut să demarăm acest proiect în 2018.
În vara aceasta, adică mai repede decât ne-am așteptat, am reușit amenajarea integrală a drumului, terminând cu județul Alba. Vom sărbători deschiderea traseului în data de 8 octombrie, în Piața Cetății din Alba Iulia”, au transmis, săptămâna trecută, organizatorii.
Aceștia au precizat că mai sunt disponibile borne care nu au primit finanțare și care sunt scoase la vânzare.
“Mai avem aproximativ 130 de borne disponibile, pentru care nu avem finanțare. Costurile unui kilometru pe Via Transilvanica depășesc de mult timp valoarea de 1.000 de euro, pentru că în ultimele județe am întâlnit situații mult mai complexe. Astfel, am decis că următoarele zece borne vor fi ultimele care vor costa 1.000 de euro, urmând ca ultimelor borne rămase, să le creștem treptat prețul. Următoarele 20, vor ajunge la 1.500 de euro, iar ultimele aproape 100 vor fi 2.000 de euro. De asemenea, ne gândim să organizăm o licitație pentru ultimele câteva borne rămase, care au sculpturi speciale și se află în locuri cheie de pe traseu”, spune Alin Uhlmann Ușeriu, președintele Asociației Tășuleasa Social.
Via Transilvanica este un traseu de drumeții tematice din România de aproximativ 1.400 de kilometri, început în 2018, care este cuprins între Putna și Drobeta Turnu‑Severin. Este un proiect al organizației Tășuleasa Social, ONG cu sediul în Pasul Tihuța, județul Bistrița‑Năsăud, care desfășoară acțiuni cu caracter educațional, social, de mediu, cultural etc. Acest traseu poate fi parcurs, fie pe etape, fie în întregime – pe jos, cu bicicleta, călare etc. Drumul traversează zece județe și promovează valorile culturale, etnice, istorice și naturale și diversitatea României în spiritul „turismului lent”.
Source link