Reprezentanții Consiliului Județean Cluj au participat, la finalul săptămânii trecute, la o nouă acțiune de informare și conștientizare referitoare la obligativitatea sterilizării câinilor.
Astfel, alături de reprezentanții Inspectoratelor de Poliție și de Jandarmi Județene Cluj, ai Instituției Prefectului – județul Cluj, ai Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Cluj, ai Centrului de Gestionare a Câinilor fără Stăpân Cluj-Napoca, ai Poliției Locale, precum și cu sprijinul asociațiilor non-guvernamentale implicate în protecția animalelor, aceștia s-au deplasat în municipiul Cluj-Napoca, în cartierul Someșeni, pe strada Calea Dezmirului.
Acțiunea este parte a campaniei de informare publică cu privire la obligativitatea sterilizării câinilor, demarată la finalul anului trecut de Consiliul Județean, prin intermediul Autorității Teritoriale de Ordine Publică, care își propune să schimbe mentalitățile proprietarilor de câini, inclusiv prin demontarea principalelor mituri care-i fac să fie reticenți la sterilizare.
Mai mult, prin intermediul acesteia se urmărește și informarea populației cu privire la sancțiunile aplicate în cazul nerespectării prevederilor legale, care presupun și amenzi de până la 10.000 de lei.
Reamintim faptul că în cadrul campaniei de informare, finanțate din bugetul Consiliului Județean Cluj, au fost realizate 1.200 de afișe, 1.600 de pliante și peste 61.000 de fluturași, care vor fi distribuite deținătorilor de animale din întreg județul.
Președintele ATOP (Autoritatea Teritorială de Ordine Publică) Cluj, Maria Forna, a vorbit, zilele trecute, la ZIUA LIVE, despre acest subiect și a spus ce măsuri se iau.
„Un proiect important pe care îl avem în desfășurare este campania de informare a cetățenilor cu privire la importanța sterilizării animalelor de compania. Spun asta mai ales în contextul în care am văzut ce s-a întâmplat la București cu acea femeie care a decedat fiind atacată de câinii comunitari.
Consiliului Județean Cluj, prin ATOP, împreună cu IPJ și o serie de asociații care se ocupă de protecția animalelor, am început încă din luna decembrie a anului trecut să participăm punctual în comunele din apropierea municipiului Cluj-Napoca, deoarece aici am identificat mai multe cazuri de animale nesterilizate și foarte mulți câini comunitari.
Colegii mei s-au deplasat în comuna Florești, în comuna Apahida, au discutat cu cetățenii legat de obligativitatea sterilizării. Există și o lege care obligă proprietarii de animale să sterilizeze acele animale astfel încât să se preîntâmpine o populare excesivă a câinilor, pisicilor.
Cetățenii au răspuns foarte deschis la această campanie. Ne-am dat seama că foarte mulți dintre cei care dețin animale de companie nu au informații legate de legislația în vigoare și de ce anume trebuie să facă. Vor exista și bugetări la primării pentru programul de sterilizare”, a afirmat Forna.
Source link