Majoritatea victimelor catastrofei feroviare din Grecia erau studenţi care se întorceau la Universitatea din Salonic după un weekend prelungit, de sărbătoare.
Au fost proteste joi la Salonic şi la Atena după ce două trenuri s-au lovit frontal în Grecia după ce au circulat pe acelaşi tronson de cale ferată mai mulţi kilometri. Bilanțul morților în tragedia feroviară din Grecia a crescut la 57 şi cel puţin 56 de dispăruţi, relatează AFP.
Şeful de gară acuzat că ar fi la originea catastrofei feroviare depune mărturie joi în faţa justiţiei la Larisa. Bărbatul în vârstă de 59 de ani a fost arestat miercuri şi acuzat de “omucideri din neglijenţă” şi că a provocat “răni corporale”, scrie Agerpres.
El trebuie să explice cum un tren care transporta 342 de pasageri şi zece angajaţi ai căilor ferate, care efectua o cursă între Atena şi Salonic, a fost autorizat să circule pe acelaşi tronson de cale ferată cu un convoi de mărfuri.
Cele două trenuri s-au lovit frontal după ce au circulat pe acelaşi tronson de cale ferată mai mulţi kilometri. Din cauza violenţei impactului produs cu puţin înainte de miezul nopţii, în valea Tempe, locomotivele şi vagoanele din faţă au fost distruse şi mecanicii celor două trenuri au murit pe loc.
O posibilă victimă de cetățenie română
Ministerul de Externe a informat joi, într-un comunicat, că a fost notificat cu privire la posibila dispariție a unui cetățean român, presupus a fi una dintre victimele accidentului feroviar produs miercuri în Grecia, și că, în urma verificărilor, persoana în cauză nu a fost identificată până la acest moment pe niciuna dintre listele disponibile la nivelul autorităților elene.
Consulatul General al României la Salonic a fost notificat, prin intermediul telefonului de urgență, de către o persoană din comunitatea românească din Republica Elenă, cu privire la posibila dispariție a unui cetățean român, despre care se presupune că ar fi una dintre victimele accidentului feroviar produs în dimineața zilei de 1 martie 2023, în localitatea Tempe. Ulterior, în cursul aceleiași zile, reprezentanții oficiului consular au intrat în contact și cu membrii de familie ai persoanei în cauză.
Cetățenii români pot solicita asistență consulară la numărul de telefon al Ambasadei României la Atena +30 210 6728875; +30 210 6728879, și al Consulatului General al României la Salonic: +30 2310 340088, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență. De asemenea, cetățenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu un caracter de urgenţă au la dispoziție telefonul de urgență al Ambasadei României la Atena +30 6978996222 și al Consulatului General al României la Salonic +30 6906 479076, transmite MAE.
Sursa foto: Reuters
Source link