Sponsorizat
Categories: Eveniment

Brânza de Năsal şi Salinatele de Turda, modul tradiţional în care se prepară, unic în lume

Sponsorizat
Sponsorizat


Salinatele de Turda au intrat pe lista produselor cu indicaţie geografică, protejate la nivel european. Tot acolo regăsim alte 12 bunătăţi româneşti, printre ele şi Magiunul de Topoloveni, Salamul de Sibiu sau Scrumbia afumată de Dunăre.Într-o fabrică din apropiere de Turda, se produc, cu ajutorul naturii, salinatele. Pentru a da produselor un gust aparte, se foloseşte apa sărată de la trei izvoare, numită popular “mărătoare”, informează observatornews.ro.Maria Fodorean – director calitate: Zona Turzii este cunoscută pentru zăcămintele de sare, bogăţia naturală pe care ne-o oferă. Noi profităm de aceste resurse şi le folosim în salinatele de Turda. Ceea ce distinge acest produs de alte produse similare este faptul că prin utilizarea acestei “mărători” se păstrează frăgezimea, aroma şi suculenţa cărnii.Gustul final al preparatelor este dat de afumarea lor tot printr-o metodă tradiţională, folosindu-se doar lemn de esenţă tare. Întreg procesul este unul lent, de 35-40 de zile şi pentru că natura trebuie să lucreze nu poate fi grăbită niciuna dintre etape. În acest loc, de exemplu, salinatele stau la uscat timp de aproape trei săptămâni.Într-o peşteră de la marginea comunei Țaga, tot în judeţul Cluj, este produs un caş cu un gust unic, după o metodă folosită de secole întregi. Procedeul a fost descoperit întâmplător.Legenda spune că în urmă cu sute de ani, nişte ciobani au ascuns în această grotă câteva bucăţi de caş, pentru a nu fi nevoiţi să îl dea grofului. Au reuşit să îl recupereze abia după 3 săptămâni, când îl credeau alterat, dar au observat că era mai bun decât înainte.Iar asta se datorează unei bacterii care dă o savoare deosebită.Călin Zanc – producător lactate: Trăieşte doar în această peşteră şi această peşteră, la rândul ei, nu poate fi mărită ca dimensiune, deci practic o să avem o producţie limitată. O să fie o producţie destul de limitată şi premium.Brânza e scoasă, spălată cu apă şi sare, e uscată puţin iar apoi e dusă înapoi în peşteră. Produsul final are un gust asemănător camembertului.

Source link

Facebook Comments Box
Diana Petrescu

Recent Posts

Zilele Clujului 2025: Patru zile de sărbătoare, culoare și emoție în inima Transilvaniei!

Cluj-Napoca își deschide larg porțile pentru una dintre cele mai așteptate sărbători ale anului: Zilele…

1 hour ago

3 zile fără apă în Cluj! A fost nevoie să spargă drumul pentru a înlocui conducta veche

O intervenție amplă a avut loc astăzi în județul Cluj, pe conducta principală de aducțiune…

11 hours ago

Record pe piața imobiliară: IULIUS și Atterbury Europe atrag 400 milioane de euro pentru reconversia urbană RIVUS din Cluj

Proiectul RIVUS Cluj-Napoca, dezvoltat de IULIUS și Atterbury Europe, marchează un moment istoric în industria…

14 hours ago

La o cafea cu un polițist: Clujenii, invitați să vorbească deschis despre siguranța rutieră ☕🚔

Cum ar fi să discuți față în față, la o cafea, cu un polițist despre…

15 hours ago

Cluj: Zonele afectate de întreruperea apei timp de 3 zile, începând de marți, 20 mai 2025

Lucrări majore pe conducta Cluj-Gherla-Dej: Zeci de localități și cartiere din Cluj rămân fără apă…

1 day ago

🎓 Bal de absolvire ca-n povești la Cluj-Napoca!

Elevii Colegiului Național Unitarian „János Zsigmond” au strălucit într-o seară de neuitat Magie, eleganță și…

2 days ago