Sponsorizat
Categories: Eveniment

Brânza de Năsal şi Salinatele de Turda, modul tradiţional în care se prepară, unic în lume

Sponsorizat
Sponsorizat


Salinatele de Turda au intrat pe lista produselor cu indicaţie geografică, protejate la nivel european. Tot acolo regăsim alte 12 bunătăţi româneşti, printre ele şi Magiunul de Topoloveni, Salamul de Sibiu sau Scrumbia afumată de Dunăre.Într-o fabrică din apropiere de Turda, se produc, cu ajutorul naturii, salinatele. Pentru a da produselor un gust aparte, se foloseşte apa sărată de la trei izvoare, numită popular “mărătoare”, informează observatornews.ro.Maria Fodorean – director calitate: Zona Turzii este cunoscută pentru zăcămintele de sare, bogăţia naturală pe care ne-o oferă. Noi profităm de aceste resurse şi le folosim în salinatele de Turda. Ceea ce distinge acest produs de alte produse similare este faptul că prin utilizarea acestei “mărători” se păstrează frăgezimea, aroma şi suculenţa cărnii.Gustul final al preparatelor este dat de afumarea lor tot printr-o metodă tradiţională, folosindu-se doar lemn de esenţă tare. Întreg procesul este unul lent, de 35-40 de zile şi pentru că natura trebuie să lucreze nu poate fi grăbită niciuna dintre etape. În acest loc, de exemplu, salinatele stau la uscat timp de aproape trei săptămâni.Într-o peşteră de la marginea comunei Țaga, tot în judeţul Cluj, este produs un caş cu un gust unic, după o metodă folosită de secole întregi. Procedeul a fost descoperit întâmplător.Legenda spune că în urmă cu sute de ani, nişte ciobani au ascuns în această grotă câteva bucăţi de caş, pentru a nu fi nevoiţi să îl dea grofului. Au reuşit să îl recupereze abia după 3 săptămâni, când îl credeau alterat, dar au observat că era mai bun decât înainte.Iar asta se datorează unei bacterii care dă o savoare deosebită.Călin Zanc – producător lactate: Trăieşte doar în această peşteră şi această peşteră, la rândul ei, nu poate fi mărită ca dimensiune, deci practic o să avem o producţie limitată. O să fie o producţie destul de limitată şi premium.Brânza e scoasă, spălată cu apă şi sare, e uscată puţin iar apoi e dusă înapoi în peşteră. Produsul final are un gust asemănător camembertului.

Source link

Facebook Comments Box
Diana Petrescu

Recent Posts

🐾 Primăria Cluj-Napoca permite accesul cu animale de companie în instituțiile publice

🐾 Cluj-Napoca: Acces permis pentru animalele de companie în instituțiile publice Un pas important spre…

2 days ago

Cum ajungi rapid la Electric Castle 2025: tren, autobuz sau mașină? Ghid complet pentru Bonțida

Electric Castle 2025 revine între 16–20 iulie la Castelul Banffy din Bonțida, cu un line-up…

3 days ago

Kids Thursday revine la Iulius Mall Cluj – Teatru de păpuși gratuit în aer liber, toată vara!

Spectacole magice pentru cei mici, în fiecare joi din vară, la Iulius Mall Cluj! Vara…

3 days ago

Accident tragic în Cluj: Copil de 2 ani și 7 luni, lovit mortal de o mașină în Căpușu Mic

Un grav accident rutier a avut loc marți seara, 2 iulie, în localitatea Căpușu Mic,…

3 days ago

Tragedie la Săvădisla, Cluj: Bărbatul prins între fiarele contorsionate a murit

Un grav accident rutier a avut loc în localitatea Săvădisla, județul Cluj. Un bărbat de…

4 days ago