Categories: Eveniment

Bustul lui Avram Iancu a fost dezvelit la Aeroportul Cluj. Boc: Iancu reprezintă ADN-ul prin care ne-am construit ca națiune

Bustul lui Avram Iancu a fost dezvelit azi în incinta Aeroportului Cluj la un eveniment care a comemorat 10 ani de când aeroportul din orașul de pe Someș poartă numele aviatorului român.
Oficialitățile Clujene l-au comemorat pe Avram Iancu într-un moment solem de dezvelire a bustului acestuia pe Aeroportul Internațional Cluj, instituție care poartă de 10 ani numele celebrului aviator român.

După ce acum câteva zile, Aeroportul Internațional Cluj a sărbătorit primul milion de pasageri de anul acesta, acum a venit momentul ca Avram Iancu, aviatorul care poartă numele Aeroportului de 10 ani, să fie pus la loc de cinste.

„Dezvelirea bustului lui Avram Iancu este un moment solemn pentru Aeroportul Internațional Cluj-Napoca. Suntem mândri că aeroportul poartă numele marelui erou național. Aeroportul Internațional Cluj a avut o dezvoltare importantă. Dacă în decembrie 2010 reușam să înregistrăm primul milion de pasageri, la finalul acestui an vom avea 3 milioane de pasageri. 

Totoată, avem un plan ambițios de dezvoltare pe termen lung, iar pentru anul 2040 estimăm că vom avea 7 milioane de pasageri”, a declarat David Ciceo, directorul Aeroportrului Internațional „Avram Iancu” Cluj.

Inveștiții de 80 mil. euro în 2023 la Aeroportul „Avram Iancu”
„În ultimii ani am reușit să investim foarte mult, inclusiv din fonduri europene, prin care vom extinde terminalul și vom realiza o nouă cale de rulare. Până la finalul lui decembrie 2023 vom finaliza investiții de 80 de milioane de euro”, a mai declarat David Ciceo.

David Ciceo a ținut să îi adreseze mulțumiri profesorului Irimie Popa, membru în Consiliul de Administrație și cel care a inițiat acest demers. Ciceo le-a mulțumit și autorităților clujene pentru sprijinul acordat. 

Bustul lui Avram Iancu este amplasat între cele două terminale ale Aeroportului și este cea de-a doua creație a sculptorului basarabean Ion Bolocan, care este și artizanul bustului lui Decebal din interiorul aerogării din Cluj. 

La eveniment a fost prezent și Emil Boc, primarul municipiului Cluj-Napoca. Acesta și-a arătat aprecierea pentru acest moment simbolic cu un discurs.

Boc: „Avram Iancu suntem toți!”
„Dragi urmași a lui Avram Iancu,

Trăiască duhul lui Iancu! Trăiască moțul între moți, Câmpia Libertății spune, Avram Iancu suntem toți!

În ultimă instanță, Avram Iancu ne reprezintă pe toți. Iar o națiune care nu își cunoaște trecutul, nu va avea niciodată viitor. Prin acest moment, în care la Aeroportul Internațional Cluj-Napoca este dezvelit bustul lui Avram Iancu, arătăm încă o dată identitatea noastră națională”, a declarat primarul Emil Boc, înaintea momentului dezvelirii bustului „Avram Iancu”. 

Aviatorul român poartă și numele de Crăișorul Munților.

Edilul Clujului a mai afirmat faptul că Avram Iancu reprezintă simbolul suprem al ființei noastre naționale în Transilvania, ADN-ul prin care ne-am constituit ca națiune.

„Fără spiritul lui Avram Iancu astăzi n-am fi aici, în marea Țară Românească, să vorbim limba română, să avem religie creștină, și să fim o națiune demnă în Uniunea Europeană. Acest gest simbolic de dezvelire a bustului lui Avram Iancu are o semnificație mult mai largă pentru fiecare dintre noi, pentru că reprezintă trecutul, prezentul și viitorul nostru, prin existența spiritului lui Avram Iancu”, a mai declarat Emil Boc.

Acesta a amintit de un alt proiect în memoria aviatorului român și anume Centrul Memorial Avram Iancu din municipiul Cluj-Napoca. Acesta va marca perioada în care Crăișorul Munților și-a petrecut studenția în spațiul cultural clujean.

Prefect Cluj: Momentul de azi e un pod între nou și tradițional
Prefectul județului Cluj, Irina Munteanu a luat și ea cuvântul.

„Așa cum aeroportul reprezintă poarta de intrare în Transilvania, așa momentul de astăzi este un pod de trecere de la tradițional la nou, între istorie și prezent. Iar, după cum amintise anterior și directorul David Ciceo de investițiile în dezvoltarea aeroportului, ei bine, aceste investiții reprezintă un pod de trecere spre viitor”, a spus Irina Munteanu, prefectul județului Cluj.

Corul bisericii din Lupsa (jud. Alba) a oferit mai multe momente artistice și muzicale în cadrul ceremoniei de dezvelire a bustului lui Avram Iancu.

După dezvelirea bustului, desupra Aeroportului au survolat trei elicoptere ale Bazei 71 Aeriene „General Emanoil Ionescu” Câmpia Turzii.

Source link

Facebook Comments Box
Stefania Heinz

Recent Posts

Președintele TIFF, Tudor Giurgiu, despre Cluj vs București: Experiența după trei săptămâni în capitala Ardealului.

O nouă etapă a "competiției" Cluj vs București a fost marcată de sinceritatea președintelui TIFF,…

14 hours ago

Studenții UAD au Transformat Căștile de Protecție în Opere de Artă pe Șantierul Carbochim, în Parteneriat cu Grupul IULIUS

Într-o inițiativă inedită de colaborare între mediul academic și cel industrial, 25 de studenți de…

15 hours ago

Pasager în stare gravă pe un zbor Tarom: posibilitatea unei aterizări de urgență a fost luată în considerare

Un pasager aflat la bordul unei curse Tarom duminică seara a întâmpinat dificultăți medicale grave,…

1 week ago

Incident dramatic pe teren în timpul meciului dintre Ungaria și Scoția: fotbalist transportat de urgență la spital

Duminică seara, medicii au intervenit de urgență pe teren pentru a-i acorda primul ajutor fotbalistului…

1 week ago

Topul celor mai sigure orașe și cartiere din România: Vezi pe ce loc se află Clujul și care sunt zonele de evitat

Conform indexului T.R.A.I., realizat de Storia, platforma de anunțuri imobiliare lansată de OLX, Brașov, Oradea…

2 weeks ago

Cursuri pe șantierul de reconversie a fostei platforme Carbochim pentru studenții de la Facultatea de Construcții, printr-un parteneriat între UTCN și grupul IULIUS

Studenții de la Facultatea de Construcții, din cadrul Universității Tehnice din Cluj-Napoca, au ocazia de…

2 weeks ago